Zelf sorbet maken

Sorbets zijn op ijsjes lijkende versnaperingen die de vertering bevorderen. Ze worden idealiter tussen het voor- en het hoofdgerecht gegeven, maar u kunt ze evengoed als dessert opdienen. Wist u trouwens dat u sorbet heel gemakkelijk zelf kunt maken? Om de sorbets zo verteerbaar, licht en gezond mogelijk te houden, kunt u ze bereiden met de natuurlijke zoetstof xylitol. Als u geen xylitol in huis heeft, mag u dit vervangen door gelijke hoeveelheden suiker.

Champagnesorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 150 gram xylitol
  • 3 dl limoensap
  • 1 soeplepel geraspte limoenschil
  • Champagne

Bereiding

  • Zet het fornuis op een zachte stand.
  • Neem 5 dl water en 3 dl limoensap en voeg hier 150 gram xylitol aan toe.
  • Laat smelten.
  • Doe er de geraspte limoenschil bij en laat vervolgens afkoelen.
  • Zet de sorbet vier uur lang in de koelkast. Elk uur moet u er even in roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbet over de glazen
  • Vul de glazen tot drie vierde met champagne.

Portosorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 150 gram xylitol
  • 8 blaadjes munt
  • 2 theelepels muntlikeur
  • Witte porto

Bereiding

  • Zet 5 dl water op een zacht vuur en voeg er de xylitol aan toe.
  • Wacht tot de xylitol gesmolten is en doe er vervolgens de muntblaadjes bij.
  • Laat afkoelen en leng vervolgens aan met de muntlikeur.
  • Zet gedurende 4 uur in de diepvries en ga er om het uur even in roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbetbollen over de glazen.
  • Vul het glas met porto.

Frambozensorbet

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 150 gram xylitol
  • 500 gram frambozen
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 soeplepel basilicum
  • Levenswater op basis van frambozen

Bereiding

  • Laat de xylitol op een zacht vuurtje smelten samen met 5 dl water.
  • Laat afkoelen.
  • Haal de frambozen, de basilicum en het citroensap door de blender en voeg de verkregen mengeling toe aan het suikerwater.
  • Zet gedurende 4 uur in de diepvries. Elk uur even roeren met een vork.
  • Verdeel de sorbet over 6 glazen en giet er een beetje levenswater overheen.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Makkelijke, gezonde, lekkere en goedkope toetjesMakkelijke, gezonde, lekkere en goedkope toetjesEr komen vrienden eten die je eens wilt verrassen met je kookkunsten, of je hebt zin je partner eens te verwennen met ee…
Weeva – Woon- en eethuis voor allen in GroningenWeeva – Woon- en eethuis voor allen in GroningenHet is een begrip in Groningen en ver daarbuiten, Weeva, het Woon- en Eethuis voor Allen in het centrum van de Groninger…

Moorkoppen voor kinderenHeeft u dat ook? U geeft een partijtje en u heeft taart gekocht, maar de kinderen eten de taart niet. Probeer deze moork…
Twee gerechten met varkenshaasmedaillonsTwee gerechten met varkenshaasmedaillonsEen pasta gerecht met varkenshaas waarmee je iedereen verrast met je kookkunsten en een gegratineerde schotel met o.a. b…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.