Lekkernijen voor mensen met diabetes
Diegene met diabetes weten als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om dan toch lekker iets te kunnen snoepen. Of als je een familielid of kennis hebt die je op je verjaardagen e.d. geen plezier kunt doen met een lekker stuk slagroomtaart. Hieronder staan een aantal aangepaste recepten om je gasten met suikerziekte toch iets lekkers voor te schotelen.
taartjes met pudding en fruit
Ingrediënten voor zo'n 12 kleine taartjes:
Voor het deeg:
- 300 ml melk (lauw)
- 7 gram korrelgist
- 1 ei
- 500 gram bloem
- 8 gram prodia bakbestendige zoetstof
- 3 gram zout
- 30 gram planta
Voor de pudding:
- 750 ml melk
- 10 gr prodia bakbestendige zoetstof
- 50 gr imperial vanillepoeder
- 2 eierdooiers
Je kunt zelf kiezen welk fruit je gebruikt. Meest gebruikt zijn kleine stukjes appel, light perziken of abrikozen uit blik. Maar je kunt ook aalbesjes of ander rood fruit gebruiken. Maar denk eraan in verband met de fruitsuikers, alles in mate.
Bereidingswijze
Doe de lauwe melk in een ruime kom en voeg daarbij de gist, het ei en de helft van de bloem. Meng het met een houten lepel totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Laat het mengsel tien minuten rusten onder een schone theedoek. Voeg dan de planta, zout en de rest van de bloem toe. Vergeet ook de zoetstof niet. Kneed alles nu met de hand tot een deegbal en laat het deeg nog een half uurtje rijzen onder de theedoek. Ondertussen kun je de pudding alvast klaar maken.
Breng van de melk 500 ml aan de kook. Meng ondertussen de resterende melk met de zoetstof, het vanillepoeder en de eierdooiers. Roer dit mengsel langzaam door de kokende melk en laat het indikken. Zet de pudding in de koelkast om af te koelen. Je deeg zal ondertussen wel voldoende gerijst hebben dus je kunt nu beginnen met de taartjes te maken.
Rol het deeg uit op een met bloem bestuifd werkblad. Steek 6 taartvormpjes uit en leg ze in de vormen. Snijd het fruit klein als je dat nog niet gedaan hebt en leg kleine stukjes op de bodem van het taartje. Ik heb zelf abrikozen gebruikt, die ik goed heb laten uitlekken. Haal de pudding uit de koelkast en vul de vormpjes verder met pudding. Wat het gemakkelijkste gaat met een spuitzak, maar als je die niet hebt is een lepel ook goed. Laat ze nog 20 min. rijzen onder een theedoek. Verwarm je oven voor op 200° C en bak ze dan zo'n 15/20 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kunt er als ze uit de oven zijn gehaald nog ter decoratie één of twee stukjes fruit opleggen. Laat ze nog eventjes afkoelen voor je ze serveert.
Grote koeken
Ingrediënten voor zes grote koeken:
- 500 gram witte tarwebloem
- 300 ml handwarm water (let op! niet heet anders werkt de gist niet meer)
- 10 gram droge gist
- snufje zout
- 10 gram boter
Bereidingswijze
Meng in een ruime kom alle ingrediënten met de hand tot iets wat er uit ziet als een klein stokbrood. Laat het deeg vervolgens een half uurtje rijzen onder een theedoek. Verdeel het deeg in zes gelijke stukken, maar kneed het niet. Verwarm de oven voor op 210°C. Draai bollen van het deeg, druk deze plat en leg ze op een beboterde bakplaat. Laat de koeken nog een kwartiertje rijzen bak ze in zo'n 15-20 minuten goudbruin.
Zoete sandwiches
Ingediënten voor 9 bolletjes:
- 250 gram witte bloem
- 130 ml melk (lauw)
- 20 gram planta
- 20 gram prodia of canderel bakbestendige zoetstof
- 7 gram droge gist
- 2.5 gram zout
- 1 ei
- 1 losgeklopt ei om de broodjes te bestrijken
Bereidingswijze
Meng in een ruime kom met deeghaken alle ingrediënten door elkaar tot een stevig mengsel is, het deeg mag best een beetje plakken. Laat het vervolgens een half uurtje rijzen onder een schone theedoek. Verdeel het deeg dan in 9 gelijke stukken en maak van ieder stuk deeg een bolletje. Vorm nu langwerpige broodjes van de bolletjes en leg ze op een beboterde bakplaat. Laat ze nog eens een half uurtje onder een theedoek rijzen. Bestrijk de broodjes met het opgeklopte ei en Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de zoete broodjes in 10-15 minuten goudbruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen voor je ze serveert.
Wafels
Ingrediënten voor 14 wafels:
- 235 gram bloem
- 1 eetl. bakpoeder
- 2 eieren
- 425 ml halfvolle melk
- 100 ml gesmolten boter of olie
- 2 zakjes vanillezoetstof
Bereidingswijze
Klop de eieren los met de melk en boter of olie. Meng daarna de vanillezoetstof toe en zet de kom even aan de kant. Meng in een ruime kom de bloem met het bakpoeder en maak een kuiltje in het midden. Giet het eimengsel daarin en meng het met een houten lepel totdat het één vloeiend beslag is, een paar klontjes maakt niets uit. Verwarm het wafelijzer voor en bak de wafels in zo'n 4-5 minuten goudbruin en gaar.
Chocoladepudding
Ingrediënten voor 4-6 kleine puddinkjes:
- 50 gram pure cacao (geen nesquick daar zit toegevoegde suikers in)
- 25 gram maïzena
- 40 gram suikervrije fondant chocolade
- 440 ml halfvolle melk
- 2 eetlepels sterke koffie
- 2 zakjes mokka zoetstof (vanille, hazelnoot of kaneel kan ook)
- 1 theelepel vloeibare natrena
Bereidingswijze
Snijd de chocolade fondant klein en meng deze met de maïzena en de cacao. Breng de melk aan de kook en meng daarna het chocolademengsel voorzichtig door de kokende melk totdat alles goed verdeeld is. Zet het vuur kleiner en laat de pudding indikken. Meng er daarna de zoetstof en de koffie doorheen. Giet de pudding in kommetjes en laat ze een vijf minuten afkoelen. Je kunt deze pudding warm of koud serveren.