Hoera, we hebben paardebloemen in het gazon!
In april verschijnen ze weer in uw gazon. Een opvallende aanwezigheid met hun knalgele bloemen... paardebloemen. Tuiniers kijken fronsend en grijpen naar gif of gaan wieden. Onterecht, want met paardebloemen maakt u de heerlijkste dingen!
Als u zich vanaf nu over een paardebloem buigt in uw tuin, dan is dat niet meer met een zuur gezicht omdat u moet gaan wieden, maar omdat u gaat oogsten! De paardebloemen in uw tuin zijn leveranciers van gratis voedsel. En niet "zomaar" voedsel, maar van echte delicatessen waarvoor u in een winkel veel geld betaalt. U kijkt nog steeds een beetje sceptisch? Dan doe ik u graag een paar ideeën aan de hand.
De zon in een potje: paardebloemenjam
Deze jam heeft de kleur van de nog aarzelende zonnestralen in maart of april en hij smaakt ook naar de lente!
Benodigdheden
- 365 bloemen zonder de steeltjes. Het mogen er gerust 10 minder of 10 meer zijn, maar 365 is een mooi getal, een bloem voor iedere dag van het jaar. Pluk de bloemen op een droge, zonnige dag als ze wijdopen staan en als de dauw is opgedroogd.
- een kg geleersuiker per liter "sap".
- een sinaasappel en een citroen
- een neteldoek of losgeweven keukenhanddoek
- een vergiet of een zeef
Werkwijze
- Doe de bloemen in een kom, zonder ze te wassen. Door ze te wassen of te spoelen verwijdert u nl een deel van het stuifmeel en het is net het stuifmeel dat het meest smaak geeft Overgiet de bloemen met kokend water, zodat ze net onder staan. snij de sinaasappel en de citroen in dunne schijfjes en doe je bij de bloemen. Laat alles nu rustig een dag en een nacht staan trekken.
- Maak een keukenhanddoek of een neteldoek nat, wring goed uit en leg hem in een vergiet of zeef. Giet het "paardenbloemenmengsel" nu door de zeef en vang het vocht op! Als alles goed is uitgelekt,vouwt u het doek aan de vier hoeken dicht en gaat u het laatste vocht door wringen uit de bloemen persen. dit laatste vocht is troebeler en donkerder, maar bevat het meest smaak en aroma.
- Meet het opgevangen sap na en doe het dan in een ruime pan. Meng het met de geleersuiker (1 kg suiker op 1 liter sap) en breng al roerend aan de kook. Laat vier minuten borrelend koken (of volg de instructies op het pak geleersuiker). Zet van het vuur af, blijf nog een paar minuten roeren.
- Vul perfect schone potjes tot aan de rand met de jam en sluit onmiddellijk goed af met een deksel of met een blaadje cellofaan plus een deksel.
De smaak van de lente: slaatje met paardebloemen
De groene, getande blaadjes van de paardebloem voegen pit toe aan het meest doodgewone slaatje en de gele bloemblaadjes toveren een vleugje zon op uw bord! De blaadjes van paardebloemen zijn eetbaar in ieder seizoen, maar voor de bloei zijn ze wel sappiger en malser. Dan kunnen ze gegeten worden in zijn geheel. Later op het jaar verdient het de voorkeur om ze te snipperen.
Paardebloemsla "puur natuur"
Dit is een slaatje voor mensen die van pittig houden! Gebruik hiervoor bij voorkeur de blaadjes van paardebloemen die nog niet bloeien. Was ze, knip ze eventueel wat kleiner en dien op met een goede vinaigrette.
Lekkere combi's
Iedere combinatie is natuurlijk mogelijk, maar paardebloemblaadjes zijn prachtig te combineren met rauw, fijngesnipperd witlof. Aan "doordeweekse" sla geven ze net een ietsje meer smaak en aroma. En knip nu eens geen peterselie over uw tomatensla, maar paardebloemblaadjes!
De buisvormige, gele bloemblaadjes (dus niet de volledige bloem, die kauwt rauw moeilijk weg) kunnen gebruikt worden om slaatjes te versieren.
Kennismaking met het Vlaanderen van weleer: groenkoeken
Groenkoeken zijn niets anders dan pannenkoeken gebakken met flink veel gesnipperd paardebloemblad. Vroeger was het helemaal niet zo eenvoudig om gedurende de winter voldoende vitamines en verse groenten naar binnen te krijgen en de paardebloemen waren zowat de eerste eetbare "verse groenten" van de lente. Groenkoeken dateren dan zeker ook al vanuit de Middeleeuwen...
Als u het zelf wil proberen, maakt u doodgewoon pannenkoekenbeslag, schept een portie daarvan in een koekenpan en strooit u een flinke hoeveelheid fijngesnipperd blad over de nog vochtige bovenkant van de pannenkoek. Deze combinatie is ook heel lekker met spekpannenkoeken of pannenkoeken met kaas.
Eet smakelijk!