Veelzijdig roerei met vis, vlees of vegetarisch
Het ei en specifiek het roerei is eigenlijk niet meer uit de keuken weg te denken. Er zijn zoveel mogelijkheden om gerechten te maken met roerei en er komen eigenlijk alleen maar recepten bij. Dat heeft te maken met de talloze combinaties die je kunt maken en mensen bedenken iedere keer weer iets nieuws. Aangezien we ook steeds meer op onze gezondheid letten, is het zinvol om de recepten vanuit een gezondheidsaspect te bekijken. Enkele voorbeelden waar je desgewenst natuurlijk ook weer op kunt variëren.
Roerei, de basis
Neem een goede braadpan of hapjespan (bij voorkeur met anti-aanbaklaag) en smelt de boter (roomboter is prima) op matig vuur. Ga uit van gemiddeld twee à drie eieren per persoon en doe deze eieren in de pan. Laat het een minuut of wat staan en roer vervolgens regelmatig in de pan. Doe er wat verse zwarte peper en wat zeezout bij voor wat extra smaak. Het is afhankelijk van ieders smaak hoeveel je er bij doet, maar meestal is een snufje al voldoende. Na enkele minuten zijn het kleine stukjes ei die je door de pan roert en die langzaam verder garen.
Varieer!
Als de basis gereed is kan je allerlei varianten maken. Enkele varianten zijn hieronder beschreven. Er is bewust gekozen voor vegetarisch, met vis of met vlees. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Probeer bij variaties altijd te letten op het samenspel van smaken en kleuren die, in dit geval het roerei, tot een mooi geheel op het bord maken. Het betreft allemaal recepten die binnen twintig minuten gereed kunnen zijn.
Wie heeft het roerei bedacht?
Zoals met wel meer gerechten het geval is, is het niet helemaal zeker wie het oorspronkelijke recept voor het roerei bedacht heeft. Er doet met name een tweetal verhalen de ronde over de bedenker van het roerei. De eerste versie dateert van begin 18e eeuw en gaat over een restaurant in de Franse hoofdstad. Ene Emile Rousseau is te druk voor zijn klanten en de eieren in de pan dreigen fout te bakken. Door te roeren in de pan ontstaat het roerei en met wat kruiden en brood wordt het een geheel dat hij toch kan presenteren. Volgens de Engelsen gaat de historie echter veel verder terug en wordt het roerei al tijdens het grote Romeinse Rijk gepresenteerd. Het is een kok aan het hof die het voor het eerst presenteert.
Bron: PeteLinforth, Pixabay Engelsen zijn dé grootafnemers van het roerei
Het ei is er natuurlijk altijd al geweest en wordt ook al sinds de mensheid gegeten, maar het roerei krijgt de meeste roem in Engeland. Het roerei is bij uitstek hét ontbijt waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. De dag met een stevige maaltijd beginnen is dan ook het devies van veel Engelsen. Combineer het roerei met spek en (kidney of zwarte) bonen en je kunt er bij wijze van spreken een hele dag tegen. Nergens is het roerei zo populair als bij de Engelsen.
Het origineel
Onderstaand recept wordt wel eens ‘de originele roerei’ genoemd. Omdat er zoveel varianten zijn, is niet helemaal duidelijk of dit ook daadwerkelijk de originele versie is. Het is wel een basisroerei en op deze basisroerei kan je voortborduren als het gaat om vlees, vis of groenten.
Ingrediënten
- Eieren
- Boter
- Volkoren casinobrood
- Belegen kaas
- Halfvolle melk
- Verse bieslook
- Verse zwarte peper
- Zeezout
Bereiding
Rooster het brood lichtbruin. Tegelijkertijd kan een klontje boter in de pan (de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de pan, maar het moet slechts een klein laagje op de bodem kunnen vormen.
Op middelmatig vuur laat je de boter verder smelten en daarna gaan de eieren er in. Roer ze bij voorkeur met een spatel van hout goed door, zodat de ‘stukjes’ kunnen ontstaan en het er ‘rommelig’ uit gaat zien in de pan. Voeg er een scheutje melk bij en roer ook dit goed door. Het vocht moet opgenomen worden en daarna kan je er wat peper en zout naar smaak aan toevoegen. Rasp nu nog wat kaas boven de pan. Maak van het geheel een goed mengsel en als het bijna klaar is strooi je er tenslotte nog wat verse stukjes bieslook overheen.
Serveer op een plat bord het geroosterde brood en voorzie het brood van een beetje boter (niet te dik). Laat dit verder smelten op het brood. Serveer hierbij twee grote scheppen van het eimengsel bij het brood.
Roerei met zalm
Zoals gezegd is er prima te variëren met roerei. Vis is een van de mogelijk varianten en zalm is qua smaak bij uitstek geschikt om te mengen met roerei. Een andere vis die goed te combineren is, is makreel. Dit recept vormt een gezonde basis en ook hiervoor geldt dat je kunt afwisselen qua groenten.
