Drie keer stamppot (met bieten, met spruiten en met kool)

Drie keer stamppot met aardappelen als basis. Een stamppot met bieten en komijnekaas, een stamppot met witte kool en boerenkool en rookworst en een stamppot met spruiten, kabeljauwfilet en tapenade van zongedroogde tomaten. Gebruik waar mogelijk biologische ingrediënten, dat is pas eerlijk koken! Laat de herfst maar komen.

Stamppot met kool

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten

Benodigdheden:

  • 1,2 kilo biologische aardappelen (kruimig)
  • 1 gesnipperde biologische ui
  • 50 gram biologische boter
  • 1 zak boerenkool (300 gram)
  • 1 zak biologische witte kool (300 gram)
  • 1 scharrel rookworst
  • 11/2 eetlepel komijnzaad
  • 150 ml biologische halfvolle melk
  • pureestamper

Bereidingswijze:

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Doe ondertussen 25 gram boter in een pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de witte kool toe en bak deze 3 minuten mee. Doe dan de boerenkool erbij en 100 ml water en laat dit afgedekt 10 minuten smoren. Voeg de komijn toe. Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk in een steelpan. Maak met de pureestamper puree van de aardappelen, 25 gram boter en de melk. Doe de kool erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Stamppot met bieten en komijnekaas

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden:

  • 1,2 kg biologische kruimige aardappelen
  • 500 gram biologische gekookte en geschilde bietjes
  • 25 gram biologische boter
  • 2 gesnipperde biologische uien
  • 3 eetlepels biologische rozijnen
  • 150 ml biologische halfvolle melk
  • 125 ml biologische zure room
  • 200 gram biologische komijnekaas in blokjes
  • pureestamper

Bereidingswijze:

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen gaar in 20 minuten in water met zout. Snij de bietjes in kleine blokjes. Fruit de ui 3 minuten in een hapjespan met boter. Doe de rozijnen en de bietjes erbij, nog 5 minuten op laag vuur. Verwarm de melk. Stamp met de pureestamper de melk en de aardappelen tot een puree. Doe de kaas, zure room en het bietjesmengsel er doorheen. Op smaak brengen met peper en zout.

Stamppot met spruiten

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

Benodigdheden:

  • 1,2 kilo biologische kruimige aardappelen
  • 600 gram biologische schoongemaakte spruiten
  • 375 gram kabeljauwfilet (ontdooid)
  • 2 eetlepels tapenade van zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 200 ml biologische crème fraîche
  • bakpapier
  • pureestamper

Bereidingswijze:

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Doe na 5 minuten de spruiten erbij.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de kabeljauw op. Bestrijk met de tapenade en bestrooi met het amandelschaafsel. In de oven in 20 minuten goudbruin bakken. Giet de aardappelen en spruiten af. Stamp het met de pureestamper en met de crème fraîche tot puree. Peper en zout naar smaak toevoegen. Met de kabeljauw serveren
© 2012 - 2024 Jojos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterse stamppot receptenWinterse stamppot receptenJe kunt er in de koude maanden niet omheen, de winterse stamppot. Traditioneel of net even anders, bij de koude maanden…
Stamppotten: het is weer…, weer voor stamppotStamppotten: het is weer…, weer voor stamppotBuiten vriest het, je bent net thuisgekomen van een vreselijke fietsrit door de sneeuw, of je hebt met de honden gewande…
Basis stamppot receptenDe R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten.…

Heerlijke Italiaanse recepten van Laura VitaleHeerlijk verse kaneelbroodjes, Nutella crossaints, spaghetti, pizza, knoflookbrood, bruschetta en nog heel veer meer. La…
Recept voor zelfgemaakte NutellaRecept voor zelfgemaakte NutellaNutella is de merknaam van de meest bekende hazelnootpasta voor op de boterham. De pasta werd in 1949 in Italie ontwikke…
Jojos (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.