Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te maken
Hüttenkäse ofwel cottage cheese is prima geschikt om er salades mee te maken. Het laat zich goed combineren met rauwe groenten en geeft wat vulling aan een salade zonder dat deze extra machtig wordt. Bovendien is het een goede bron van eiwitten en vetarm. Recepten voor drie salades met hüttenkäse. Met brood erbij geschikt als lunch, of voor bij de warme maaltijd.
Hüttenkäse, wat is dat?
Hüttenkäse ofwel cottagecheese is een heel jonge, witte kaas die heel zacht en neutraal van smaak is. Dat maakt dit zuivelproduct bijzonder geschikt voor de verwerking in allerlei gerechten en hapjes, zowel zoet als hartig. Het bevat veel eiwitten en weinig vet en past daarom heel goed in een gezond dieet. Het kan ook een prima ingrediënt zijn voor in de salade. Hüttenkäse is verkrijgbaar bij elke supermarkt en wordt meestal verkocht in kuipjes van 200 gram, soms ook van 400 gram. Hier een paar recepten voor salades met hüttenkäse.
Griekse salade met hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden
- 1 grote bak (400 g) hüttenkäse
- 1/2 rode paprika
- 1/2 komkommer, met schil gebruiken
- 2 (vlees)tomaten
- 1 rode ui
- 12 zwarte olijven zonder pit
- citroensap van 1 citroen
- 2 el olijfolie, geschikt voor dressing
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
- was de paprika en verwijder de zaadlijsten
- was de komkommer en de tomaten
- snij paprika, komkommer, tomaten, en olijven in stukjes (dobbelsteentjes)
- schil en snipper de ui
- doe alles in een kom, voeg de hüttenkäse toe en schep alles door elkaar
- voeg het citroensap en (op het laatste moment) een scheutje olijfolie toe
- breng op smaak met zout en peper
Witlofsalade met walnoten en hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
- 3 struikjes witlof
- 2 grote handsinaasappels
- 1 klein bakje (200 g) hüttenkäse
- 2 rode uien
- 30 g rozijnen, gewassen
- 30 g gepelde walnoten
- 30 g pijnboompitten
- sinaasappelschil, geraspt
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
- was de witlof en snij deze fijn
- schil de sinaasappels en snij ze middendoor in dunne schijfjes
- schil en snipper de uien
- rooster de pijnboompitten even in een koekenpan
- doe al deze ingrediënten in een schaal
- voeg de hüttenkäse toe en schep alles door elkaar
- breng op smaak met zout, peper en wat geraspte sinaasappelschil
Pastasalade met tonijn en hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden
- 200 g ongekookte pasta, bijvoorbeeld spirelli of fusilli
- 1 klein bakje (200 g) hüttenkäse
- 1 blikje tonijnstukjes naturel, bijvoorbeeld John West
- 4 trostomaten
- 1/2 komkommer, met schil
- 1/2 rode paprika
- 12 zwarte olijven zonder pit
- 2 el olijfolie, geschikt voor dressing
- scheutje balsamicoazijn
- verse basilicum, ongeveer 16 blaadjes, klein gesneden
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
- kook de pasta beetgaar in water met wat zout, spoel met koud water af, laat uitlekken en afkoelen
- was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine stukjes
- snij de tomaten, komkommer en olijven in stukjes
- laat de tonijn uitlekken
- doe groenten, tonijn, pasta en hüttenkäse in een schaal en schep door elkaar
- breng op smaak met zout, peper, balsamicoazijn en olijfolie