Voorgerecht voor uw kerstmaaltijd; Cappuccino-soep

Heeft u het ook altijd zo druk om een mooie maaltijd te maken met kerst. En al die mooie gerechten zijn zo ingewikkeld te maken en kosten veel tijd. Hier een gerecht dat niet veel tijd kost, en mooi uitziet en ook als het moet, in een zeer korte tijd klaargemaakt kan worden. Soep en dat kan ook uit een pak of blik, met een mooie schuimlaag. Door presentatie in een doorzichtig glas, zijn de lagen mooi te zien en met de presentatie op het bord maakt u van dit gerecht een plaatje.

Cappuccino-soep

Deze cappuccino soep is inderdaad afgeleid van de echte cappuccino. In dit onderstaande recept maakt u geen koffie met een schuimlaag maar een feestelijke soep voor uw kerstmaaltijd. Gepresenteerd in een doorzichtig glas zijn de lagen in de soep mooi zichtbaar. Een gemakkelijk en snel gerecht, iedereen kan het maken. En door de presentatie zeer feestelijk. U kunt zelf bepalen of u dit gerecht heel eenvoudig maakt, door kant en klare soep uit een pak te gebruiken. Maar u kunt ook elk recept gebruiken waarin soep wordt gemaakt. Of het nu een broccoli- of spinazie-soep is die u zelf maakt of een zelfgemaakte kerriesoep. Zie ook een recept voor zelfgemaakte soep onderaan in dit artikel. Bij elke soep kunt u op deze manier de presentatie vervolmaken.

Benodigdheden

Voor deze soep met een schuimlaag van melk heeft u nodig;
  • Soep uit een pak, blik of zelfgemaakt. En dat is afhankelijk van de smaakvoorkeur of de kleuren die u gebruikt op uw tafel. U kunt tomatensoep nemen als de kinderen dat lekker vinden of u een tafel heeft met rode accenten, maar ook mosterdsoep of romige kippensoep zijn geschikt om te gebruiken voor dit recept
  • Een melkopschuimer of mixer
  • Volle melk
  • Een (groot) glas
  • Een bijpassende schotel
  • Kleine kerstballetjes (liefst van plastic, onbreekbaar voor de kinderen) in de kleur van uw gedekte tafel
  • Soepstengels
  • Een kerstbloem, een klein cadeautje of een mooi sier-lint.

Bereiding

Verwarm de soep en ondertussen kunt u de melk opschuimen.
Het opschuimen van de (volle!) melk kan met een melkopschuimer, een espresso apparaat of met een handmixer terwijl u de melk langzaam verwarmt. Tegenwoordig zijn er ook handige bekers te krijgen waarmee u melk kunt opschuimen in de magnetron.

Presentatie

Ondertussen zal de soep wel warm zijn en kunt u deze in de glazen schenken. Schenk niet te veel soep in de glazen laat zeker 3 tot 4 centimeter aan de bovenkant van het glas leeg. Het schuim komt er immers nog boven op! Is de melk op-geschuimd, schep dan een mooie laag van minstens anderhalve centimeter schuim boven op de soep. Kijk aan de zijkant van het glas of de gelaagdheid mooi overkomt.

Zet de soep op de schotel leg op de schotel een drietal kerstballetjes bij elkaar in één hoek van de schotel.
Let het cadeautje, of andere versiering, er naast.

De soepstengels kunt u boven op het glas leggen. Twee stengels naast elkaar, schuin bovenop het glas, staan erg leuk. Een lint kunt met strik naast het glas leggen. Of als u dat mooi vindt, doet u een mooi sierlint om het glas heen. Als dit lint in de kleuren is van het tafelkleed of andere decoraties zal dit een mooi geheel vormen op de tafel. Er zijn voor kerst hele mooie brede linten te koop, doorzichtig met sierpatroon bijvoorbeeld. Een mooi lint zorg het glas nog eens extra feestelijk maken. Zorg dan wel dat het lint de overgang tussen de soep en het schuim nog zichtbaar laat. U zou het lint ook kunnen gebruiken om uw (zelfgemaakte) menukaart aan te bevestigen.

Om het helemaal op cappuccino te laten lijken kunt u bovenop het schuim paprikapoeder of bijvoorbeeld Parmezaanse kaas strooien. Afhankelijk van het soort soep en natuurlijk afhankelijk van uw eigen smaak. Eventueel kunt u, net als bij echte cappuccino, het schuim voorzien van een leuk patroon. Hiervoor zijn sjablonen te koop beschikbaar in de winkel.

U bent nu klaar om de soep op te dienen. Al met al waarschijnlijk maar 5 minuten werk en zo kunt u zelf ook nog genieten van uw eigen kerstmaaltijd. Het neerleggen van de decoratie op de schotel, het lint of klein cadeautje, kunt u al van te voren al doen. Daardoor zal het gerecht nog sneller kunnen worden opgediend. Voor een vrolijk en vooral gemakkelijke kerst.

Zelfgemaakte soep

Wilt u toch uw kookkunst laten blijken dan kunt u ook een zelfgemaakte soep gebruiken als basis. Bijvoorbeeld deze pittige mosterd-prei soep. Door de schuimlaag van volle melk zal het pittige iets worden getemperd en qua kleur zal deze soep heel goed passen.

Voor deze soep heeft u nodig;
  • Olie of boter om in te bakken
  • Twee stronken prei (in reepjes)
  • Crème fraîse, klein bekertje van 125 gram
  • Een grote Aardappel, in stukjes gesneden
  • Twee grote eetlepel pittige mosterd, of meer naar smaak.
  • Kippenbouillon (liter)
  • Staafmixer

Kookt u de in stukjes gesneden aardappel in de bouillon gaar en snijd ondertussen de prei in reepjes. Bak de prei even heel licht aan in de olie en voeg daarna bij de bouillon. Laat de soep ongeveer 15 minuten koken, tot de aardappelen ook echt helemaal gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer en voeg de crème fraîche en de mosterd toe. Pureer nu nog een keer tot het een mooie egale soep is. Voeg wat verse peper toe en eventueel nog wat extra zout. Schenk deze soep in de doorzichtige glazen, schep de opgeschuimde melk er boven en ga voor de presentatie van deze zelfgemaakte soep door zoals hierboven beschreven. Toch een zelfgemaakte soep en met bovenbeschreven presentatie, een plaatje op uw kersttafel.

Eet smakelijk!
© 2009 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Soep in 15 minuten: pindasoep en kerriesoepTwee snel te bereiden smakelijke soepen met eenvoudige ingrediënten. Zowel de kerriesoep als de pindasoep zijn binnen 15…

De lekkerste warme chocolademelkDe dagen worden korter, het weer is guur, nat en koud, je bent verkouden, kortom het is weer najaar. En dat is maar goed…
Snelle, makkelijke en caloriearme receptenSnelle, makkelijke en caloriearme receptenDe tijd van streng diëten is voorbij. De vraag bij veel mensen is nu vooral: hoe blijf ik op gewicht? Dit artikel omvat…
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.