Het lekkerste brood bak je zelf
Heerlijk, de geur van versgebakken brood in je huis. Er is een brood voor iedereen, je hebt wit en bruin brood of misschien houd je van krenten of suikerbrood. Waar je ook van houd, het lekkerste brood maak je gewoon zelf. Met deze recepten tover je de lekkerste broden met een beetje moeite zo op tafel.
Wit brood
Ingrediënten:
- 400 ml lauwe melk (let op! niet heet want dan werkt de gist niet)
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 15 gram droge gist
Bereidingswijze:
Zet een ruime kom in lauw-warm water en doe daarin de bloem, zout en de gist en meng ze door elkaar. Voeg hierbij dan de lauwe melk, beetje bij beetje door elkaar mengend totdat je een flinke deegbal krijgt. Als het deeg plakt doe er dan steeds een klein beetje bloem bij en kneed het opnieuw, net zolang totdat het niet meer plakt. Neem dan het deeg op de handen en dan vouw en kneed je het deeg net zolang totdat het vanzelf van de handen loslaat. Dit kan best een 10-15 minuten duren. Laat het deeg zo'n 45 minuten rijzen en kneed het deeg daarna weer door elkaar. Rol het deeg stevig op in de lengte van het broodblik, als je geen broodblik hebt werkt een lange cakevorm ook wel. Beboter de vorm en bestuif deze met bloem, leg daarna de deegrol erin. Maak de theedoek vochtig en leg deze over het brood en laat het dan nog eens 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C en bak het op in de oven net onder het midden (anders verbrand de bovenkant) totdat de bovenkant mooi lichtbruin is. Bestrijk als je het brood eruit haalt de bovenkant nog even met een beetje water, dan gaat ie mooi glimmen. Laat het brood nog een kwartiertje afkoelen en stort em dan uit de vorm om verder af te koelen op een rooster of om aan te snijden.
Krentenbrood
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 500 gram rozijnen, krenten en sukade
- 400 ml lauwe melk (let op! niet heet want dan werkt de gist niet)
- 10 gram zout
- 15 gram droge gist
Bereidingswijze:
Was de rozijnen en krenten en droog ze in een theedoek. Snipper de sukade en meng deze met de rozijnen en krenten, maak van de andere ingrediënten een brooddeeg zoals bij het witbrood is aangegeven. Meng na de eerste keer rijzen het rozijnen, krenten en sukade mengsel door het deeg voordat je het weer laat rijzen. Iets langer dan het witbrood, 45 minuten en bak het daarna in een op 220°C voorverwarmde oven totdat de bovenkant er mooi bruin uitziet. Bestrijk met wat water en laat 10 minuten afkoelen, stort het daarna uit de vorm en laat verder afkoelen.
Suikerbrood
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 20 gram droge gist
- 200 ml lauwe melk (let op! niet heet want dan werkt de gist niet)
- 200 gram parelsuiker (die smelt niet met bakken)
- 50 gram sukade
- 1 klein theelepeltje kaneel
Maak op de gewone manier een brooddeeg en laat het dan 45 minuten rijzen. Kneed er dan de parelsuiker, de kaneel en de sukade doorheen. Je kunt hiervan kleine suikerbroodjes of één groot suikerbrood maken. Beboter de vorm of vormen goed met boter en leg er dan het deeg in, laat het nog een keer 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C en bak het brood totdat het goudbruin en gaar uitziet. Laat het nog even afkoelen en stort het dan uit de vorm. Laat het eventjes afkoelen, suikerbrood is het lekkerst als het nog een beetje lauw is.
Kruidenbrood
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 20 gram droge gist
- 10 gram zout
- 200 ml lauwe melk (let op! niet heet want dan werkt de gist niet)
- 100 gram parelsuiker
- 50 gram sukade
- 1 klein theelepeltje kaneel
- 1/2 theelepeltje gemberpoeder
- 1 klein theelepeltje nagelgruis
Bereidingswijze:
Maak het kruidenbrood op dezelfde manier als het suikerbrood. Laat het afkoelen voor je het serveert.
Jambroodjes
Ingrediënten:
- 100 gram bloem
- 100 gram boter
- mespuntje zout
- 50 ml water
- Jam
- 1 ei met beetje water losgeklopt
Bereidingswijze:
Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze met de bloem, het water en de zout tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit , kneed het weer bij elkaar en rol het weer uit. doe dat zo'n tien keer en breng het dan in de juiste vorm, het deeg moet uiteindelijk ongeveer een lange smalle lap worden van zo'n 5 cm breed en 0,5 cm dik. Verdeel die lap in vierkante stukjes en leg op de diagonaal van ieder vierkantje een beetje jam, niet te veel dan loopt het eruit. Sla dan het lapje deeg diagonaal dubbel zodat je een driehoekje krijgt. Plak met een beetje water de randen dicht, druk de randjes stevig op elkaar. Verwarm de oven voor op 220°C. Spoel de bakplaat af onder de kraan maar droog em niet af, leg daarop de driehoekjes en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei met water. Bak de broodjes in zo'n 20-25 minuten gaar en mooi bruin. Eventjes laten afkoelen en smukkelen maar. Je kunt ook bovenop het beetje jam een klein schijfje kaas leggen, dan heb je jam-kaas broodjes, ook erg lekker.
