Eieren bewaren, hoe kan men zien of eieren nog goed zijn?
Nederlanders zijn in de loop der jaren steeds meer eieren gaan consumeren. In 2015 at men in Nederland gemiddeld 202 eieren per persoon per jaar. Dit blijkt uit de jaarcijfers die in 2016 gepubliceerd zijn door het Productschap Pluimvee & Eieren (PVE). Ondanks dat men veel eieren eet, blijken er toch nog vele onduidelijkheden te bestaan over de juiste wijze van het bewaren van eieren. Wanneer men eieren op de juiste manier bewaart, dan blijven de eieren veel langer vers. Ook blijven de gezondheidsrisico’s, die gepaard gaan met het eten van eieren, zoals de kans op salmonellabesmetting, tot het minimale beperkt.
Hoe kan men eieren het beste bewaren?
Een regelmatig terugkerende vraag is: “hoe kan je de eieren het beste bewaren?” Eieren kunnen het best in de originele kartonnen eierdoos in de koelkast worden bewaard. Door eieren koel te bewaren wordt de kans op salmonellabesmetting verkleind en daarnaast blijven de eieren in de originele verpakking in de koelkast veel langer vers. Wanneer men eieren op kamertemperatuur zou bewaren, dan verliezen deze eieren gedurende de dag steeds meer van hun versheid. Dit in vergelijking met het bewaren, van de eieren gedurende een hele week lang, in de koelkast. Aangezien in vele koelkasten speciale eierrekjes zitten, worden eieren na aankoop vaak in deze eierrekjes gelegd. Dit is echter niet bevorderlijk voor de kwaliteit en houdbaarheid van de eieren. Beter is het om de eieren in de kartonnen eierdozen te laten en ze in de eierdoos te bewaren. Wanneer men de eieren bewaart in de speciale eierrekjes, die bijna in iedere koelkast zitten, dan loopt men meer risico op temperatuurschommelingen en condensatie. Door deze temperatuurschommelingen en condensatie, wordt de kans op salmonellabesmetting weer vergroot.
Hoe lang zijn eieren houdbaar?
In Nederland is het wettelijk bepaald, dat een ei een maximale houdbaarheid heeft van 28 dagen. De houdbaarheidsperiode van een ei gaat in vanaf het moment dat het ei door de kip wordt gelegd. Wanneer men de eieren koopt in de supermarkt, dan zal de houdbaarheidsdatum door middel van een THT-datum (tenminste houdbaar tot) op verpakking worden aangegeven. In sommige gevallen staan er tekens op het ei. De aangebrachte merktekens op de eieren geven de zogenaamde legdatum aan.
Hoe kan men zien of een ei nog goed is?
Wettelijk is vastgesteld dat men in Nederland voor eieren een houdbaarheidsdatum van 28 dagen moet hanteren. Dit wil echter niet zeggen dat eieren na deze 28 dagen niet meer geschikt zijn voor de consumptie. Wanneer men er aan twijfelt of een ei nog geschikt is voor consumptie, dan kan men (door een proef) de geschiktheid van een ei voor de consumptie heel eenvoudig zelf testen. De proef doet men door de eieren in een bakje water te leggen. Wanneer de eieren blijven drijven, dan zijn de eieren bedorven. De eieren blijven drijven, doordat er een grote luchtkamer in het ei is ontstaan. Wanneer de eieren naar de bodem zakken, dan is de kwaliteit van de eieren nog goed en kan men het ei dus nog prima op eten.
Rauwe eieren
Wanneer men rauwe eieren wil verwerken, zonder deze te verhitten, dan kan men het beste kiezen voor eieren die zo vers mogelijk zijn. De beste keuze zijn de eieren die minder dan 28 dagen oud zijn.
Lees verder