Recepten met pruimen; zoet en hartig
In de zomer en de vroege herfst zijn ze er weer: die heerlijke verse pruimen. Pruimen zijn heerlijke vruchten om zo uit de hand te eten. Voor de echte liefhebber mét en anders gewoon zonder de schil. Maar met pruimen is nog zoveel meer mogelijk. Ook in de keuken zijn rijpe pruimen te verwerken in tal van gerechten. De pruim, zeker als deze goed gerijpt is aan de boom, voegt aan veel gerechten een heerlijke smaak toe. En het leuke is dat de pruim zowel in een hartig als zoet recept toegepast kan worden. Bij goed rijpe pruimen kan zowel de schil (indien nodig), als de pit gemakkelijk en snel verwijderd worden.
Verse pruimen van eigen oogst
Wie in het bezit is van een eigen pruimenboom weet dat het er elk jaar opeens weer is: de pruimentijd! De eerste pruimen worden nog met smaak uit de hand gegeten en er wordt wat gedeeld met familie. Maar ondanks het dunnen in de vroege zomer van de vruchten aan de boom lijkt er werkelijk geen einde te komen aan de oogst. En dat is het moment bij uitstek om eens te kijken welke gerechten er bereid kunnen worden met pruimen. De eerste gedachte is waarschijnlijk een zoete toepassing: taart of jam. Maar de pruim kan het, heel verrassend, ook goed doen in een hartig gerecht.
Gebruik rijpe, maar absoluut geen overrijpe pruimen, voor de recepten. Goed rijpe pruimen zijn vol van smaak en hebben als bijkomend voordeel dat de pit gemakkelijk te verwijderen is. Voor het verwijderen van de pit kan de pruim doormidden worden gesneden. Bij een goed rijpe pruim is de pit er nu gemakkelijk uit te wippen.
Zoet: Pruimenjam
Een gemakkelijke verwerking van een overvloedige pruimenoogst is het zelf maken van pruimenjam. Jam is een product, dat door de hoeveelheid suiker, lang houdbaar is. Belangrijk is dan wel dat er gewerkt is met schone producten. De pruimen moeten onaangetast en schoon zijn. Voor de jam kunnen eventueel ook wat onrijpe(re) pruimen gebruikt worden. Een onrijpe pruim bevat veel pectine en dit zorgt voor het indikken van de massa.
Ingrediënten
- 1 kg pruimen
- 1 kg geleisuiker
Bereiding
Was de pruimen goed, halveer ze, verwijder de pit en snij ze in kleine stukken. Hoe kleiner je de stukken snijdt, hoe meer de jam de structuur van een moes zal krijgen. Wil je dus meer een "bite", dan moet je de stukken grover laten. De pruimen schillen is niet nodig. Door het koken wordt de schil zacht en verdwijnt bijna helemaal. Maar het geeft de jam wel een hele mooie kleur. Doe vervolgens de pruimen met de geleisuiker in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Er hoeft geen extra water worden toegevoegd, want er zit voldoende vocht in het vruchtvlees. Roer regelmatig zodat de suiker en het vruchtvlees goed mengt. Kook het ongeveer 5 minuten door. De jam is goed doorgekookt als een lepel jam op een bord gelijk verdikt. Als de juiste verdikking is bereikt kan de jam direct overgebracht worden in (weck)potjes.
Voor een smaaktwist kan een scheutje port, een snufje kaneel of het sap en de rap van een sinaasappel. Het toevoegen van vocht (in dit geval port of sinaasappelsap) heeft wel invloed op de verdikking. Voeg dan dus ook wat extra geleisuiker toe.
Zoet: Pruimentaartjes (Tarte aux pruneaux)
Heerlijke taartjes die zowel lauwwarm als koud geserveerd kunnen worden. Erg lekker als gebak, maar kunnen ook zeker als bijzonder nagerecht geserveerd worden. Als je ze koud gaat serveren, dan zijn de pruimentaartjes ook al een dag van te voren te bereiden. Dat is altijd gemakkelijk, want dan heb je je handen vrij als de gasten arriveren. Voor wie eventueel de kristalsuiker wil vervangen door Stevia: wees hier voorzichtig mee. Probeer eerst zelf een keer de juiste hoeveelheid uit. Het gebruik van Stevia heeft best veel invloed op de smaak en het is dan ook verstandig om zelf eerst goed te beoordelen wat Stevia doet in dit recept en welke hoeveelheid de juiste is.
