Een mug cake bak je in 5 minuten in een mok in de magnetron

Een mug cake bak je in 5 minuten in een mok in de magnetron De mug cake - letterlijke betekenis "mok cake" - is een cake die in een mok wordt gebakken. De mug cake is om verschillende redenen populair. Het is een mini-cake met weinig ingrediënten, die je zonder speciaal bakgerei en zonder enige bakervaring in een mum van tijd kunt bereiden. Je kunt een mug cake eten als ontbijt, tussendoortje of als dessert. Er bestaan verschillende varianten van de mug cake; dus voor ieder wat wils. En wist je dat je in de magnetron ook een supersnelle mug lunch kunt maken?

Inhoudsopgave


Wat is een mug cake

Een mug cake is in feite een cupcake (een klein eenpersoons gebakje dat gebakken is in een klein papieren of aluminium vormpje) die in een paar minuten in de magnetron wordt gebakken. Een cupcake is in principe kleiner dan een mug cake, en wordt meestal na het bakken versierd. De ingrediënten van een cup cake zijn hoofdzakelijk boter, suiker, bloem en eieren en soms ook water of melk. Een mug cake heeft ongeveer dezelfde ingrediënten, alleen wordt er ook wel olie in plaats van boter gebruikt.

De mug cake is om verschillende redenen zo populair

De populariteit van de mug cake (wordt in Nederland ook wel als mugcake geschreven) kan verklaard worden uit het feit dat het ook lukt als je nog nooit iets hebt gebakken. Verder heb je slechts een paar ingrediënten nodig. In vergelijking met een gewone cake is de baktijd in de magnetron zeer kort; meestal maximaal vier (4!) minuten. Als je plotseling trek krijgt in iets lekkers, biedt een mug cake uitkomst omdat je meestal wel wat bloem, olie en eieren in huis hebt. Een mug cake is ook een uitkomst als je onverwacht bezoek krijgt, en je geen koek of chips in huis hebt. Je kunt je visite dan toch binnen een paar minuten wat lekkers aanbieden.
Omdat de mug cake zo "fotogeniek" is, worden er veel foto's van mug cakes op social media geplaatst. Het is ook wel een grappig gezicht; een mok waar een cake uit oprijst. Ten slotte is de mug cake natuurlijk ook gewoon lekker; hij smaakt vrijwel hetzelfde als een gewone cake of cup cake.

Enkele weetjes

Mug cakes worden meestal in een (koffie)mok gemaakt, maar je hoeft niet per se een mok te gebruiken. Alle servies dat magnetronbestendig is, is geschikt om een mug cake in te maken. Als je geen stevige mug cake wilt, kun je het beste maar één ei gebruiken. In sommige recepten worden overigens helemaal geen eieren gebruikt.

Gelegenheden en recepten

Er zijn verschillende gelegenheden waarbij je van een mug cake kunt genieten. Een mug cake kan behalve als dessert ook als ontbijt worden gegeten. En er zijn recepten voor mug cakes voor veganisten en voor mensen die glutenvrij moeten eten, allergisch zijn voor eieren of melk etc. Op internet zijn er tal van recepten te vinden.

Recepten voor mug cakes

Voor onderstaande recepten geldt het volgende:
  • De aangegeven baktijd geldt voor het bakken in een magnetron van circa 900 watt. Als jouw magnetron een ander wattage heeft, moet je een beetje spelen met baktijd.
  • Je mok is beslagkom en bakvorm tegelijk, en je mok moet wel magnetronbestendig zijn. (Je mag uiteraard wel een beslagkom gebruiken als je dit prettig vindt.)
  • De cake moet een minuutje afkoelen.
  • Je kunt je mug cake direct uit je mok eten, of deze eerst omkeren op een bordje.

