Koolhydraatarm dieet: waarom en waar op te letten?
Het volgen van een koolhydraatarm dieet is een manier om af te vallen en te werken aan een gezondere levensstijl. Koolhydraatarme diëten hebben echter wel enkele valkuilen. Zo eet je al snel te weinig koolhydraten of juist te veel doordat je je niet bewust bent van alle ingrediënten van hetgeen je eet. Bovendien is het belangrijk dat je je eten goed plant met een schema. Een koolhydraatarm koekboek of een dieetgids kan je helpen om dit regime vol te houden. Daarnaast is het natuurlijk sowieso fijn om een breed scala aan recepten te hebben zodat je lekker veel kunt blijven variëren in de gerechten die je op tafel zet.
Koolhydraatarm koken
Koolhydraatarm eten populair
Bekijk anno 2019 de top 25 met meest populaire kookboeken op Bol.com en je treft er zeven koekboeken aan die volledig gericht zijn op het koken van
koolhydraatarme maaltijden. Tussen onder meer het
Pioppi-dieet, het Killerbody-dieet en het keto-dieet staan opvallend veel kookboeken die je leren hoe je lekkere koolhydraatarme gerechten op tafel kunt zetten. Veel mensen die willen afvallen en gezonder willen leven kiezen ervoor om zoveel mogelijk koolhydraten uit hun menu te schrappen. Google je op 'koolhydraatarm dieet' dan kom je echter vooral veel berichten tegen van mensen bij wie koolhydraatarm eten niet werkt voor deze doeleinden. Dat komt omdat er veel valkuilen zijn en veel mensen het koolhydraatarme dieet verkeerd benaderen. Reden te meer om je goed in de materie te verdiepen en aan de slag te gaan met een goed kookboek.
Waar zitten allemaal koolhydraten in?
Koolhydraten of sachariden zijn organische verbindingen die energie leveren aan het lichaam. We kennen koolhydraten in de vorm van onder meer suikers, vezels en zetmeel. Het Voedingscentrum adviseert om koolhydraten vooral in te nemen in de vorm van producten die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals volkoren graanproducten (onder meer volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst), groenten, peulvruchten en fruit. Koolhydraatrijke producten die juist arm zijn aan voedingsstoffen kun je daarentegen beter laten staan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan frisdranken, snoep en koek.
Waarom koolhydraatarm eten?
Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Het lichaam kan hier alleen niet al te veel van opslaan. Het meeste ervan wordt weer snel verbrand. Neem je veel koolhydraten tot je en verbruik je deze niet door bijvoorbeeld veel te bewegen dan stimuleert dit het lichaam echter om vooral het vet uit de voeding op te slaan. Dit leidt dus tot de toename van lichaamsvet.
Een koolhydraatarm dieet is erop gericht om een deel van de de producten die koolhydraten bevatten uit het dagelijkse menu te halen en te vervangen door voedingsmiddelen die meer proteïnen bevatten. Daarmee wordt de calorische inname beperkt. Veel koolhydraatarme diëten zijn erop gericht om ketose te veroorzaken. Ketose is een stofwisselingsproces waarbij het aantal ketonen in het lichaam verhoogt door de afbraak van vetzuurketens. Raakt het stofwisselingsproces in deze fase dan zet dit het lichaam ertoe aan om ketonen afkomstig uit lichaamsvet te gaan verbranden. Op die manier kun je dus lichaamsvet kwijtraken en afvallen. Het is daarbij echter wel belangrijk om niet te ver door te slaan want als de glucosereserves opraken dan zal het lichaam spiereiwitten gaan afbreken. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
De valkuilen van het koolhydraatarm dieet
Heb je vol goede moed een groot deel van de koolhydraten uit je voeding geschrapt maar voel je je vooral lamlendig en val je niet af? Waarschijnlijk ben je in een van de valkuilen van het koolhydraatarme dieet gevallen zonder dat je dat zelf weet. Zo kan het makkelijk gebeuren dat je ondanks je goede intenties te veel of juist te weinig koolhydraten inneemt. Daarnaast is planning belangrijk wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt en dat moet je echt even in je systeem krijgen. Pas gaan eten wanneer je honger krijgt is niet dé manier. Daarnaast kiezen mensen ook nog te vaak voor producten die weliswaar koolhydraatarm zijn maar toch niet gezond waardoor ze een averechts effect hebben. Het gebruik van een goed dieetplan en een set met recepten voor goede koolhydraatarme maaltijden kan je helpen om deze valkuilen te vermijden.
Kookboeken die je helpen bij een koolhydraatarm dieet
Heb je besloten om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen dan is het belangrijk om voor jezelf schema's te maken met wat je gaat eten. Een kookboek gericht op koolhydraatarm eten is dan erg handig. Het biedt je lekkere en afwisselende recepten en vertelt je precies wat wel en niet mag op het gebied van eten en drinken. Scroll daarom gerust eens door de beschikbare kookboeken heen om te zien wat het beste bij je past. De onderstaande kookboeken zijn een optie:
- 365 koolhydraatarme recepten - Nicola Graimes (Veltman Uitgevers B.V., 2005)
- Grip op koolhydraten - Yvonne Lemmers (Kosmos Uitgevers, 2017)
- Het nieuwe koolhydraatarme kookboek. Heerlijke recepten voor gezond, blijvend gewichtsverlies - Laura Lamont (Veltman Uitgevers B.V., 2015)
- Het ultieme low carb kookboek - Jane Faerber (Zuid-Nederlandse Uitgeverij N.V., 2016)
- Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie - Tim Noakes (Atlas Contact, 2018)
- Koolhydraatarme Recepten uit Oanh's Kitchen - Oanh Ha Thi Ngoc (Björnbooks, 2018)
- Lekker & makkelijk koolhydraatarm - Anna-Karina van Denderen (Stichting Gewoon Goed Eten, 2017)
- Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij - Celia Brooks (Veltman Uitgevers B.V., 2015)
Lees verder