Syrische recepten: Mensaf en Kofteh

Mensaf is een van de beroemdste gerechten uit het Midden-Oosten. Het is ook verrassend eenvoudig te maken en wordt onder andere vaak op bruiloften en andere feesten geserveerd, waarbij dan aan enorme dienbladen moet worden gedacht waar dan vervolgens 10 of 12 mensen zitten te eten. Ook Kofteh is een eenvoudig te bereiden gerecht wat vaak in de Levant wordt gegeten.

Mensaf

Ingrediënten:

  • 1 kg vlees in flinke stukken (rund of lam), als er nog botten aan zitten is dat eigenlijk des te beter.
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 2 kopjes rijst
  • Noten (pijnboompitten, amandelen, pistache of cashew)
  • Dikke yoghurt

Kook het vlees met wat zwarte peper en zout totdat het heel zacht en mals is. Wanneer je een snelkookpan hebt is dat ideaal, anders duurt het erg lang. In de snelkookpan duurt het ongeveer anderhalf uur totdat het vlees goed gaar is. Bewaar het vleesvocht om de rijst in te koken.

Kook de rijst vervolens in de vleesbouillon, voeg eventueel nog wat zout toe. Bak in de tijd dat de rijst kookt de noten totdat ze mooi bruin zijn. Doe de rijst op een grote schaal, leg daar de stukken vlees op en strooi er vervolgens de noten overheen.

Serveer yoghurt naast de rijst.

Kofteh

Ingrediënten:

  • 1 kg gehakt, liefst lamsvlees, rundergehakt ka nook, maar dan moet je meer boter of boterolie toevoegen, rundergehakt is vrij droog.
  • Zout
  • 3 of 4 flinke tomaten in plakken gesneden
  • Boter of boterolie

Voeg zout toe aan het vlees en meng alles goed door elkaar. Doe het vlees in een ovenschaal en zorg dat het een dun laagje wordt in de schaal (niet dikker dan 1/2 cm in het midden, aan de randen mag het wat dikker zijn). Leg de tomatenplakken op het vlees en strooi er wat zout over. Leg vervolgens wat blokjes boter of boterolie op de tomaten en het vlees. Het gerecht is klaar in ongeveer een half uur in een heet verhitte oven.

Serveren met rijst en een salade.

Smakelijk eten!
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Welk lamsvlees kiest uWelk lamsvlees kiest uZodra de schapen met hun lammeren in de wei verschijnen is het lente. Nederland was vroeger beroemd om zijn schapen vanw…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…

Kiprecepten, lekker en veelzijdigKip is niet meer weg te denken uit te keuken. Kip valt nagenoeg overal mee te combineren, lekker en veelzijdig.
Koemelkvrije chocoladetruffels met een vleugje speculaasKoemelkvrije chocoladetruffels met een vleugje speculaasZoete lekkernijen zijn voor mensen met koemelkallergie vaak niet geschikt. Hier een lekker recept voor chocoladetruffels…
Reactie

Pascal, 24-12-2009
Beste…
Ik kook minsten een keer per week met onze snelkookpan…
En het verwonderd me dat je vermeld dat je anderhalf uur kooktijd nodig hebt om vlees te garen…
Ik maak soepvlees 20 min.-stoofvlees 12 min.-kip 5 min.
Als ik eender welk vlees zolang laat stomen, dan valt het helemaal doorheen…
Groetjes Pascal… Reactie infoteur, 31-12-2009
Pascal, misschien verschilt het per snelkookpan? Vaak gebruik, zoals vermeldt, vlees waar de botten nog aan zitten, wanneer ik het vlees dan een uur laat koken is het niet gaar genoeg naar mijn zin, een uur en een kwartier is echt minimaal bij mij.

Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.