Drie keer stamppot (met bieten, met spruiten en met kool)
Drie keer stamppot met aardappelen als basis. Een stamppot met bieten en komijnekaas, een stamppot met witte kool en boerenkool en rookworst en een stamppot met spruiten, kabeljauwfilet en tapenade van zongedroogde tomaten. Gebruik waar mogelijk biologische ingrediënten, dat is pas eerlijk koken! Laat de herfst maar komen.
Stamppot met kool
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten
Benodigdheden:
- 1,2 kilo biologische aardappelen (kruimig)
- 1 gesnipperde biologische ui
- 50 gram biologische boter
- 1 zak boerenkool (300 gram)
- 1 zak biologische witte kool (300 gram)
- 1 scharrel rookworst
- 11/2 eetlepel komijnzaad
- 150 ml biologische halfvolle melk
- pureestamper
Bereidingswijze:
Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Doe ondertussen 25 gram boter in een pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de witte kool toe en bak deze 3 minuten mee. Doe dan de boerenkool erbij en 100 ml water en laat dit afgedekt 10 minuten smoren. Voeg de komijn toe. Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk in een steelpan. Maak met de pureestamper puree van de aardappelen, 25 gram boter en de melk. Doe de kool erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Stamppot met bieten en komijnekaas
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Benodigdheden:
- 1,2 kg biologische kruimige aardappelen
- 500 gram biologische gekookte en geschilde bietjes
- 25 gram biologische boter
- 2 gesnipperde biologische uien
- 3 eetlepels biologische rozijnen
- 150 ml biologische halfvolle melk
- 125 ml biologische zure room
- 200 gram biologische komijnekaas in blokjes
- pureestamper
Bereidingswijze:
Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen gaar in 20 minuten in water met zout. Snij de bietjes in kleine blokjes. Fruit de ui 3 minuten in een hapjespan met boter. Doe de rozijnen en de bietjes erbij, nog 5 minuten op laag vuur. Verwarm de melk. Stamp met de pureestamper de melk en de aardappelen tot een puree. Doe de kaas, zure room en het bietjesmengsel er doorheen. Op smaak brengen met peper en zout.
Stamppot met spruiten
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd
Benodigdheden:
- 1,2 kilo biologische kruimige aardappelen
- 600 gram biologische schoongemaakte spruiten
- 375 gram kabeljauwfilet (ontdooid)
- 2 eetlepels tapenade van zongedroogde tomaten
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 200 ml biologische crème fraîche
- bakpapier
- pureestamper
Bereidingswijze:
Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Doe na 5 minuten de spruiten erbij.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de kabeljauw op. Bestrijk met de tapenade en bestrooi met het amandelschaafsel. In de oven in 20 minuten goudbruin bakken. Giet de aardappelen en spruiten af. Stamp het met de pureestamper en met de crème fraîche tot puree. Peper en zout naar smaak toevoegen. Met de kabeljauw serveren