Zelf sorbet maken
Sorbets zijn op ijsjes lijkende versnaperingen die de vertering bevorderen. Ze worden idealiter tussen het voor- en het hoofdgerecht gegeven, maar u kunt ze evengoed als dessert opdienen. Wist u trouwens dat u sorbet heel gemakkelijk zelf kunt maken? Om de sorbets zo verteerbaar, licht en gezond mogelijk te houden, kunt u ze bereiden met de natuurlijke zoetstof xylitol. Als u geen xylitol in huis heeft, mag u dit vervangen door gelijke hoeveelheden suiker.Champagnesorbet
Voor 6 personenIngrediënten
- 150 gram xylitol
- 3 dl limoensap
- 1 soeplepel geraspte limoenschil
- Champagne
Bereiding
- Zet het fornuis op een zachte stand.
- Neem 5 dl water en 3 dl limoensap en voeg hier 150 gram xylitol aan toe.
- Laat smelten.
- Doe er de geraspte limoenschil bij en laat vervolgens afkoelen.
- Zet de sorbet vier uur lang in de koelkast. Elk uur moet u er even in roeren met een vork.
- Verdeel de sorbet over de glazen
- Vul de glazen tot drie vierde met champagne.
Portosorbet
Voor 6 personenIngrediënten
- 150 gram xylitol
- 8 blaadjes munt
- 2 theelepels muntlikeur
- Witte porto
Bereiding
- Zet 5 dl water op een zacht vuur en voeg er de xylitol aan toe.
- Wacht tot de xylitol gesmolten is en doe er vervolgens de muntblaadjes bij.
- Laat afkoelen en leng vervolgens aan met de muntlikeur.
- Zet gedurende 4 uur in de diepvries en ga er om het uur even in roeren met een vork.
- Verdeel de sorbetbollen over de glazen.
- Vul het glas met porto.
Frambozensorbet
Voor 6 personenIngrediënten
- 150 gram xylitol
- 500 gram frambozen
- Het sap van een halve citroen
- 1 soeplepel basilicum
- Levenswater op basis van frambozen
Bereiding
- Laat de xylitol op een zacht vuurtje smelten samen met 5 dl water.
- Laat afkoelen.
- Haal de frambozen, de basilicum en het citroensap door de blender en voeg de verkregen mengeling toe aan het suikerwater.
- Zet gedurende 4 uur in de diepvries. Elk uur even roeren met een vork.
- Verdeel de sorbet over 6 glazen en giet er een beetje levenswater overheen.