Ingrediënten
- 2 el. Amandelschaafsel
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 el. Kristalsuiker
- 250 gr. verse pruimen
- 4 el. Abrikozenjam
- 125 ml. crème fraiche
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200ºC. In een (droge) koekenpan het amandelschaafsel goudbruin roosteren. Plakjes bladerdeeg op een ingevette bakplaat leggen. De randen van het bladerdeeg vochtig maken met wat water en vervolgens 2 cm. opklappen, zodat er een dikke rand ontstaat. Met een mes inkepingen maken in de rand. Strooi de kristalsuiker over de bodem. Verwijder de pitten uit de pruimen en verdeel ze vervolgens in vier stukken. Leg ze met de bolle kant naar boven op de bodem van de taartjes. Bak de taartjes nu in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de taartjes uit de oven en bestrijk ze daarna dik met de abrikozenjam (hier gaan de taartjes mooi van glanzen). Strooi nu het amandelschaafsel erover. Laat ze vervolgens afkoelen tot lauwwarm of koud. Serveer de pruimentaartjes met los geroerde crème fraîche erop of ernaast op het schoteltje.
Hartig: Gevulde pruimen
Een lekker borrelhapje of bijgerecht voor een buffet zijn gevulde pruimen. Neem hiervoor geen verse pruimen, maar koop gedroogde pruimen. Gevuld met bijvoorbeeld walnotenkaas is dit een heerlijk hapje! Het zoete van de pruim combineert heerlijk bij de hartige kaassmaak. Naar eigen wens en smaak kan volop gevarieerd worden met de soort kaas waar de pruim mee gevuld gaat worden.
Hartig: Pruimenclafoutis
Een verrassend recept waarin de zoete pruim dus verwerkt wordt in een hartige taart. Ook de combinatie van de pruimen met het kerriepoeder ligt niet echt voor de hand en zal je zomaar zelf niet bedenken. Maar hier doen deze ingrediënten het verrassend goed samen. Lekker als hoofdgerecht met een frisse salade, maar ook geschikt als bijgerecht of onderdeel van een buffet.
Ingrediënten
- 1 ui
- 30 gr. boter
- 400 gr. kalfsgehakt
- 1 tl. kerriepoeder
- Peper, zout
- 120 gr. bloem
- 125 ml. crème fraîche
- 3 dl. melk
- 3 eieren
- 4 verse pruimen
Bereiding
Oven voorverwarmen op 175ºC. Snipper de ui en fruit ze in de boter. Voeg dan het kalfsgehakt met het kerriepoeder toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak alles rul. Schep het daarna over in een ingevette ovenschaal. Klop de bloem met een snufje zout, de crème fraîche, de melk en de eieren tot een glad beslag. Schenk het nu voorzichtig over het gehaktmengsel uit. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Leg de pruimenhelften met de bolle kant naar boven mooi verdeeld over het beslag. Druk ze iets in het beslag. Bak de Clafoutis in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Serveer de Pruimenclafoutis als hij nog warm is.
Pruimenlikeur
Je eigen likeur maken klinkt moeilijker dan het is. Met slechts enkele ingrediënten en een wat geduld (drie maanden) heb je zo een heerlijke zoete pruimenlikeur gemaakt. En zijn de pruimen dan ook nog van eigen oogst, dan is het helemaal leuk!
Ingrediënten
- 1 liter neutrale alcohol met een alcoholpercentage van minimaal 20% (bijvoorbeeld jenever
- 250 gr. fijne kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 kilo pruimen
Bereiding
Was de pruimen grondig, verwijder de pitten en snij in grove stukken. De schil blijft dus aan de pruim zitten. Doe de suiker in een grote weckpot. Voeg daar al roerend de jenever aan toe, zodat de suiker oplost. Daarna kunnen de stukken pruim en het kaneelstokje worden toegevoegd. Sluit de weckpot en laat het geheel drie maanden staan. De eerste weken moet wel regelmatig geschikt worden. De suiker zal in het begin namelijk nog steeds naar de bodem zakken. Door het steeds goed te schudden lost het na verloop van tijd helemaal op. Na drie maanden is de likeur op dronk. De pruimenstukjes en het kaneelstokje kunnen dan worden verwijderd en de likeur kan overgedaan worden in een fles of karaf. De likeur is enigszins troebel door de pruim, die in de loop van de maanden kleine stukjes heeft losgelaten. Voor een heldere likeur kan het gezeefd worden, bijvoorbeeld door het door een theedoek te gieten.