Zelf sorbet maken

Sorbets zijn op ijsjes lijkende versnaperingen die de vertering bevorderen. Ze worden idealiter tussen het voor- en het hoofdgerecht gegeven, maar u kunt ze evengoed als dessert opdienen. Wist u trouwens dat u sorbet heel gemakkelijk zelf kunt maken? Om de sorbets zo verteerbaar, licht en gezond mogelijk te houden, kunt u ze bereiden met de natuurlijke zoetstof xylitol. Als u geen xylitol in huis heeft, mag u dit vervangen door gelijke hoeveelheden suiker.

Champagnesorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten
  • 150 gram xylitol
  • 3 dl limoensap
  • 1 soeplepel geraspte limoenschil
  • Champagne

Bereiding
  • Zet het fornuis op een zachte stand.
  • Neem 5 dl water en 3 dl limoensap en voeg hier 150 gram xylitol aan toe.
  • Laat smelten.
  • Doe er de geraspte limoenschil bij en laat vervolgens afkoelen.
  • Zet de sorbet vier uur lang in de koelkast. Elk uur moet u er even in roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbet over de glazen
  • Vul de glazen tot drie vierde met champagne.

Portosorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten
  • 150 gram xylitol
  • 8 blaadjes munt
  • 2 theelepels muntlikeur
  • Witte porto

Bereiding
  • Zet 5 dl water op een zacht vuur en voeg er de xylitol aan toe.
  • Wacht tot de xylitol gesmolten is en doe er vervolgens de muntblaadjes bij.
  • Laat afkoelen en leng vervolgens aan met de muntlikeur.
  • Zet gedurende 4 uur in de diepvries en ga er om het uur even in roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbetbollen over de glazen.
  • Vul het glas met porto.

Frambozensorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten
  • 150 gram xylitol
  • 500 gram frambozen
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 soeplepel basilicum
  • Levenswater op basis van frambozen

Bereiding
  • Laat de xylitol op een zacht vuurtje smelten samen met 5 dl water.
  • Laat afkoelen.
  • Haal de frambozen, de basilicum en het citroensap door de blender en voeg de verkregen mengeling toe aan het suikerwater.
  • Zet gedurende 4 uur in de diepvries. Elk uur even roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbet over 6 glazen en giet er een beetje levenswater overheen.
© 2008 - 2025 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.