Mayonaise zonder ei

Voor mensen met een voedselallergie voor eieren is hier een recept voor eivrije mayonaise. Lekker om ook eens een "patatje met" te kunnen eten.

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of klopper
  • Eventueel een staafmixer met hoge beker

Ingrediënten

  • 3 kleine eetlepels eivervanger (te koop in de natuurvoedingswinkel)
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels mosterd
  • 4 à 5 druppels witte azijn
  • zout en peper
  • zonnebloemolie

Werkwijze

Doe de eivervanger samen met het water in de mengkom. Roer dit met een garde stevig door. Voeg vervolgens de mosterd, de azijn en naar smaak zout en peper toe. Roer dit het mengsel nogmaals stevig door. Hierna voegt u al kloppend langzaam de olie toe totdat er een dikke, stevige massa ontstaat. Houdt u van een zuurdere mayonaise, dan kunt u een paar druppels extra azijn toevoegen.

Beschikt u over een staafmixer met een hoge beker dan kunt u deze mayonaise nog gemakkelijker maken. Klop eerst de eivervanger met het water, voeg daarna de andere ingrediënten toe, behalve de olie. Voeg vervolgens al mixend de olie toe totdat de mayonaise de gewenste dikte heeft.

Varianten

Voor mayonaise met een smaakje kunt u ook varianten maken met bijvoorbeeld:
  • citroensap
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • knoflook
  • bieslook

Eet smakelijk!
© 2008 - 2025 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.