Warme winterse drankjes
In de wintertijd is het heerlijk om, naast de gewone koffie en thee, ’s avonds te kunnen genieten van een lekker warm drankje. Natuurlijk zullen er u al vele bekend zijn zoals grog of gluhwein. Maar hoe maak je deze warme drankjes nou precies. Bovendien nog wat extra recepten.
Klassieke sterke grog
Benodigdheden
1 theelepel warme suiker
circa 200 milliliter water
4 centiliter (2 borrelglaasjes) rum
1/8 citroen
Bereiding
Doe de suiker in een theeglas en hier hierover het kokend hete water. Roer goed en schenk de rum erbij. Voeg de citroen toe. Naar smaak kan nog wat suiker worden toegevoegd. Direct serveren.
Franse warme wijn
Benodigdheden
2 sinaasappels en 1 citroen
8 centiliter sinaasappellikeur
1 kaneelstokje
¾ liter franse landwijn
4-5 eetlepels suikersiroop of suiker
Bereiding
Halveer een sinaasappel,van de helft kunt u 4 dikke plakken snijden als garnering. De rest van de sinaasappels en de citroen uitpersen en het pan in een grote pan schenken. Voeg de sinaasappellikeur, het kaneelstokje en de wijn toe. Verhit het mengsel en laat het ongeveer 10 minuten trekken maar niet koken. Op smaak brengen met suikersiroop of suiker
Irish Coffee
Benodigdheden
1 theelepel suiker
2 eetlepels Ierse Whiskey
1 kopje verse, sterke koffie
Eetlepel geklopte slagroom
Bereiding
Doe de suiker met de whiskey in een beker of glas. Steek hem aan en laat hem opbranden. Giet de hete koffie erover en doe er tot slot een toef slagroom bovenop. Eventueel kunt u in plaats van whiskey ook rum gebruiken.
Whisky chocolademelk
Benodigdheden
4 lepels chocolademelkpoeder
4 theelepels suiker
4 eetlepels water
½ liter melk
8 centiliter (4 borrelglaasjes) whisky
gemalen kaneel
Bereiding
Vermeng in een pan het chocolademelkpoeder met de suiker. Giet het water erbij en roer totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg vervolgens de melk toe. Verwarm dit mengsel maar breng het niet aan de kook. Roer de whisky erdoor en warm nog even door, voeg eventueel nog wat suiker door. In hoge glazen of bekers doen en bestrooien met kaneel
Pittige chocolademelk met armagnac
Benodigdheden
- 300 gram in stukjes gebroken chocolade
- 2,5 deciliter melk
- 1 glas armagnac
- ½ theelepel kaneelpoeder
- Een snufje (versgemalen) witte peper
Bereiding
Verwarm de melk met het kaneelpoeder en de versgemalen peper (circa 2 draaien van de pepermolen). Los hierin al roerende de chocolade op. Voeg de armagnac eraan toe en klop het geheel schuimig met de staafmixer.