Vegetarisch koken
De meningen blijven verdeeld over het wel of niet eten van vlees of vis. Hoewel men wel aan kan tonen dat het lichaam door vervangende voedingswijze zich niet slechter zal ontwikkelen, willen veel mensen er niet aan geloven. Andere geven weer heel nadrukkelijk aan dat vlees of vis gewoon lekker is en willen wel meedenken in het productieproces, maar laten het vlees of de vis er niet voor staan. Hierbij een beknopte uitleg en enkele vegetarische gerechten.
Wat is het?
De voeding die het betreft:
- vlees
- vis
- gevogelte
- schaaldieren
Vegetarisch komt van het Latijns “vegetus”wat zoveel als “levendig” wil zeggen. In Nederland zitten we op zo’n 750.000 mensen die vegetarisch leven. De grootste “leverancier” van vegetarische mensen is terug te vinden in India. Het betreft hier zo’n 30% van de bevolking en dat komt op 310 miljoen mensen.
Als we kijken naar de veeteelt en de “bijdrage” aan de broeikasgassenuitstoot, dan komen we hier maar liefst op zo’n 18% van het totaal uit. Een niet weg te poetsen cijfers.
Stoofpot aardappel aubergine
Ingrediënten
- 3 grote aardappels
- 1 aubergine
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- 4 eetlepels tomatenpuree
- olijfolie
- peper en zout
- 1 teentje knoflook
Bereiding
Schil de aardappels en maak er frietjes van (lange lange dunne stroken) en frituur ze vervolgens. Snij nu de aubergine in blokjes en bak ze samen met de kleingemaakte ui, knoflook en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Ook dit alles in olijfolie bakken en goed doorroeren. Voeg de tomatenpuree en de gewassen en gesneden tomaten toe en laat het geheel smoren met de deksel op de pan, af en toe goed doorscheppen. Als de aubergine gaar is kunnen de frietjes toegevoegd worden en weer alles goed doorroeren.
Vegetarische burger
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten pinda's
- 120 gram cashewnoten
- 125 gram belegen of oude kaas
- 1 grote rode ui
- 250 gram Japanse rijst
- 50 gram bloem
- 1 ei
- 3 tomaten
- peterselie
- olijfolie
- halve krop krulsla
- ketchup
- grove mosterd
- halvanaise
- peper en zout
Bereiding
Leg de pinda's en de cashewnoten op een bakplaat en laat ze gedurende 15 minuten warm worden in de oven. Doe ze vervolgens in de keukenmachine en doe er wat zout bij, er moet nu een pindakaasachtige substantie ontstaan. Snij de ui doormidden en verdeel de ene helft in ringen en de andere helft maak je klein. De ringen kunnen nu in een beetje olijfolie gebakken worden (laag vuur zodat ze zacht worden). Meng het pindamengsel met wat bloem, de stukjes ui en wat kleingemaakte peterselie en tegelijkertijd kan de rijst opgezet worden. Als de rijst klaar is kan het mengsel door de rijst gemengd worden, goed mengsel tot het een geheel is.
Nu kunnen de burgers gemaakt worden in de gewenste grootte. Voor een broodje is 7 a 8 cm doorsnee het beste. Druk de burgers goed aan en snij ze dan door en leg er stevige plakken kaas tussen. Burgers weer op elkaar drukken en daarna in de pan met wat olijfolie op een zacht vuur bakken.
Als je de burgers met een broodje serveert is op het broodje wat uienringen, blaadjes sla en gesneden tomaat wel zo lekker. Desgewenst nog wat ketchup, mosterd en/of halvanaise erbij.
De burgers kunnen ook geserveerd worden met een kruimig aardappeltje en spinazie.