Chocolade mug cake

Wat heb je nodig

  • 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 ei
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel chocolade vlokken

Hoe maak je het

  1. Doe meel, suiker, cacao en vlokken in de mok, en roer goed door.
  2. Breek het ei, en voeg dit aan het mengsel toe.
  3. Roer de melk en olie erdoor totdat je een glad mengsel krijgt.
  4. Verwarm het beslag 4 minuten in de magnetron

Gezonde ontbijt mug cake

Dit is een recept voor een snel, gezond ontbijt.

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepels havermout
  • 1 kleine rijpe banaan
  • 1 ei
  • 1 theelepel agavesiroop (of een andere zoetstof)
  • (Eventueel: handje bosbessen, kaneel, cacao of rozijnen)

Hoe maak je het

  1. Prak de banaan fijn, en doe deze in de mok.
  2. Roer het ei, de havermout erbij en roer het geheel glad.
  3. Roer de agavesiroop en eventuele andere smaakmakers erdoorheen.
  4. Verwarm het beslag 2 minuten in de magnetron.

Chocolade pindakaas mug cake (met amandelmeel)

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepels amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel natuurlijke zoetstof
  • 1 theelepel vanille essence

Hoe maak je het

  1. Doe alle ingrediënten in een kleine kom, en roer het beslag glad.
  2. Doe het beslag in een mok.
  3. Bak de mug cake 2 minuten in de magnetron.

Geen mug cake, maar een mug lunch

Als je de smaak van het cakebakken in een mok te pakken hebt, heb je misschien wel zin ook eens warme hartige gerechten in een mok te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een snelle warme lunch, thuis of op het werk.

Wat heb je nodig voor een mug spinazie-omelet

(Experimenteer een beetje experimenteren met de hoeveelheden)
  • Verse spinazie of diepvriesspinazie
  • 1 ei
  • Geraspte kaas
  • Melk
  • Zout en peper

Voorbereidingen

Voor dit recept mag de spinazie niet te nat zijn, omdat het resultaat anders te waterig is.
  • Als je diepvriesspinazie gebruikt, is het aan te raden om deze eerst te ontdooien: ofwel in de magnetron, ofwel door de spinazie onder stromend warm water te spoelen. Na het ontdooien verwijder je het extra water door de spinazie met een lepel door een zeef te drukken.
  • Als je verse (baby)spinazie gebruikt, doe je deze gelijk in de mok met een paar eetlepels water. Bedek de mok met een keukenpapier en verwarm het geheel een minuut. Laat het water uit de mok weglopen, en plet de spinazie met een lepel om nog meer water te verwijderen.

Hoe maak je het

  1. Doe de spinazie nadat je deze hebt voorbereid (zie boven) in een mok.
  2. Voeg een ei, geraspte (cheddar)kaas, melk, zout en peper toe.
  3. Klop het geheel goed met een vork.
  4. Bedek je mok met een keukenpapier, en verwarm 3 minuten (of langer indien nodig).

Als je op je werk een magnetron hebt, kun je alle ingrediënten in een afsluitbaar bakje mee naar je werk nemen en je mug spinazie quiche op je werk bakken.
© 2019 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
De wonderpan: een oven voor bijna overalIn een oven kun je de heerlijkste gerechten zoals ovenschotels, quiche, cake en brood maken. Wanneer je op vakantie bent…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

De perfecte karamel maken + 7 verfijnde receptenDe perfecte karamel maken + 7 verfijnde receptenKaramel, wie lust dat nou niet? Deze veelzijdige lekkernij zit in of op veel snoepgoed, koekjes, taarten, ijs of andere…
Koolhydraatarm dieet: waarom en waar op te letten?Koolhydraatarm dieet: waarom en waar op te letten?Het volgen van een koolhydraatarm dieet is een manier om af te vallen en te werken aan een gezondere levensstijl. Koolhy…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mariuszslonski, Pixabay
  • https://themerrymakersisters.com/whats-a-mug-cake
  • http://dietistenpraktijklamers.nl/mugcake
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cupcake
  • https://www.bowlofdelicious.com/5-minute-spinach-and-cheddar-microwave-quiche-in-a-mug
Crayon (104 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.