Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessert
Peren zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar een net rijpe peer zo van de boom is eigenlijk toch wel het allerlekkerst. Peren worden over het algemeen gezien als fruit om zo uit de hand te eten. Deze soorten worden daarom ook we handperen genoemd. Maar de handpeer is ook een prima vrucht om te gebruiken in de keuken. Met peer als ingrediënt zijn vele recepten te maken. Denk daarbij dan vooral aan nagerechten en gebak. Als nagerecht wordt peer ook vaak gebruikt in combinatie met een pittige blauwe aderkaas. De tegenhanger van de handpeer is de stoofpeer. Deze is, zonder hem te bereiden, niet eetbaar.
Verschillende soorten peren
De verschillende soorten peren vallen te splitsen in twee groepen, namelijk handperen en stoofperen. Het gebruik en de toepassing van deze twee groepen is erg verschillend. Handperen zijn, eenmaal rijp, direct klaar voor consumptie. Stoofperen moeten, de naam zegt het eigenlijk al, nog bereid worden voordat ze geconsumeerd kunnen worden.
Populaire handperen
De bekendste handpeer is ongetwijfeld de Conference. Dit is een slanke peer met een enigszins groene/goudgele schil. Hoe rijper de peer is, hoe geler de schil zal zijn. Dit geldt ook voor het vruchtvlees. Bij onrijpe peren is het vruchtvlees wit en hard. Bij rijpe peren is het geler, zacht, sappig en zoet van smaak. Ook veel verkrijgbaar is de perensoort Doyenne du Comice. Dit is een kleine bolle peer met een geelgroene schil waar een lichte bruinrode gloed overheen zit. Het vruchtvlees is erg zoet en heel sappig. Beide peren zijn geschikt om zo uit de hand te eten en kunnen goed gebruikt worden in gebak, desserts en (hartige) voorgerechten. Een handpeer is rijp als het vruchtvlees bij de steelaanzet na een lichte druk meegeeft. Peren zijn een bron van vezels, maar dan moet je de peer wel ongeschild eten, want de vezels zitten in de schil. Geschilde peren worden trouwens heel snel bruin. Dit maakt de peer minder aantrekkelijk om te eten en/of te serveren. Door de geschilde partjes peer licht te besprenkelen met citroensap voorkom je deze verkleuring.
Populaire stoofperen
Gieser Wildeman en St. Remy zijn twee bekende stoofperen, die vooral in de herfst en rond de feestdagen in de supermarkt liggen. De Gieser Wildeman is een heel klein peertje, met een bruingele schil en een licht zoete smaak. Het vruchtvlees is iets korrelig van structuur. St. Remy is een harde peer met een bolle buik. Het vruchtvlees is iets minder zoet dan dat van de Gieser Wildeman.
Beide soorten moeten uren stoven om gaar te worden en een lekkere smaak te krijgen. Vaak wordt bij het koken rode wijn toegevoegd, waardoor de peren een mooie rode kleur krijgen. Wie hiervoor geen alcohol wil gebruiken, kan ook een flinke scheut bosvruchtensiroop aan de peren toevoegen. Gekookte stoofperen kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Het is een ideaal bijgerecht bij wild, jachtschotel of rollade.
Zoet gebak of nagerecht: Perenstrudel
Deze perenstrudel is een vrije variant op de klassieke Apfelstrudel. Een originele strudel wordt gemaakt van heel elastisch en dun uitgetrokken deeg. Door er op één plek appels op te leggen en het deeg vervolgen voorzichtig op te rollen, ontstaan er na het bakken verschillende laagjes in het deeg. Dit laagjes deeg doet sterk denken aan bladerdeeg. En juist dat bladerdeeg wordt bij deze perenstrudel gebruikt, waardoor hij eenvoudig en snel te maken is. Een heerlijke perenstrudel die een bijzondere en verfijnde smaak krijgt door de toevoeging van een beetje amandellikeur! De strudel kan zowel warm als koud geserveerd worden. Dit maakt het een perfect nagerecht, maar het kan natuurlijk ook als gebak bij de koffie geserveerd worden.
