Enkele gemakkelijke recepten met eetbare paddenstoelen
Paddenstoelen en herfst. Tijd voor lekkere recepten en gerechten met eetbare paddenstoelen. De populaire cantharel en de champignon komen in menig koekenpan terecht, maar zijn niet de smakelijkste. De biefstukzwam, oesterzwam komen niet alleen vanwege hun uiterlijk aan de naam. En een heksenboleet met uitjes is niet te versmaden. Een bouillon van eekhoorntjesbrood is zeer smakelijk, een gepaneerde schnitzel van de reuzenparasolzwam en cantharellentaartjes sla je niet af. En.. eetbare paddenstoelen zijn goed voor dieet.
Het bos in de herfst: leverancier van eetbare paddenstoelen
Het is weer herfst. Onze bossen krijgen weer de mooiste kleuren en geuren, maar wordt ook leverancier van lekkernijen: Eetbare paddenstoelen. Voor de kenner geen probleem, maar voor de "leek" volgen hier een paar eenvoudige recepten om er een smakelijk hapje van te maken.
Recept met Heksenboleet
Heksenboleet met uitjes
Bereidingswijze
- Snijd de paddenstoelen in schijfjes.
- Doe een klontje boter in de koekenpan.
- Fruit een uitje.
- Leg de schijfjes heksenboleet bij de uitjes.
- Laat alles garen op een matig vuur.
- Voeg peper en zout toe.
- Eet smakelijk!
Recept met de oesterzwam
Omelet met oesterzwam
Bereidingswijze
- Snijd 150 gram oesterzwammen in plakjes.
- Snijd ongeveer 50 gram rauwe ham in blokjes
- Klop 3 eieren los er
- Roer er peper en zout door
- Verhit in een koekenpan een eetlepel boter
- Bak de oesterzwammen en de blokjes rauwe ham circa 5 minuten bakken.
- Haal het geheel uit de koekenpan
- Smelt een halve eetlepel boter in de koekenpan en zet het vuur laag
- Giet de geklopte eieren in de pan
- Verdeel het oesterzwam mengsel erover
- Bestrooi het met 40 gam geraspte jong belegen kaas
- Doe het deksel op de pan
- Bakken tot het ei gestold en de kaas gesmolten is.
Recept met de reuzenparasolzwam
reuzenparasolzwam schnitzel
Bereidingswijze
- Maak een beslag als een schnitzel.
- Paneer de reuzenparasolzwam als een schnitzel.
- bak hem als een schnitzel.
- Weer eens wat anders.
Recept met eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbroodbouillon
Bereidingswijze
- Maak een simpele bouillon.
- Voeg rauwe stukjes eekhoorntjesbrood toe.
- Dat is alles, maar veel lekkerder dan paddenstoelensoep uit blik.
Recept met Cantharel
gebakken cantharel
Bereidingswijze
- Smelt een beetje boter in de koekenpan.
- fruit een uitje.
- Doe de cantharellen erbij.
- Breng op smaak met peper en zout.
Nog een recept: Cantharellentaartjes.
Bereidingswijze
- Snipper een sjalotje.
- Smelt een eetlepel boter in een pan
- Fruit het sjalotje .
- Bak 200 gram cantharellen mee tot het vocht verdampt is.
- Strooi een theelepel tijm eroverheen
- voeg zout en peper naar smaak toe
- Klop een ei los en voeg 1¼ deciliter slagroom toe.
- voeg ook hier zout en peper naar smaak toe
- Bekleed 4 taartvormpjes met bladerdeeg (doorsnede ongeveer 10 centimeter)
- Doe de cantharellen door het eimengsel
- Doe dit in de taartvormpjes.
- Bak de cantharellentaartjes in een voorverwarmde oven op 200 graden15 minuten goudbruin en gaar.
- Voor volwassenen zorgt het toevoegen van een eetlepel cognac in het eimengsel voor een extra lekkere smaak
- Lekker met een gemengde salade
Recept met biefstukzwam
Deze kan alleen gegeten worden als hij nog heel jong is. Oude hebben een zure smaak.
Biefstuk van de zwam
Bereidingswijze
- Eventjes braden in een koekenpan.
- Doe alsof het een biefstuk is.
- serveer alsof het een biefstuk is.
recept met Champignons
Garnalen champignonssalade
Bereidingswijze:
Meng 125 ml zure room,80 ml. mayonaise,1 eetl. citroensap, ¾ theel. kerriepoeder.
Voeg peper en zout en zout naar smaak toe.
500 gram garnalen en 150 gram champignons erdoor mengen.
30 gr. bleekselderij fijngehakt erbij.
Zet 1 uur in de ijskast.
Heerlijk!
Recept voor een lekkere warme toast met paddenstoelen en kaas.
Een bijgerecht voor bijvoorbeeld soep.
Benodigdheden voor 4 personen.
- 4 sneetjes donker vloerbrood.
- 75 gram geraspte kaas (jong belegen)
- 2 sjalotjes
- paddenstoelenmelange
- 1 teentje knoflook
- 20 gram rucola
- peper en zout
- 2 eetlepels boter
bereidingswijze
- Verhit de ovengrill voor
- Hak de knoflook fijn
- Snipper de sjalotjes
- Snijd de paddenstoelen in stukjes
- Fruit in een koekenpan de sjalotjes en knoflook in 3 minuten in de boter
- Bak daarna de paddenstoelen 3 minuten mee
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Rooster het brood
- Beleg het vervolgens met de paddenstoelen en strooi er kaas overheen
- Zet het geheel nog 2 á 3 minuten onder de ovengrill
- Garneer de toast met rucola
- Snijd hem diagonaal door
- Klaar voor lekker bij de soep
N.B. Natuurlijk kunnen er diverse soorten paddenstoelen het hele jaar door gegeten worden door de speciale
kwekerijen.