Zelf salades maken
Ik vind het altijd gezellig om als er bezoek komt of met verjaardagen wat lekkere salades en toastjes op tafel te zetten. Je kunt ze natuurlijk gewoon in de winkel halen, maar hier staan een aantal recepten om deze lekkere salades zelf te maken. Die smaken duizend keer lekkerder.
Eiersalade
Ingrediënten:
- 5 eieren
- 1 klein appeltje
- 3 of 4 lepels mayonaise
- zout
- peper
Bereidingswijze:
Kook in een pannetje de eieren goed hard, laat ze even schrikken onder koud water en vervolgens verder afkoelen. Als de eieren zijn afgekoeld, pel je ze even en snijd de eieren dan in kleine stukken en doe ze in een kom. Schil de appel en snijd em in hele kleine stukjes, doe de stukjes bij het ei in de kom. Meng de mayonaise lepel voor lepel met de appel en het ei, let op dat je em niet te nat maakt. Liever één lepel mayo minder dan dat je een hele natte eiersalade krijgt. Nog even op smaak brengen met peper en zout, dan even in de koelkast zetten om af te koelen.
Haringsalade
Ingrediënten:
- 2 zure haringen
- 1 zure appel
- 2 gekookte aardappelen
- 1 gesnipperd uitje
- 2 theelepels gesneden bieslook
- 4 eetlepels yoghurt
- peper
- zout
Eventueel voor de garnering:
- halve krop sla
- halve komkommer
- 2 tomaten
Bereidingswijze:
Maak de haringen schoon en verwijder de kop, het vel en de graten. Snij de vis in stukken van zo'n 2 cm en doe die in een kom. Schil de appel en snijd em in kleine stukjes, doe de stukjes in de kom bij de haring en meng er de yoghurt doorheen. Maak de salade op smaak met peper en zout. Serveer de salade in een kommetje of op een schaal. Leg op een schaal gewassen en goed uitgelekte slabladeren en schap de haringsalade op het bedje van sla. Garnereer de schaal eventueel verder wat schijfjes komkommer en tomaat.
Zalm- of tonijnsalade
Ingrediënten:
- 1 blikje zalm of tonijn van zo'n 200 gram
- 2 augurkjes
- 6 zilveruitjes
- 3 eetlepels mayonaise
- halve eetlepel tomatenketchup
Eventueel voor de garnering:
- 1 tomaat
- 2 gekookte eieren
- 100 gram kropsla
Bereidingswijze:
Laat de zalm of tonijn in een zeef uitlekken. Haal het vel en de graten van de vis, verdeel em in stukken en doe em in een kom. Snijd de uitjes en augurkjes in kleine stukken,doe ze in de kom bij de vis en schep het met een lepel goed door elkaar. Meng de mayo en ketchup door elkaar en giet het mengsel bij het vis, ui en augurkjes mengsel in de kom. Goed door elkaar roeren. Je kunt de salade gewoon in een kommetje serveren of leuk aangekleed op een schaal. Leg in dat geval de gewassen en uitgelekte slabladeren op de schaal en daarop schep je de salade. Garneer de schaal en salade verder met de gekookte eieren en wat schijfjes tomaat.
Kipsalade
Ingrediënten:
- 250 gram gaar kippevlees
- 1 sinaasappel of een half blik mandarijntjes
- 2 of 3 eetlepels mayonaise
- paar druppels citroensap
- peterselie
Bereidingswijze:
Snijd het afgekoelde kippevlees in stukjes en doe ze in een kom. Pel de sinaasappel en snijd deze in kleine stukjes die je in de kom bij de kip doet. Meng de mayonaise lepel voor lepel met de kip en sinaasappel, let op dat het niet te nat wordt. Liever één lepel mayo minder dan een te natte salade. Op smaak afmaken met een beetje citroensap, strooi er een beetje klein gesneden bieslook overheen.
Kalkoensalade
Ingrediënten:
- 200 gram gaar kalkoenvlees
- 1/4 paprika
- 1 kleine appel
- 10 zilveruitjes
- 4 augurkjes
- 2 of 3 eetlepels mayonaise
- peper
- zout
Bereidingswijze:
Snijd het vlees, de uitjes en de augurkjes in kleine stukken en doe ze in een kom. Schil de appel en snijd em in kleine blokjes, doe deze in de kom bij de rest en meng het door elkaar. Roer nu lepel voor lepel de mayonaise er doorheen, let op dat je de salade niet te nat maakt, dat zou jammer zijn. Beter één lepel minder dan een natte salade. Maak op smaak af met een beetje peper en zout.