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg
- 500 gr. rijpe handperen (bv. Conference)
- 1 el. Citroensap
- 60 gr. lange vingers
- ½ tl. kaneelpoeder
- 60 gr. rozijnen
- 2 el. Amandellikeur
- 1 ei
- 2 el. Poedersuiker
- 125 ml. crème fraîche
- 2 el. Bloem
Bereiding
Oven alvast voorverwarmen op 200ºC. De bladerdeegplakjes uitspreiden over het aanrecht en in ongeveer 10 minuten laten ontdooien. Vervolgens de peren schillen en in kleine blokjes snijden. Perenblokjes in een schaal doen en besprenkelen met de citroensap. Daarna de lange vingers in kleine stukjes breken en ook in de schaal doen. Vervolgens de kaneelpoeder erdoor roeren. In een ander schaaltje de rozijnen doen en mengen met de amandellikeur.
Bakplaat bekleden met bakpapier. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. De ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en met de deegroller uitrollen tot een lap van ongeveer 20x40cm. De rozijnen door het perenmengsel roeren. Verdeel het mengsel voorzichtig over het midden van het bladerdeeg, zodanig dat aan alle kanten ongeveer 5cm. onbedekt blijft. Maak de randen met een beetje water vochtig. Vouw de lange randen van het bladerdeeg over de vulling naar het midden en "plak" ze vast. Druk de korte randen goed dicht. Vervolgens de Perenstrudel, met de naad naar beneden, op de bakplaat leggen. Ei loskloppen en de Perenstrudel hiermee bestrijken. Bak de strudel in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal de perenstrudel uit de oven en bestrooi royaal met poedersuiker. Snij de strudel in plakjes en serveer met een schepje crème fraîche ernaast op het bord.
Hartig nagerecht: Peer met roquefort
Een heerlijk en veel gebruikt nagerecht voor wie wel eens iets anders wil dan alleen maar zoet. De combinatie van de peer met de blauwe ader kaas is geweldig. Als afsluiter van een volledige maaltijd met meerdere gangen is deze combinatie van hartig met zoet verrassend goed. En je maakt het helemaal af met een lekkere dessertwijn!
Ingrediënten
- 150 gr. roquefort
- 2 el. crème fraîche
- 4 stevige, rijpe handperen (bv. Dyonne de Comice)
- Citroensap
- 4 walnoten
- Peper
- 1 el. Grof gehakte walnoten
Bereiding
Verkruimel de roquefort. Roer de crème fraîche door de roquefort. Schil de peren en verdeel ze in vieren. Snij de stukken peer vervolgens in schijven en besprenkel ze met de citroensap. Schep in het midden van de borden een schepje van het roquefort-mengsel. Rangschik de partjes peer er omheen. Garneer elk bordje met twee halve walnoten. Bestrooi de partjes peer, naar smaak, met de peper. Strooi als laatste de grof gehakte walnoten over de borden.
Gebakken peren met hazelnootkaramel
De hazelnootkaramel geeft dit nagerecht een hele bijzondere smaak. Het is wel even wat werk, maar het resultaat is dat meer dan waard!
Ingrediënten
- 1 citroen
- 4 stevige, rijpe handperen
- 50 gr. boter
- 75 gr. suiker
- ½ tl. gemalen kardemom
- ½ tl. gemberpoeder
- ½ Zakje gepelde hazelnoten
Bereiding
Boen de schil van de citroen goed schoon. Rasp de schil er vervolgens vanaf en leg het apart. Pers de helft van de citroen uit (andere helft wordt niet gebruikt). Schil de peren en snij elke peer in 8 stukjes. Bedruppel de stukjes peer met het citroensap om verkleuring tegen te gaan. Smelt nu de boter in de koekenpan en voeg de stukjes peer toe. Strooi vervolgens een eetlepel suiker, de kardemom en de gemberpoeder erover. Bak de stukjes peer nu tien op een laag vuur en schep ze daarbij af en toe om. Hak ondertussen de hazelnoten fijn en bak ze in een andere koekenpan met een beetje boter lichtbruin. Voeg daar dan de rest van de suiker en een eetlepel water toe. De suiker moet je zo laten karamelliseren door het, zonder roeren, op een laag vuur te laten smelten en goudbruin te laten worden. Bedruppel nu de warme peren nogmaals met een eetlepel citroensap. Verdeel de stukjes dan over de borden en schenk er dan de hazelnoot-karamel voorzichtig overheen. Garneer het nu nog met het apart gezette citroenschaafsel en serveer het direct.