Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch
Rode kool was als kind allesbehalve mijn favoriet. Evenmin als spruitjes. En dan boerenkool: toch alleen met Carnaval zeker! Maar soms moet je toch wat en je denkt: ach laat ik ze een herkansing geven. Dan blijkt het enorm mee te vallen. Je kunt met die kolen alle kanten op. Verafschuw je de koollucht? Het resultaat van te lang laten koken! De meeste kool heeft van zichzelf geen erg geprononceerde smaak, daar kun je dus van alles mee uithalen; een groente die graag met zich laat sollen.
Inhoud
Typisch Nederlandse kost: zuurkool met puree en worst
Ingrediënten
- 1 pond zuurkool uit het vat, van de groenteman
- Magere, biologische spekreepjes
- 1 ui
- 8 peperkorrels
- 8 jeneverbessen
- Aardappelen
- Klontje boter
- Scheutje melk
- Peper en zout
- Biologische zuurkoolworst
Verder nodig: koekenpan, braadpan, handmixer
Werkwijze
Wel de worst 10 min. in warm water en braad hem daarna om en om 20 min. in boter.
Bak de spekreepjes en de ui in boter in een braadpan.
Voeg de zuurkool, peper en jeneverbessen toe.
Schil en kook de aardappelen in blokjes.
Pureer en klop de aardappelen luchtig met een scheutje melk en klontje boter met de handmixer.
Dien de zuurkool en de puree met de worst apart op.
Fast cooking: spruitjes met spek en champignons
Ingrediënten
- 1 pond spruitjes
- 1 stuk zuurkoolspek of spekreepjes
- 1 doosje champignons (gewone of grot- of kastanjechampignons)
Rijst of aardappelen en evt. vlees, bijv. karbonade.
Werkwijze
Breng ca. ½ liter bouillon aan de kook
Bak de spekjes uit en voeg de gevierendeelde champignons toe.
Haal indien nodig de buitenste blaadjes eraf en kerf kruiselings in.
Voeg de spruitjes bij het spek roer om en bedek met bouillon.
Laat pruttelen tot je in de spruitjes kunt prikken, maar niet te zacht zijn!
Giet het vocht meteen af, ook al is de rijst of puree die je erbij geeft nog niet klaar, anders garen ze door, verliezen hun frisgroene kleur en krijgen een wrange smaak!
Het sap is erg lekker om te drinken.
Geef er eventueel nog vlees bij.
Vegetarische keuken: boerenkool met walnoten
Ingrediënten
- 1 pond boerenkoolbladeren
- 1 grote ui
- 2 handjesvol walnoten
- Aardappelpuree (zelfgemaakt)
- Groentebouillon (van een blokje)
- Peper en zout naar smaak
Werkwijze
Pel de walnoten en breek in stukken.
Was de boerenkool grondig en snijd fijn.
Bak in een braadpan de ui in olie of boter tot hij zacht is en voeg de kool toe.
Schep om en schenk er de bouillon bij.
Rooster de walnoten (af en toe omroeren!) in een koekenpan tot ze bruin zijn.
Dien op met puree of rijst.
Warme geroosterde walnoten: verrassend lekker als snack bij een glas bier of wijn. Of probeer eens gepofte kikkererwten. Wel meteen opeten, want je kunt ze niet bewaren.
Op de Oosterse toer: spitskool met gierst en tofu
Ingrediënten
- 1 spitskool
- Een stukje verse gember
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 wortel
- Sojasaus
- 1 bouillonblokje
- ca. 100 gram gierst p.p. (kooktijd ca. 30 min.)
- tofu
Werkwijze
Breng water aan de kook met het bouillonblokje en giet er dan de gierst in.
Snijd de verse gember in plakjes en bak met de gesnipperde ui en knoflook in olie.
Voeg reepjes wortel toe en bak tot alles glazig is.
Voeg fijngesneden spitskool in etappes toe, keer steeds om en besprenkel met sojasaus.
Giet het overtollig groentenat af bij de gierst of drink het op.
Bak de tofu/tahoe in een koekenpan
Exotische en pittig: bloemkool met kerry
Ingrediënten
- 1 bloemkool (in roosjes)
- 2 cm verse gember (in dunne plakjes)
- 2 chilipepertjes (fijngewreven)
- ½ tl komijnzaad
- 1 tl ongekookte rijst
- Snufje zout
- Versgemalen zwarte peper
- ½ tl garam masala (pittig kruidenmengsel)
- ¼ kurkuma
- 3 el olijfolie
Wok of koekenpan
Werkwijze
Verhit de olie op hoog vuur en voeg rijst en komijnzaad toe. Laat de rijst al roerend goudbruin worden.
Voeg de bloemkoolroosjes, gember en chilipepers toe.
Laat de bloemkool al roerend in 5-7 min. lichtbruin worden.
Voeg zout, zwarte peper, garam masala en kurkuma toe.
Roer om en voeg 4 el water toe.
Draai het vuur halfhoog en laat de bloemkool afgedekt in 2 min. gaar worden.
Biologisch: gestoofde Chinese kool met sherry
Ingrediënten
- 1 Chinese kool
- 1 teentje knoflook
- 4 el. Olie
- 4 ontbeende biologische schouderkarbonade
- 1 el sojasaus
- 2 el sherry
- 2 theelepels tomatenpuree (geconcentreerd)
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel gemberpoeder
- snufje zout
Werkwijze
Snijd de kool zeer fijn en schep in kokend water met wat zout.
Neem de kool er na 4 min. weer uit en laat goed uitlekken.
Halveer de knoflook en bak zachtjes in olie.
Verwijder de knoflook en bak hierin nu 2 min. de in reepjes gesneden karbonade.
Voeg nu de kool, alle overige ingrediënten en een kopje water toe.
Laat dit maximaal 10 min. sudderen.
Een teveel aan vocht kun je met wat maizena binden tot een sausje.