Koken met kinderen: Paasschuimpjes
Schuimpjes is een zoete lekkernij die iedereen wel kent. Even een schuimpje bij de thee of bij de koffie, lekker! Nu is het maken van schuimpjes helemaal niet zo ingewikkeld, het enige wat je nodig bent zijn eiwitten en suiker. Ook voor de kinderen is dit een aangename bezigheid, en wat is er nu leuker als voor de Pasen samen met de kinderen Paasschuimpjes te maken in allerlei soorten en maten.
Basisrecept:
Let op: als je met opgeklopte eiwitten werkt, dan is het belangrijk dat alles vetvrij is. Als er namelijk vet bij de eiwitten komt, van zorgt dat ervoor dat ze moeilijker te kloppen zijn, en dat het niet blijft "staan". En dat is tenslotte wat je wil met het maken van schuimpjes.
Hoe ontvet je je materialen? De gemakkelijkste methode is door middel van schuren met zout, eventuele vetresten "weg te schuren", en om het daarna met azijn te ontvetten. Doe dit met al je materialen die je gebruikt, dus de mengkom, de maatbeker waar de eiwitten in zitten, en met de garde's.
Scheid de eieren, en zorg ervoor dat het eigeel NIET kapot gaat en in aanraking komt met het eiwit. Het verstandigste is dan ook om de eieren apart van elkaar te scheiden, zodat een eiwit zonder eigeel resten niet per ongeluk "besmet" wordt met eiwit die eigeel resten bevat.
Ingredienten
Basisrecept
- 4 eieren
- 240 gr. suiker
- Eventueel een klein beetje citroensap
Verander niets aan deze verhoudingen! je kunt het rustig verdubbelen of halveren, maar blijf wel alert op de juiste verhouding suiker en eiwit. Ook kun je in plaats van suiker poedersuiker gebruiken. Eventueel kun je een klein beetje citroensap toevoegen tijdens het kloppen, waardoor de eiwitten sneller en beter stijf worden.
Bereidingswijze
Pak de mixer, en begin met het kloppen van de eiwitten. Voeg stukje bij beetje 2/3 van de suiker toe, en mix net zolang totdat de suiker opgenomen is, en de massa stijf en dik is.De rest van de suiker er slechts even door roeren, deze mag niet helemaal oplossen. Het schuim is goed als je de schaal ondersteboven kunt houden, en dat de schuimmassa blijft zitten en niet uit de schaal valt.
Schuimkransjes
Neem een stuk bakpapier, en tegen daar een aantal evengrote cirkels op. doe daarna de schuimmassa in de spuitzak, en leg het bakpapier op de bakplaat. Spuit de schuimmassa en evengrote hoopjes op de zojuist getekende cirkels.
De schuimpjes gedurende 100-120 minuten bakken bij 90 tot 100 graden Celsius in de oven.
Paasschuim-eieren
Teken op het bakpapier een aantal eieren. Spuit deze eieren na met de schuimmassa. De schuimpjes gedurende 100-120 minuten bakken bij 90 tot 100 graden Celsius in de oven.
Schuimringen
Teken op het bakpapier een paar grote cirkels, en spuit alleen de buitenkant na. Spuit deze eieren na met de schuimmassa. De schuimpjes gedurende 100-120 minuten bakken bij 90 tot 100 graden Celsius in de oven. Op deze manier maak je schuimringen, die je in een paas-tak zou kunnen hangen.
Tot slot
- Voor alle schuimpjes geldt : Een goed schuimpje is nog iets "plakkerig" in het midden. Verwacht dus niet dat de kern net zo droog is als de buitenkant.
- Om een andere smaak te krijgen zou je wat cacao kunnen toevoegen aan de eiwitten, of een beetje oploskoffie. Voor gele schuimpjes zou je wat gele kleurstof toe kunnen voegen.
- Voor bijzondere schuimpjes : Smelt even wat chocolade bain marie, en dip daar een schuimpje in.
- Bewaar de schuimpjes goed afgesloten in een luchtdichte doos. Als er lucht bij kan komen dan worden ze slap.