Drie zoete gerechten met hüttenkäse

Warning: Undefined array key 3 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 360
Goed plannen
Voor de onderstaande recepten moet rekening worden gehouden met een koeltijd van 3 uur, om te laten opstijven. Handig om van tevoren te weten.Limoenmousse
Voor 6 personen, bereidingstijd: 25 minuten, koeltijd 3 uurBenodigdheden
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 2 eieren
- 100 g witte basterdsuiker
- 50 ml (ruim 3 el) limoensap (2 limoenen)
- 3 blaadjes witte gelatine
- rasp van 1 limoenschil
- 1 el witte rum
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 ml crème (demi-)fraiche
- mespunt kaneel
- doosje krokante opgerolde ijswafels
Bereiding
[OLIST]splits de eieren en bewaar de eiwitten in de koelkast
klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
verwarm het limoensap in een steelpan, tot vlak voor het kookpunt
knijp de gelatine uit en doe ze een voor een in de warme limoensap
giet het gelatine/limoenmengsel bij het ei/suikermengsel en roer goed door
doe de hüttenkäse en de crème fraiche erbij, meng goed
voeg toe de vanillesuiker, limoenrasp, rum en kaneel en meng goed
sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
verdeel de mousse in porties in schaaltjes
laat ze 3 uur in de koelkast opstijven
serveren in de schaaltjes of na storten op een bordje
garneer met wat limoenrasp
geef er een opgerolde krokante ijswafel bij [/OLIST]
Zoete kaastaart met hüttenkäse en bosvruchtensaus
Voor 4 tot 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uurBenodigdheden
Voor de koekbodem:
- 120 g zandkoekjes
- 60 g boter
- 1 el witte basterdsuiker
- taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem
Voor de vulling:
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 100 ml creme (demi-)fraiche
- 3 blaadjes witte gelatine
- rasp van een halve limoen
- 2 eieren
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 flesje aardbeien-, frambozen- of bosvruchtensaus, of verse natuurlijk
Bereiding
[OLIST]smelt de boter in een steelpan
verkruimel de koekjes in een keukenmachine
voeg de gesmolten boter en 1 el suiker toe en roer goed door elkaar
verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast
week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
breng in een pannetje 50 ml water aan de kook
haal de pan van het vuur en doe er een voor een de uitgeknepen gelatineblaadjes in
splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
giet de opgeloste gelatine bij het ei/suikermengsel en roer goed door
doe de hüttenkäse, crème fraiche, vanillesuiker en de limoenrasp erbij en roer goed door
sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
haal de taart uit de vorm
serveer de taart met aardbeien- frambozen- of bosvruchtensaus[/OLIST]
Zachte bosvruchtentaart
Voor 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten, koeltijd 3 uurBenodigdheden
Voor de koekbodem:
- 120 g zandkoekjes
- 60 g boter
- 1 el witte basterdsuiker
- taartvorm Ø 24 of 26 cm met uitneembare bodem
Voor de vulling:
- 250 g rood zomerfruit, zoals aardbeien frambozen of kersen
- 1 bakje hüttenkäse van 200 g
- 100 ml creme (demi-)fraiche
- 4 blaadjes witte gelatine
- 2 eieren
- 150 g witte basterdsuiker
- mespunt kaneel
Voor de garnering:
- een paar van de vruchten
- poedersuiker
- een paar blaadjes verse munt
Bereiding
voor de bodem: zie stap 1 t/m 4 van het vorige recept
[OLIST]week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water
pureer de vruchten in de keukenmachine
verwarm de vruchtenmassa in een pannetje tot koken en haal van het vuur
voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat het mengsel afkoelen
splits de eieren, bewaar de eiwitten in de koelkast
klop in een kom de eidooiers los, en doe de suiker erbij
doe het vruchten/gelatine-mengsel erbij
doe de hüttenkäse, crème fraiche en de kaneel erbij en roer goed door
sla de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel
giet het mengsel in de taartvorm, op de gekoelde koekbodem en strijk de bovenkant glad
laat de taart 3 uur in de koelkast opstijven
haal de taart uit de vorm
garneer de taart met wat van de (doorgesneden) vruchten en een paar blaadjes munt
strooi er wat poedersuiker over[/OLIST]