Toetjes voor een lekker zoete nasmaak

Toetjes voor een lekker zoete nasmaak Ieder seizoen worden er weer nieuwe recepten bedacht en uiteraard ook voor het nagerecht. Vaak zijn het varianten op bestaande recepten en soms zelfs zeer verrassend van smaak. Hierbij enkele in die categorie waar een vleugje alcohol in verwerkt is.

Tiramisu

Ingrediënten

  • 3 eetlepels oploskoffie
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels cognac
  • 500 gram vanillevla
  • 200 gram lange vingers
  • 500 gram mascarpone
  • mint
  • 250 gram crème fraîche
  • cacaopoeder

Bereiding

Kook zo’n 4 dl water en meng dit met de koffie, suiker en cognac in een schaal (plat model). Tegelijkertijd de vanillevla mascarpone en crème fraîche mengen en de helft in een aparte schaal doen. Doop nu de lange vingers in het koffiemengsel en zorg dat ze goed doorweekt zijn, daarna op het vlamengsel leggen, zo dat zich een laag vormt. Door het restant vlamengsel nog wat cognac en een klein beetje mint mengen en over de laag lange vingers gieten. Strooi er nu nog cacaopoeder en mint overheen en zet het een half uur in de koeling.

Citroendessert

Ingrediënten

  • 2 dl witte droge wijn
  • 2 theelepels citroenlikeur
  • 75 gram basterd suiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepels citroenschil geraspt
  • enkele reepjes citroenschil
  • 300 gram slagroom

Bereiding

Voeg de wijn, citroenlikeur, citroensap, limoensap en citroenschillen in een schaaltje en laat het 1,5 uur intrekken. Voeg nu de slagroom toe en klop het luchtig tot het “blijft staan”. Verdeel het over de ijscoupes en leg er wat citroenschillen overheen. Zet het in de koeling tot vlak voor het opdienen. Serveer het met een neutraal koekje of chocoladekoekje.

Whisky-perzik

Ingrediënten

  • 4 grote perziken
  • 4 eetlepels whisky
  • 140 gram poedersuiker
  • suikerkoekjes

Kook water in een pan en leg de perziken in het water (ze moeten wel ondergedompeld kunnen worden) en laat dit enkele minuten (ca. 7 minuten) staan. Haal ze daarna uit het kokend water en verwijder voorzichtig de schil. Voeg de suiker toe aan het water en breng het opnieuw aan de kook. Er moet zich een wat stroperige massa ontwikkelen. Leg nu opnieuw de perziken er in en laat het 15 tot 20 minuten staan (af en toe omdraaien). Haal de perziken er opnieuw uit en voeg nu de whisky toe, het mengsel moet nu echt stroperig zijn. Doe nu de perziken in ijscoupes en giet er het mengsel overheen. Leg er een suikerkoekje op ter garnering.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
Taalgeschiedenis: toetjeTaalgeschiedenis: toetjeWe kennen een toetje als een gerecht na de maaltijd: een nagerecht. We eten iets na de maaltijd toe. De toetjes zoals we…
Makkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te makenMakkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te makenEen lekker toetje maken kan een tijdrovende klus zijn. Bij bepaalde desserts zijn er allerlei ingewikkelde handelingen n…

Warme borrelhapjesLekker voor bij de borrel, als tussendoortje of ter afwisseling van al het "gezonde hapjes geweld". Enkele recepten voor…
Hollandse pot-receptenHollandse pot-receptenZodra de 'r' in de maand komt, wordt het tijd voor steviger maaltijden. Maaltijden waar je met een temperatuur die in ee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.