Afslankende recepten met negatieve calorieen
Hier vind je enkele recepten met negatieve calorieën. Dit houdt in dat de verbranding van het voedsel wat je tot je neemt, meer energie kost, dan het oplevert. Je slankt dus af, terwijl je eet.
Aandachtspunten vooraf
- Pasta’s en andere zetmeelhoudende gerechten mogen in feite niet gecombineerd worden met vlees, maar uitsluitend met rauwkost, gekookte groenten of salades.
- Drink niet meer dan 1 glas water tijdens de maaltijd.
- Begin de maaltijd altijd met een salade of sla (in hele kleine reepjes en goed kauwen).
Voor meer achtergrond informatie verwijs ik graag naar mijn andere artikel:
Afslanken met negatieve calorieen
Spinazie-taart
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 gram geblancheerde spinazie
- 1 luchtig geklopt eiwit
- 1 geklopt ei met een mespuntje nootmuskaat
- 2 eetlepels fijne bloem of maïzena
- ¼ liter melk
- 50 gram geraspte Gruyére-kaas of oude kaas
- 1 teentje knoflook
- fijn gehakte peterselie
Meng al deze ingrediënten in een ondiepe schotel. Doe dit mengsel in een met bloem bestrooide springvorm en zet die ongeveer 25 minuten in een matige warme oven.
Neem de taart uit de vorm en dien deze warm op met een kalfslapje of warme ham
Aardappelpuree met een kleurtje
Om aardappelpuree luchtiger te maken, kun je de puree mengen met niet-zetmeelhoudende groenten zoals: knolselderie, wortels, spinazie, pompoenen, uien, groene kool enz.
Kook de groente apart en vermeng die pas kort voor het opdienen met de aardappelpuree. Bestrooi de puree voor het opdienen nog met wat gehakte dragon.
Andijvie
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 geblancheerde andijviebladeren
- 1 plak ham in blokjes gesneden
- 1 ui
- 1 theelepel zonnebloemolie
- gehakte peterselie
- 2 eetlepels geraspte kaas
Was de andijvie en snij deze in kleine reepjes. Snij de ui in dunne ringen. Laat de andijvie en de uienringen in een pan een beetje stoven in de zonnebloemolie. Als de uienringen glazig zijn en de andijvie goed zacht, voeg dan de peterselie toe. Leg een laag van dit mengsel in een ovenschaal en bestrooi die met de blokjes ham. Daarop komt een tweede laag van het groentemengsel. Bestrooi het geheel met geraspte kaas. Zet de ovenschotel ongeveer 10 minuten in een matig-warme oven.
Sperzieboontjes en witte bonen in tomatensaus
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 gram sperziebonen
- 200 gram (verse) witte bonen
- 3 tomaten (in hele kleine stukjes gesneden)
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 teen knoflook
- gehakte peterselie
- 2 takjes tijm
- l liter koude melk
- snufje zout
Breng in een pan de melk aan de kook en voeg daar het zout, de takjes tijm en het teentje knoflook aan toe. Laat dit alles 10 minuten koken en laat het daarna afkoelen. Verwijder de knoflook en de tijm en voeg de sperzieboontjes, de tomaten en de uienringen eraan toe.
Laat het geheel ongeveer 45 minuten stoven en giet daarna de bouillon af. Strooi wat gehakte peterselie er over heen en smullen maar.
Gebakken eierkoek
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 sneetjes wit brood
- 1 ei
- 1 eiwit
- 20 gram geraspte kaas
- 1 grote eetlepel tomatenpuree
- 10 gram braadboter
- zout en peper
Besmeer de broodjes met tomatenpuree. Beboter de bodem van een ovenschotel en leg de sneetjes brood in de schotel. Zet de schotel in de oven en laat gedurende 10 minuten het brood zachtjes bakken. De onderkant van de sneetjes moeten lichtbruin worden. Giet dan de geklutste eieren met de geraspte kaas over het brood. Doe de schotel weer in de oven en bak nog een keer 10 minuten de sneetjes brood tot de eierkoek lichtbruin is. Let er wel op dat je de koek niet te lang laat bakken.
Gebakken aardappelkoekjes
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 aardappelen
- 1 ui
- 1 thee lepel maïs-olie
Rasp de aardappelen en de ui heel fijn. Vorm dunne koekjes van het aardappel-ui mengsel en doe ze in een zeer warme met olie bestreken koekenpan. Druk de koeken goed aan met een houten lepel om ze goed te kunnen laten bruinen. Draai de koek om, zodat de andere kant ook bruin kan worden. De aardappelkoekjes moeten droog en krokant worden. Lukt dit niet helemaal, dan kun je een beetje deppen met een stukje van een keukenrol om het meeste vet te absorberen.
Spaghetti met basilicum
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram spaghetti
- 6 blaadjes verse basilicum of 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 potje vloeibare, verse room
- 1 kaasje (Petit-Suisse)
- zout
Kook de spaghetti gedurende 10 minuten in ongezouten water. Hak de basilicum en vermeng die met de kaas. Laat de spaghetti uitlekken en roer het basilicum-kaas mengsel erdoor heen. Voeg dan de room toe en een klein beetje zout.
Als je gedroogde basilicum gebruikt, laat die dan ongeveer één uur in water weken.
Lijst met kruiden en oliën met negatieve calorieën waarmee je eindeloos kunt combineren
- peterselie
- basilicum
- salie
- muntkruid
- tijm
- dragon
- venkel
- kruidnagels
- rozemarijn
- nootmuskaat
- maïsbloem
- maïsolie
- zonnebloemolie
Lijst met groenten met negatieve calorieën waarmee je eindeloos kunt combineren
- bloemkool
- spinazie
- courgettes
- artisjokken
- sperzieboontjes
- andijvie
- broccoli
- bietjes
- groene kool
- uien
- knoflook
- worteltjes
- knolselderie
- asperges
- Spaanse peper
- radijs
- komkommer
- veldsla
- sla
- waterkers
Lijst met fruit met negatieve calorieën waarmee je eindeloos kunt combineren
- pompelmoes
- appels
- ananas
- citroen
- bosbessen
- mango’s
- sinaasappelen
- aardbeien
- frambozen
- mandarijnen
- papaja’s
- peren
- perziken
- kersen
Eet smakelijk!!