Bron: Fuji01, Pixabay Ingrediënten
- Eieren
- Boter
- Halfvolle melk
- Verse zwarte peper
- Zeezout
- Groene paprika
- Citroen
- Bieslook
- Zalm
- Cherrytomaatjes
Bereiding
Zet de pan op middelmatig vuur en laat de boter rustig smelten. Doe de eieren nu in de pan en spatel ze goed door. Laat de eieren rustig opkomen en voeg er een scheutje melk bij. Als het vocht opgenomen is, kan de zalm erbij. De zalm moet eerst in dunne reepjes gesneden zijn. Als alles in de pan ligt is het een kwestie van goed doorroeren.
De paprika dient vervolgens klein gesneden te worden en ook deze kan je daarna toevoegen aan het mengsel. Druppel er voor het frisse wat citroensap overheen (gewoon enkele keren in een opengesneden citroen knijpen is voldoende). Snij nu de bieslook klein (een half bosje is voldoende). Halveer enkele cherrytomaatjes en doe de bieslook en de opengesneden tomaatjes bij het mengsel. Roer het vervolgens goed door en laat het nog een minuut of wat op laag vuur staan.
Serveer het daarna in een diep bord en strooi er bieslook overheen. Desgewenst kunnen er wat kleine plakjes donker roggebrood bij geserveerd worden.
Roerei met asperges en ham
Roerei met groenten is een prima combinatie. Toch zijn asperges wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze, maar ze zijn prima te combineren met roerei. Gecombineerd met wat klein gesneden beenham, geef je het nog meer smaak. Je kunt ook andere soorten ham nemen, maar beenham heeft een iets meer uitgesproken smaak en combineert goed met het roerei.
Ingrediënten
- Eieren
- Boter
- Halfvolle melk
- Verse zwarte peper
- Zeezout
- Asperges
- Beenham
- Belegen kaas
- Lente-ui
Bereiding
Zet een grote pan op de kookplaat om de asperges te koken en een braadpan om de boter voor de roereieren te laten smelten. Schil de asperges mooi dun en haal het kopje eraf. Kook ze binnen een kleine vijftien minuten gaar.
Als de asperges aan de kook gebracht worden, kunnen de eieren in de braadpan. Laat de eieren even opkomen en roer de massa dan door elkaar met een scheutje melk. Het vocht op laten nemen en vervolgens wat peper en zout naar smaak toevoegen. Roer het mengsel goed door en laat het een minuut of wat op laag vuur staan. Intussen de lente-ui schoonmaken en in heel kleine stukjes snijden. De beenham dient ook in kleine blokjes gesneden te worden. Zowel de lente-ui als de beenham voeg je bij het eimengsel en dit roer je goed door. Zorg dat het goed mengt en laat het even op wat lager vuur garen. Blijf het wel roeren tot het geheel gaar is.
Serveer de asperges op een groot plat bord en schep er enkele flinke lepels van het roereimengsel overheen. Rasp een klein beetje kaas over de asperges en het roerei met beenham. De kaas wordt door de warmte van het gerecht opgenomen in het geheel.
Roerei met verschillende groenten
Wil je meer op de vegetarische toer gaan, dan vul je het roerei aan met allemaal verschillende groenten. De lijst met te mengen groenten is erg groot en het is natuurlijk afhankelijk van ieders smaak wat je toevoegt. Dit is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is.
Bron: Mctadeo, Pixabay Ingrediënten
- Eieren
- Boter
- Halfvolle melk
- Verse zwarte peper
- Zeezout
- Rode paprika
- Groene paprika
- Prei
- Courgette
- Sjalotjes
- Kastanjechampignons
- Olijfolie extra vierge
- Basilicum
- Cherrytomaatjes
Bereiding
Doe een beetje boter in de braadpan en laat het even op laag vuur staan. In de tussentijd kan je alle groenten schoonmaken en goed klein snijden. Als de boter gesmolten is, kunnen de eieren in de pan. Voeg weer wat peper en zout naar smaak toe, meng het en laat het weer even op laag vuur staan. Wel zo nu en dan blijven roeren. Laat de eieren even opkomen en roer daarna goed door met een scheutje melk, zodat de structuur van de stukjes zichtbaar wordt.
Zodra het vocht van de melk is opgenomen, kunnen de groenten erbij. Zorg dat de verschillende groenten zich goed mengen tussen het eimengsel en laat het op laag vuur staan. Blijf het goed doorroeren, net zolang tot er geen vocht van de groenten meer zichtbaar is.
Serveer het op een diep borden en maak van het roereimengsel kleine bolletjes. Sprenkel er een heel klein beetje goede olijfolie (extra vierge) overheen en leg er enkele blaadjes basilicum en wat gehalveerde cherrytomaatjes bij voor de smaak en het kleurenpalet op het bord.
Tot slot
Er zijn talloze gerechten te maken met roerei. Het voordeel is tevens dat het als ontbijt, als lunch of als diner geserveerd kan worden. De lijst met variaties is eindeloos, want naast een neutrale versie kan het gerecht ook hartig gemaakt worden. Varieer desgewenst met vis, kip en vlees of zelfs vegetarisch. Mogelijkheden te over.