Niet alledaagse soepen
Soep is van alledag en toch zijn er ook niet alledaagse soepen. Hierbij recepten welke we niet iedere dag tegenkomen op het receptenoverzicht of in de winkel. Erg lekker!
Gelderse zuurkoolsoep
Ingrediënten
- 1/2 ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 liter (mager) vleesbouillon
- 150 gram zuurkool (uitgeknepen)
- 50 gram (geraspte) jong of belegen kaas
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels fijn gesneden bladselderij
- 1/4 liter volle melk
Bereiding
Pel de ui en snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een grote kookpan en fruit de uiensnippers er glazig in. Giet de bouillon bij de uiensnippers en breng hem aan de kook. Knijp het vocht uit de zuurkool en snijd die klein. Kook het 10 minuten in de bouillon tot hij zacht is. Doe de bloem in een bakje en giet er een klein deel van de melk bij ( circa 4 eetlepels). Roer de bloem en melk door elkaar tot er een papje ontstaat. Was de selderij en snijd het blad klein. Als de zuurkool gaar is moet de resterende melk, de selderij en de kaas in de pan met de bouillon. Vervolgens aan de kook brengen en de bloempap al roerend in de pan gieten. Ca. 4 minuten roeren tot soep gebonden is, breng hem verder op smaak met peper en zout.
Kan met roggebrood geserveerd worden.
Brabantse spruitensoep
Ingrediënten
- 500 gr spruitjes
- 3 wortelen
- 50 gr zuring
- 50 gr rijst
- 50 gr boter
- 2 ltr blond bier
- 500 gr aardappelen
- peper en zout
Bereiding
De wortelen schoonmaken, in plakken snijden en de grof gehakte zuring in de boter fruiten (ca. 3 minuten). Voeg 1/4 liter van het bier toe en 10 tot 12 minuten doorkoken. Verwarm in andere pan 1/4 liter van het bier, voeg daar de rijst aan toe en laat dit ook 10 tot 12 minuten doorkoken (niet te hoog vuur). Kook de spruitjes en aardappelen in water met zout (naar smaak) gaar en hak ze daarna grof. Daarna peper en restant van de boter toevoegen.
Verwarm tenslotte 1 1/2 liter bier en voeg voorzichtig de rest van hetgeen klaargemaakt toe. Als laatste de rijst toevoegen en op smaak brengen met zout en peper en laat het geheel nog even op een zacht vuur staan.
Kan met donker roggebrood geserveerd worden.
Indische kippensoep
Ingrediënten
- 1 soepkip
- 1 groot bouillontablet
- 1 teentje knoflook
- gemberpoeder
- sojasaus
- 2 grote uien
- koriander
- soepselderij
- olie
Bereiding
De kip grof snijden en de uien en knoflook in olie bakken. Voeg hieraan de kruiden en de grof gesneden kip toe (kip moet ondergedompeld kunnen worden, dus water toevoegen). Laat dit een tijdje staan (minimaal halve dag), zodat er een stevige soep getrokken kan worden. Het borststuk er vervolgens uithalen en overtollig vet wegscheppen. Als laatste de soepselderij toevoegen.
Kan geserveerd worden met kleine stukjes witbrood.