InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Over aardappelen en eenvoudige recepten

Over aardappelen en eenvoudige recepten

Aardappelen zijn niet meer weg te denken uit de Vlaamse keuken. Bijna dagelijks staat er een aardappelgerecht op het menu bij een gemiddelde Vlaamse gezin. In dit artikel informatie over deze bijzondere (en heerlijke) knol en enkele eenvoudige recepten.

Aardappelen

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie. Enkel de knollen zijn eetbaar. De bladeren zijn giftig. Toen de aardappel in de 16de eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd gebracht door ontdekkingsreizigers waren veel mensen bang dat de knollen ook giftig waren. Daarom duurde het lang voordat de aardappel "boerenkost" werd.

Omdat de aardappel snel groeit en zich makkelijk aanpast aan andere klimaten is het nu wereldwijd verspreid. Er zijn ontzettend veel recepten gaande van voorgerechten, soepen tot volwaardige maaltijden en diverse snacks. Ook wordt het vaak gebruikt om sauzen te binden. De aardappel is niet meer weg te denken uit onze keuken.

Er zijn veel aardappelvarianten waarvan Bintjes de bekendste zijn in Vlaanderen. Daarnaast zijn er ook vastkokende soorten zoals de Nicola en Charlotte. Elke aardappelsoort heeft een typische smaak gaande van bloemig tot zoet.

Recepten

Aardappelen kan je op veel manieren bereiden. Hieronder een aantal "snel-klaar-recepten".

Gekookt met gesmolten boter

Informatie: Ontzettend simpel, maar heerlijk (tip: serveren bij vis of gebraad).

Aardappelsoort: bloemige aardappels zoals Bintje voor bij vis en vastkokende aardappels zoals Nicola bij vlees.

Ingedriënten:
  • aardappels
  • boter
  • eventueel zout en kruiden zoals peterselie of bieslook

Bereiding:
  • De aardappels koken (liefst in de schil (schil goed wassen!)).
  • De aardappels in blokjes snijden.
  • Boter smelten (bakboter of echte boter afhankelijk van je persoonlijke voorkeur).
  • Boter over aardappels gieten.
  • Serveren met eventueel enkele snippers peterselie of bieslook.

Turkse frietjes

Informatie: Aardappelen met kleine knollen worden vaak op deze manier gebakken in Turkije. Dit is een bijgerecht dat wordt geserveerd bij vlees of gevogelte in combinatie met groenten (slaatje of stoofschotel of gefrituurde groenten) en rijst of tarwe.

Aardappelsoort: vastkokende soorten met een zoetige smaak zoals Nicola.

Ingedriënten:
  • aardappels
  • vetstof: zonnebloemolie, maïsolie of kokosvet afhankelijk van je voorkeur (zelf verkies ik kokosvet voor dit gerecht omdat zo de smaak van de aardappel en het zout niet verdoezelt wordt)
  • zout
  • keukenrol of een pastakookpot
  • eventueel yoghurt of mayonaise

Bereiding:
  • De aardappels schillen, wassen en snijden in kleine dunne frietjes.
  • Zout over de frietjes strooien, goed mengen en even laten wachten.
  • Bakken in olie tot ze donkergeel zijn (een tint donkerder dan frietjes).
  • Laten uitlekken op keukenrol of in een pastakookpot (goed schudden).
  • Serveren met yoghurt (Griekse of natuuryoghurt) of mayonaise.

Aardappelblokjes

Informatie: Dit is een gerecht dat heerlijk is bij vlees.

Aardappelsoort: afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Ingedriënten:
  • aardappels
  • vetstof: zonnebloemolie of kokosvet (zelf verkies ik zonnebloemolie voor dit gerecht omdat dit een bijzondere bijsmaak geeft)
  • kippenkruiden (of andere kruiden)
  • keukenrol of een pastakookpot
  • eventueel yoghurt of mayonaise

Bereiding:
  • De aardappels schillen, wassen en snijden in kleine blokjes.
  • Bakken in olie tot ze goudgeel zijn (zelfde kleur als frietjes).
  • Uit de olie halen en kippenkruiden over strooien in pastakookpot (of op keukenrol).
  • Serveren met yoghurt (Griekse of natuuryoghurt) of mayonaise.

Slaatje met aardappels

Informatie: Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij gebraad.

Aardappelsoort: vastkokende aardappels passen het beste bij dit gerecht, maar ook bloemige soorten kunnen gebruikt worden.

Ingedriënten:
  • aardappels
  • sla (gewone sla of een combinatie van verschillende slasoorten)
  • tomaten
  • wortelen
  • mayonaise of dressing of een yoghurtsausje met mayonaise (enkele eetlepels yoghurt mengen met mayonaise) of enkel citroensap
  • eventueel radijsjes
  • eventueel ajuin of lente-uitjes
  • eventueel verse kruiden zoals peterselie, bieslook of basilicum
  • eventueel kippenkruiden

Bereiding:
  • De aardappels koken in de schil (schil goed wassen!).
  • Alle groenten en verse kruiden wassen en snijden in een slakom.
  • De aardappels schillen en in kleine blokjes snijden (en eventueel kruiden met kippenkruiden).
  • Als de aardappels afgekoeld zijn ze onder de groenten mengen.
  • Serveren met dressing of een ander sausje of enkel citroensap.

Extra:
Ook de aardappelblokjes in het vorig recept zijn heerlijk in een slaatje!
© 2008 - 2019 Nesibe, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lekkere Belgische frieten makenKan u ook zo genieten van een lekkere Belgische friet en wil u zelf aan de slag om bij u thuis dit gouden gerecht op uw…
Gezond: Gezonde alternatieven voor frietGezond: Gezonde alternatieven voor frietEen gezonde levenswijze en friet gaan niet goed samen, maar toch zou het zonde zijn om friet vaarwel te zeggen! Het maak…
Hoe maak ik zelf verse frietHoe maak ik zelf verse frietHoewel er niets makkelijker is dan het kopen van een zak diepvries frites bij de supermarkt en deze klaar te maken, is h…
Mosselen met friet, het Belgische nationale gerechtMosselen met friet, het Belgische nationale gerechtMosselen met friet, mosselen friet of moules-frites zijn allemaal synoniemen voor het zeer populaire Belgische nationale…
Recept: Supermalse spareribs met verse friet en koolsaladeNa jarenlang experimenteren is hier het recept voor de lekkerste spareribs die zo mals zijn, dat het vlees bijna van het…

Reageer op het artikel "Over aardappelen en eenvoudige recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nesibe
Gepubliceerd: 19-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!