Zelf gezonde borrelhapjes maken
Borrelhapjes zijn van alle tijden. Namen de Eqyptenaren voor Christus fruit bij het drinken van wijn, de kasteelheren hadden stukken brood klaar liggen als de wijn op tafel kwam. In onze maatschappij is het er wat minder aan toegegaan als we over de kwaliteit van onze hapjes nadenken. Gefrituurd en/of vaak te vet. Maar borrelhapjes kunnen ook verantwoord gemaakt worden. Wat voorbeelden van hapjes en ingrediënten.
Ingrediënten en toepassingen
Typisch dat wij verhoudingsgewijs minder fruit gebruiken in de hapjes die we serveren. Verder dan wat schijfjes komkommer op een schaaltje komen we vaak niet. Dit, terwijl je met komkommer veel meer, op een eenvoudige wijze, kunt doen.
Komkommer
- Een schijfje komkommer met daar bovenop een toefje yogonaise en daar wat Aroma overheen strooien;
- Een overdwars gesneden schijf komkommer met een dun plakje gerookte zalm oprollen en vastzetten;
- Een schijfje komkommer met een dun plakje 20+ kaas en wat paprikapoeder er overheen strooien;
- Een schijfje komkommer met dun wat yogonaise uitgesmeerd en een ansjovis er overheen snipperen.
Naar denk ook eens aan buitenlands brood. Kleine stukjes Turks brood (bij voorkeur warm) met wat kaas, tomatensaus en een gesnipperd uitje. De liefhebber kan er nog een olijfje bij nemen.
Belegde toast
Toastjes maken van brood uit broodrooster met als beleg:
- gesnipperde makreel
- haring gemengd met wat gesnipperde ui
- geitenkaasspread
- plakje hard gekookt ei met dotje tomatenpuree er bovenop.
Meloen
We kennen allemaal wel de bekende meloen met een schijfje magere ham er omheen. Maar probeer meloen ook eens anders.
- Zet een stukje meloen met een klein blokje feta (light) en een half basilicumblaadje vast op een prikkertje;
- Pureer meloenvlees en meng het met 20+ kaas en wat Aroma. Smeer het uit over een schijfje ham en rol het op.
Tomaat
Tomaat is gezond en ook eindeloos te variëren. Zodra de paarse tomaat (in Engeland ontwikkeld) voor consumenten op de markt komt wordt het allemaal nog veel gezonder. De paarse tomaat bevat het dubbele van de rode.
- Snij het topje van de tomaat en hol de tomaat uit. Maak een mengsel van wat light fetakaas, een stukje hard gekookt ei, wat yogonaise en wat peper en zout. Vul de tomaat met het mengsel;
- Snij het topje van de tomaat en hol de tomaat weer uit. Maak nu een mengsel van tartaar geruld in wat olijfolie gebakken en aangemaakt met wat ketjap manis, peper en zout. Voeg hij het mengsel wat parmezaanse kaas en vul de tomaat weer op.
Tenslotte
Zo kan er eindeloos en naar eigen smaak gecombineerd worden. Probeer bij de vettere producten als kaas altijd de light producten en beperk de hoeveelheid. Het gaat om de smaak niet de hoeveelheid.