InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recepten met appel; zoet en hartig

Recepten met appel; zoet en hartig

Recepten met appel; zoet en hartig Snoep verstandig eet een appel! Heerlijk zo'n frisse appel uit de hand eten. Maar wilt u eens iets anders met de appel? Dat kan, want in de keuken kan de appel op vele verschillende manieren verwerkt worden in gerechten. Denk daarbij aan voorgerechten, salades, nagerechten en gebak. Vooral de nagerechten en het gebak lenen zich uitstekend voor het gebruik van appel. Hieronder zowel zoete als hartige recepten met appel.

Appelsalade

Dit is een heel eenvoudig en simpel recept voor een verfrissende appelsalade. Vul een saladeschaal met waterkers. Voeg daar flink wat in dunne partjes gesneden ongeschilde appels aan toe en schenk er een dressing over van blauwe-ader kaas (kant-en-klaar te koop).

Appel-citroen plaatkoek

Een heerlijke frisse plaatkoek. Het frisse komt van de citroenmarmelade. Van één plaatkoek kunnen ongeveer 25 stukken gesneden worden. Gemakkelijk als er veel bezoek verwacht wordt, voor een feestje of voor op het werk. Trouwens met een kleine aanpassing is het ook een heerlijk nagerecht.

Ingrediënten

  • 250 gr. zachte boter
  • Zout
  • 250 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • ½ Pot citroenmarmelade
  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 5 stevige appels (bv. Granny Smith)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 175ºC. Bekleed de bakplaat met een groot stuk bakpapier, zodanig dat aan alle kanten een opstaande rand van ongeveer 3 cm. gemaakt kan worden. Zet de hoeken vast met paperclips. In een kom de boter, snufje zout en de basterdsuiker met de mixer in ongeveer 10 minuten licht en romig kloppen. Eieren er één voor één doorkloppen. Volgend ei er pas door kloppen als het vorige goed opgenomen is in het beslag. Vier eetlepels van de citroenmarmelade door het beslag kloppen. Dan het zelfrijzend bakmeel er luchtig doorheen mengen. Doe het deeg over in de bakpapiervorm. Schil de appels en snij ze in vier partjes. Verdeel de appelpartjes gelijkmatig over het deeg en druk ze iets in. Haal de plaatkoek uit de oven en bestrijk hem direct royaal met de citroenmarmelade. De koek lauwwarm of koud serveren. Lekker als gebak bij de koffie, maar met een bolletje vanille-ijs en slagroom is het ook een heerlijk nagerecht.

Warme appeltjes met roquefort en vijgen

Een zoet nagerecht met een verrassende pittige smaak door de toegevoegde roquefort.

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 2 dl. droge witte wijn
  • 3 el. Vloeibare honing
  • 4 gedroogde vijgen
  • 150 gr. roquefort

Bereiding

Met een appelboor de klokhuizen uit de appels boeren. Vervolgens de appels schillen en in dunnen schijven snijden. In een pan de wijn met de honing aan de kook brengen. Leg de appelschijven in de pan en dek hem af. Laat het zo ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Schep de appelschijven halverwege voorzichtig een keer om. Haal de appelschijven uit de pan en leg ze op een groot plat bord. Kook het achtergebleven vocht in tot een siroop. Snij de vijgen in dunne reepjes en schep ze door de siroop. Verdeel de appelschijven over de borden, giet er de siroop over en bestrooi als laatste met de verkruimelde roquefort.

Geflambeerde appeltjes met pastis en ijs

Eenvoudig te bereiden en toch een sensationele afsluiting van een diner; geflambeerde appeltjes...

Ingrediënten

  • ½ sinaasappel
  • 4 handappels
  • 1 el. Roomboter
  • 50 gr. bruine basterdsuiker
  • Snufje kaneel
  • 4 el. Pastis (Pernod)
  • ½ ltr. roomijs of kaneelijs

Bereiding

Boen de sinaasappel schoon en snij de schil er in dunne reepjes af. Schil de appels en snij ze in dunne partjes. Smelt de boter in een koekenpan en bak daarin de appelpartjes goudbruin. Voeg dan de basterdsuiker, sinaasappelreepjes en de kaneel toe. Laat dit op een laag vuur gaar worden en een beetje karamelliseren. Zet de afzuigkap uit. Giet de pastis bij het appelmengsel en steek het aan. Verdeel het appelmengsel over de borden en serveer met op elk bord een bolletje ijs.

Appeljam met Dahlia's

Een wel heel bijzonder recept, vanwege het gebruik van eetbare bloemen!

Ingrediënten

  • 1 kg (moes)appels
  • 2 bloemen van donkerrode Dahlia's (bv. Chat Noir of Nuit d′Eté
  • 200 gr herfstframbozen of bramen
  • 1 kg geleisuiker of 500 gr geleisuiker speciaal

Bereiding

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een bodempje water op laag vuur tot ze zacht zijn. Pluk de bloemblaadjes van de Dahliabloemen af. Voeg de bloemblaadjes, de geleisuiker en de frambozen of bramen toe aan de appels en kook dit een paar minuten goed door. Vul daarna, goed schoongemaakte, jampotjes tot de rand met de hete jam. Vervolgens omgekeerd af laten koelen. Voldoende voor ongeveer 5 à 6 jampotjes.

Lees verder

© 2009 - 2019 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondRecepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondHeerlijke recepten met appel, zowel zoete als hartige gerechten. Appel laat zich erg goed combineren met vlees, gevogelt…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Een simpel kerstdiner met: varkenshaasVarkenshaas is het lekkerste en zachtste deel van het varken. Je kan er oneindig veel mee variëren. Deze recepten zijn e…
Sorbetijs  appelSorbetijs appelVelen denken dat sorbetijs alleen met zacht fruit kan, maar de smaak appel is een erg goede smaak voor sorbetijs. Appels…
Appelsoorten - Toepassing, kenmerken en verkrijgbaarheidAppelsoorten - Toepassing, kenmerken en verkrijgbaarheidAppels zijn in Nederland volop te verkrijgen en zijn er in vele soorten en smaken. Bekende appelnamen als Jonagold, Elst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MarcoRoosink, Pixabay
  • Appeljam uit Bloemen&Planten

Reageer op het artikel "Recepten met appel; zoet en hartig"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martina
Laatste update: 08-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Culinair genieten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!