Russisch donker brood
Ingrediënten:
- 140 gram roggemeel
- 85 gram volkorenmeel
- 250 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 40 gram haverzemelen
- 75 gram gedroogde broodkruimels
- 1 kleine el cacaopoeder
- 1 klein theelepeltje karwijzaad
- 360 ml lauwe melk (niet heet want dan werkt de gist niet)
- 2 el olie
- 2,5 el stroop
- 4 gram zout
Bereidingswijze:
Meng in een ruime kom de het rogge- en volkorenmeel met de bloem en de gist door elkaar. Doe ook het zout erbij. Maak een klein kuiltje in het midden en meng dan beetje bij beetje de lauwe melk en de olie er doorheen totdat je een samenhangend deeg krijgt. Laat het onder een schone theedoek een half uurtje rijzen. Meng er dan de rest van de ingrediënten doorheen en kneed het brood net zolang totdat alles er doorheen verdeeld is. Maak er een grote deegbal van en leg die in een beboterde springvorm en laat het dan nog eens 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225°C en bak het brood gaar en donkerbruin. Klop op de bovenkant van het brood, als het hol klikt is ie gaar. Eventjes laten afkoelen en smullen maar.
Licht roggebrood
Ingrediënten:
- 175 gram bloem
- 350 gram roggemeel
- 1 klein theelepeltje zout
- 1 el droge gist
- 1 theelepel suiker
- 150 ml lauw water (niet heet want dan werkt de gist niet)
- 1 theelepel honing
- 1 klein theelepeltje melassestroop
- 15 gram karwijzaad
- 150 ml yoghurt
Bereidingswijze:
Meng in een kom de suiker, gist en het water door elkaar. Laat het dan 10 minuten rusten tot het mengsel begint te schuimen, meng er dan de honing en stroop doorheen. Roer de karwijzaad, het roggemeel en de bloem door elkaar. Doe het zout er ook bij en maak een kuiltje in het midden. Roer er met een houten lepel het gistmengsel en de yoghurt doorheen tot je een zacht deeg krijgt. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg zo'n 5 minuten met de hand. Laat het deeg onder een theedoek een half uurtje rijzen. Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit. Vorm het dan tot een rond brood en leg het in een beboterd broodblik of als je die niet hebt in een springvorm. Prik er met een vork of sateprikker gaatjes in laat het nog eens een half uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C en bak je roggebrood in zo'n 45-50 minuten gaar en bruin. Haal de laatste 5 minuten van het bakken de vorm er vanaf als je een mooi bruin randje wilt. Laat het brood afkoelen onder een theedoek op een rooster.
Zoete broodjes
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 80 gram zachte boter
- 250 ml lauwe melk (let op! lauw,niet heet anders werkt de gist niet)
- 1 tl melk
- 60 gram fijne suiker
- 1 losgeklopt ei
- 40 gram verse gist
- mespunt zout
- Broodblik of groot cakeblik
Bereidingswijze:
Zeef 3/4 van de bloem en het zout in een ruime kom, snijd de boter in kleine blokjes en doe deze ook in de kom. Brokkel in een kommetje de gist fijn en maak er met wat van de lauwe melk een mooi glad papje van. Vervolgens maak je een kuiltje in de bloem waar je het gistpapje ingiet, net als de rest van de melk en het losgeklopte ei.Maak een kuiltje in het midden en giet het mengsel en het losgelopte ei erin. Met de mixer en deeghaken kneden terwijl je steeds een beetje suiker erbij doet, net zolang tot je niet meer kunt. Kneed het deeg verder met de hand en zeef er steeds een beetje bloem doorheen. Zodra het deeg niet meer aan je handen plakt laat je het een half uurtje op een donkere, niet te warme plaats rijzen onder een schone theedoek. Verdeel het deeg acht gelijke stukken en kneed er kleine ronde broodjes van, verwarm de oven voor op 190ºC. Beboter een bakblik en verdeel de broodjes over het blik. Bestrijk ieder broodje met een beetje melk, daarvan gaan ze mooi glanzen. Bak ze in zo'n 15-20 min goudbruin en gaar in het midden van de oven, even laten afkoelen en smullen maar.