Vegetarisch koken

Vegetarisch koken De meningen blijven verdeeld over het wel of niet eten van vlees of vis. Hoewel men wel aan kan tonen dat het lichaam door vervangende voedingswijze zich niet slechter zal ontwikkelen, willen veel mensen er niet aan geloven. Andere geven weer heel nadrukkelijk aan dat vlees of vis gewoon lekker is en willen wel meedenken in het productieproces, maar laten het vlees of de vis er niet voor staan. Hierbij een beknopte uitleg en enkele vegetarische gerechten.

Wat is het?

De voeding die het betreft:
  • vlees
  • vis
  • gevogelte
  • schaaldieren

Vegetarisch komt van het Latijns “vegetus”wat zoveel als “levendig” wil zeggen. In Nederland zitten we op zo’n 750.000 mensen die vegetarisch leven. De grootste “leverancier” van vegetarische mensen is terug te vinden in India. Het betreft hier zo’n 30% van de bevolking en dat komt op 310 miljoen mensen.

Als we kijken naar de veeteelt en de “bijdrage” aan de broeikasgassenuitstoot, dan komen we hier maar liefst op zo’n 18% van het totaal uit. Een niet weg te poetsen cijfers.

Stoofpot aardappel aubergine

Ingrediënten

  • 3 grote aardappels
  • 1 aubergine
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook

Bereiding

Schil de aardappels en maak er frietjes van (lange lange dunne stroken) en frituur ze vervolgens. Snij nu de aubergine in blokjes en bak ze samen met de kleingemaakte ui, knoflook en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Ook dit alles in olijfolie bakken en goed doorroeren. Voeg de tomatenpuree en de gewassen en gesneden tomaten toe en laat het geheel smoren met de deksel op de pan, af en toe goed doorscheppen. Als de aubergine gaar is kunnen de frietjes toegevoegd worden en weer alles goed doorroeren.

Vegetarische burger

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten pinda's
  • 120 gram cashewnoten
  • 125 gram belegen of oude kaas
  • 1 grote rode ui
  • 250 gram Japanse rijst
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • 3 tomaten
  • peterselie
  • olijfolie
  • halve krop krulsla
  • ketchup
  • grove mosterd
  • halvanaise
  • peper en zout

Bereiding

Leg de pinda's en de cashewnoten op een bakplaat en laat ze gedurende 15 minuten warm worden in de oven. Doe ze vervolgens in de keukenmachine en doe er wat zout bij, er moet nu een pindakaasachtige substantie ontstaan. Snij de ui doormidden en verdeel de ene helft in ringen en de andere helft maak je klein. De ringen kunnen nu in een beetje olijfolie gebakken worden (laag vuur zodat ze zacht worden). Meng het pindamengsel met wat bloem, de stukjes ui en wat kleingemaakte peterselie en tegelijkertijd kan de rijst opgezet worden. Als de rijst klaar is kan het mengsel door de rijst gemengd worden, goed mengsel tot het een geheel is.

Nu kunnen de burgers gemaakt worden in de gewenste grootte. Voor een broodje is 7 a 8 cm doorsnee het beste. Druk de burgers goed aan en snij ze dan door en leg er stevige plakken kaas tussen. Burgers weer op elkaar drukken en daarna in de pan met wat olijfolie op een zacht vuur bakken.

Als je de burgers met een broodje serveert is op het broodje wat uienringen, blaadjes sla en gesneden tomaat wel zo lekker. Desgewenst nog wat ketchup, mosterd en/of halvanaise erbij.

De burgers kunnen ook geserveerd worden met een kruimig aardappeltje en spinazie.
© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Vegetarische voeding ongezond voor ouderenVegetarische voeding ongezond voor ouderenDe laatste jaren tonen we meer en meer belangstelling voor een gezonde voeding. Deze positieve evolutie kadert in ons st…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…

De lekkerste tacos, burritos en fajitas maak je zelfDe lekkerste tacos, burritos en fajitas maak je zelfTacos, burritos en fajitas zijn afkomstig uit de Mexicaanse eetcultuur. Mexicaans eten is heerlijk en rijk van smaak doo…
Kaasfondue, klassiek of net even andersDe lange winteravonden nodigen uit tot gezellig eten. Kaasfondue is dan ook een van de mogelijkheden, een complete maalt…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Vegetarisch koken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 28-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!