Zelf soep maken, creatief en ontspannend
Zelf soep maken is ongelooflijk gemakkelijk, ontspannend en creatief. Teveel werk, zeg je? Kies een druilerige dag of wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Je kunt hem bewaren en later eten of invriezen voor wanneer je echt geen fut hebt om te koken. Dan hoef je niet naar de supermarkt voor een kunstmatig smakende soep uit blik of zakje. Die haalt het niet bij je zelfgemaakte brouwsels!. Ook al staat erop: Puur natuur! Zonder kleur- of smaakstoffen; laat je niet foppen, de smaak lijkt nergens op. Terwijl er bovendien ingrediënten inzitten die je in geen enkel kookboek zult aantreffen, laat staan in de winkel...
Inhoud
Eindeloos variëren
Zelf soep maken van verse en natuurlijke ingrediënten is verrassend makkelijk en leuk om te doen! Zoals Italianen hun pizza's gebruiken om restjes eten te gebruiken, zo kunnen wij de restjes tot een smakelijk soep verwerken. Begin gewoon simpel met ui, knoflook, prei, wortel, tomaat of wat je zoal in huis hebt. Je maakt de soep dikker door er een of meer aardappels in te doen, maar met bonen of linzen kan het ook. Je brengt hem op smaak met gebakken paprika, scherper met een rood pepertje of verse gember, zoeter met dadels of rozijnen, friszuur met gedroogde cranberry's/veenbessen en romig met crème fraîche.
Het fijne is ook dat je op een druilerige dag, of op zo'n dag dat je niet zo lekker in je vel zit, de tijd heel goed en relaxed doorkomt met het maken met een grote pan soep die je desnoods de volgende dag(en) pas opeet.
Bouillon, velouté of maaltijdsoep?
Voor de bereiding van soep kun je uitgegaan van
bouillon: een aftreksel van vlees met bot dat enkele uren met kruiden wordt gekookt. Op deze manier lossen sommige eiwitten uit het bot (collageen) gedeeltelijk op. Je kunt deze bouillon eten, of hem als basis gebruiken voor en er ingrediënten als tomaten en groenten aan toevoegen. Onnodig te zeggen dat de hoeveelheid water mede bepaalt hoe dik de soep wordt en hoe aromatisch! Na enige tijd koken, dat is nodig om de smaken goed te laten mengen, kun je de soep fijnmalen met een staafmixer; zo ontstaat wat men noemt een homogene
velouté. Hoe lang je de soep laat koken hangt ervan af of het je stoort dat sommige ingrediënten na verloop van tijd uit elkaar zullen vallen (bij erwtensoep is dat juist de bedoeling). Tenslotte kun je er nog gehaktballetjes, croutons en/of room aan toevoegen.
Wittekoolsoep: twee keer anders genieten
ingrediënten
1. Witte kool-in-kokossoep
- 1 witte kool
- 1 blikje kokosmelk
- 1 blikje water
- 1 á 2 groentebouillonblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 pepertje
- olijfolie
- Stuk of 10 dadels in reepjes gesneden
Werkwijze
Bak in een braadpan de ui, knoflook en het pepertje.
Snijd de kool fijn, voeg toe en roer een paar keer om.
Voeg de kokosmelk, het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook.
Na ca. 20 min. is de kool zacht en kun je hem pureren met de staafmixer.
Voeg de reepjes dadel toe.
Serveer met gierst.
2. Pittig zoete koolsoep
ingrediënten
- Restant van bovenstaande kokoskoolsoep
- 1 blikje witte bonen
- 2 wortels
- 5 dadels
- Sambal naar smaak
- Ca. 100 gr. couscous
Werkwijze
Omdat een hele kool erg veel kan zijn voor twee personen heb je zeer waarschijnlijk soep over. Daar kun je een dag of twee later een draai aangeven. Zo krijg je een min of meer stevige soep (afhankelijk van de hoeveel vocht, en de couscous of gedroogde linzen die je toevoegt):
Voeg het blikje bonen, 2 geraspte wortels, ca. 5 dadels in reepjes en wat sambal aan de soep toe. Verwarm langzaam en ca. 30 minuten en voeg de laatste minuten 100 gram couscous toe, of zoveel als soep kan absorberen.
Romige venkelsoep
ingrediënten
- 2 venkelknollen
- 1 ui
- 2 aardappelen
- 1-1 ½ liter water
- 2 á 3 blokjes biologische kippenbouillon
- Sour cream naar smaak
Werkwijze
Snij venkel en ui klein en bak in olie tot ze glazig zijn.
Breng het water aan de kook met de bouillonblokjes.
Schil de aardappel en snijd in blokjes.
Kook alles in de bouillon tot aardappels en venkel gaar zijn.
Pureer met staafmixer en voeg naar smaak sour cream toe.
Rodekoolsoep met gember
ingrediënten
- ½ rode kool
- 2 cm verse gemberwortel
- Chilipepertje
- 1 tl gemalen komijn/djinten
- Sap van ½ citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 750 ml warme bouillon
- 125 ml crème fraîche
- 1 el olie
Staafmixer/blender, grote pan met dikke bodem
Werkwijze
Kook het water met 1½ bouillonblokje.
Bak intussen de ui, knoflook en gember in een ruime pan met dikke bodem.
Snijd de kool fijn en voeg toe.
Doe er het pepertje, de komijn en het citroensap bij
Schenk de bouillon bij de kool en breng opnieuw aan de kook.
Laat de pan op een laag vuur nog ca. 25 min. pruttelen.
Pureer de kool met een staafmixer of in een blender
Voeg aan tafel, of bij het opdienen naar smaak een lepel room p.p. toe.
Rodekoolpuree
Wil je geen soep maken, dan kun je ook het vocht afgieten, de kool pureren en zo op tafel zetten.
Het vocht kun je gebruiken om couscous in te wellen of bulghur in te koken.
Lekker met knapperig gebakken groenteschijven of kruidige biologische worstjes.