Kaas hoort erbij
Kaas is in ons etensbeeld niet meer weg te denken en dat hoeft ook niet. Kaas is lekker en gezond, zolang je kaas maar met mate eet.
Gezonde kaas
De boterham met kaas is legendarisch en menig kind is er groot mee geworden. Toch hoeft een overdaad aan kaas niet goed te zijn. Te vet, te eenzijdig of een bepaalde allergie voor kaas. Dat laatste zie je tegenwoordig steeds vaker. Maar als je kaas op een normale manier in je etenspatroon past is er niets aan de hand. De variëteiten maken dat het alleen nog maar lekkerder wordt. Enkele mogelijk voor de handliggende en minder voor de hand liggende mogelijkheden.
Cottagecheese
De cottagecheese die we in Nederland m.n. vinden als Hüttenkäse is een zeer magere kaas die met name in frisse gerechten wordt meegenomen. In de salade of op een frisse boterham.
Ingrediënten salade
- cottagecheese
- sla (gemengd)
- cherrytomaatjes
- cocktailuitjes
- groene paprika
- neutrale dressing
- ei
Bereiding
De sla maak je aan met een neutrale dressing, wat gehalveerde cherrytomaatjes, wat stukjes groene paprika en wat cocktailuitjes. Lat dit mengsel even staan en meng er dan een bakje cottagecheese doorheen. Om het af te maken zijn wat plakjes hard gekookt ei lekker. Snel klaar te maken en erg lekker op een warme lente- of zomeravond.
Ingrediënten voor op brood
- cottage cheese
- bruine boterham
- boter
- verse peper
- tomaat
Bereiding
De boterham goed besmeren met boter en er dan een laag cottagecheese op smeren. Leg er wat plakken tomaat overheen met wat verse peper. Boterham erop en ligt aandrukken. Even in de koeling en vlak voor serveren diagonaal doorsnijden. Heerlik met een glaasje droge witte wijn.
Geitenkaas
Met name de verse geitenkaas is niet te vet en erg lekker in salade, op de boterham en als botterhapje.
Ingrediënten salade
- geitenkaas
- sla (gemengd)
- cherrytomaatjes
- walnoten
- honing
- appel
- neutrale dressing
Bereiding
Maar de sla aan met wat neutrale dressing en zet een plak appel met een plak geitenkaas en wat honing in de oven. Laat een laagje op de geitenkaas ontstaan en niet uit laten lopen (opletten dus als het in de oven staat). Halveer de cherrytomaatjes en meng deze samen met wat stukjes walnoot door de sla. Nog wat snippers appel door de sla om het lekker fris te maken en als laatste de geitenkaas uit de oven bij de sla serveren.
Ingrediënten voor op brood
- geitenkaas
- waldkordbrood
- boter
- verse peper
- tomaat
- pijnboompitjes
Bereiding
De boterham goed besmeren met boter en er dan de geitenkaas kruimelen over het brood. Snipper er wat pijnboompitjes overheen en leg er enkele plakjes tomaat op. Het brood is machtig dus niet dubbelslaan, maar lekker enkele eten. Voordat het geserveerd wordt nog wat verse peper er overheen en klaar.
Mozzarella
Kaas is ook op toast lekker. Mozzarella is zacht en toch goed op toast te verwerken.
Ingrediënten toast
- mozzarella
- volkorentoast
- verse peper
- cherrytomaatjes
- rodepepersaus
- cornedbeef
- rosbief
Bereiding
Maak dunne plakjes mozzarella die op de toastjes gelegd worden en leg er beurtelings wat lekkers op.
Smeer wat rode pepersaus op het plakje mozzarella, leg een plak rosbief met wat verse peper op de mozzarella, wat dunne blokjes cornedbeef geven ook extra smaak aan het toastje. Ook verse cherrytomaatjes halveren en op de mozzarella leggen is heerlijk.