Drie Surinaamse recepten met sardines
In Suriname is ‘sardien op brood’ bijna net zo normaal als een broodje met kaas in Nederland. Ook is rijst met sardientjes in tomatensaus een gebruikelijke lunch. Sardines leveren veel goede voedingsstoffen. Bovendien is dit broodbeleg snel en eenvoudig zelf te bereiden. Je hebt slechts twee tot vier ingrediënten nodig voor het bereiden van een vissalade. Elk broodtype, met of zonder gluten, past goed bij sardientjes. Wil je het authentiek houden, kies dan voor de speciale, witte broodjes uit een Surinaamse winkel.
Wat is sardine?
Sardines of sardientjes zijn vissen die familie zijn van de haringen. Ze komen wereldwijd voor, leven in zowel zoet als zout water en worden circa 25 centimeter lang. Sardien is een vrij vette vis en zit vol eiwitten, calcium, vitamine B12, vitamine D en omega 3. Hoewel sardines vers prima gerookt en gegrild kunnen worden, worden ze voornamelijk in blik aangeboden. Het blikje sardien in olie en het blikje sardien in tomatensaus zijn de meest gangbare blikjes en zijn in bijna elke supermarkt in Nederland te vinden. Met slechts twee tot vier ingrediënten heb je snel een smakelijke vissalade. In Suriname is sardien op brood al jaren 'de' vissalade die je moet hebben. Zowel de sardines op olie als de sardines in tomatensaus zijn eenvoudig te maken en een aantal dagen gekoeld te bewaren.
Surinaamse oliesardien
Sardines in olie worden normaal sterk gekruid, zodat de vissmaak niet overheerst. In Suriname gebruikt men graag Madame Jeanette-pepers. Dat zijn knobbelige, hete pepertjes, waarvan je vaak maar een mespuntje nodig hebt in een gerecht. Mocht je dit te pittig vinden, dan is een milde Spaanse peper een betere optie. Een snufje gemalen peperkorrels kan natuurlijk ook. Dit broodbeleg heeft een stevige structuur en heeft wat weg van een vissalade. Je kunt het broodje alleen met de oliesardien eten of samen met wat blaadjes sla of Surinaams zuurgoed. Dit tafelzuur wordt vaak gemaakt met uien, komkommer, azijn en kruiden.
Ingrediënten (2 broodjes)
- 1 blikje sardines in olie (visgewicht ca. 90 gram)
- 1 gesnipperde ui
- peper (eventueel)
- zout (eventueel)
Bereiding: 5 minuten
Open het blikje. Controleer of elk visje goed is schoongemaakt. Zijn alle vinnen goed weggesneden, geen verdwaalde schubben, etc. De graten zijn fijn genoeg om te verwerken. Heb je liever een graatloze salade, snijd de vis dan verder overdwars open en haal het skelet eruit met een mesje. Prak de sardientjes fijn en kruid het naar smaak met de ui, peper en zout. Beleg een broodje met de oliesardien. Eet smakelijk!
Surinaamse sardines in tomatensaus
Surinaamse sardien in tomatensaus is een heerlijk lunchgerecht voor iemand die graag iets warms op de boterham of bij de rijst wil hebben, maar geen zin of tijd heeft om veel moeite te doen. Dit gerecht is erg populair en bij bijna elke toko te vinden die ook belegde broodjes serveert. Traditioneel wordt de sardien in tomatensaus geserveerd op typisch Surinaamse broodjes. De smaak en de structuur van het brood hebben wat weg van Turks brood.
Ingrediënten (4 broodjes)
- 1 blikje sardines in tomatensaus (visgewicht ca. 230 gram)
- 1 gesnipperde ui
- peper (naar smaak)
- zout (naar smaak)
Bereiding: 5 minuten en 5 minuten suddertijd
Open het blik en loop elk visje na. Haal eventueel de ruggengraat eruit door de vis verder open te snijden. Bewaar de tomatensaus. Verhit olie in een pan en fruit de uien glazig. Voeg de sardines, tomatensaus en kruiden toe. Laat even sudderen tot de sardien goed warm is. Serveer de warme salade met brood of witte rijst.
Surinaamse sardienkroketten
Deze kroketten zijn eenvoudig te maken en ideaal als je met wat oud brood opgescheept zit. De hapjes smaken prima bij de borrel met een dipsaus naar wens. Als snack zijn ze ook goed te versmaden. Traditioneel wordt een sardienkroketje opgediend met een tomatensaus. Hiervoor roer je wat verse peper en zout door een paar eetlepels tomatenketchup. Je kunt voor dit sausje een verse peper zelf stampen in een stamper of een theelepel uit een potje gemalen chilipepers gebruiken. Je kunt ook een potje mosterd of een fles chilisaus pakken. Ook die twee sauzen passen namelijk prima bij vers gebakken viskroketten.
Ingrediënten (ca. 20 kroketten)
- 1 blikje sardines in tomatensaus (visgewicht ca. 230 gram)
- 1 gesnipperde ui
- peper (eventueel)
- zout (eventueel)
- ca. 8 (oude) verkruimelde boterhammen
- paar eetlepels paneermeel naar wens
Bereiding: 5 minuten en 10 minuten baktijd
Open het blik en loop elk visje na. Haal eventueel de ruggengraat eruit door de vis verder open te snijden. Prak de vis met de saus fijn. Meng de sardines plus saus met de ui en kruiden. Meng de verkruimelde boterhammen door het vismengsel. Net zo lang, tot je een stevige structuur hebt. Gebruik eventueel een keukenmachine voor het mengen. Of kneed met de hand net zo lang tot je een stevig mengsel hebt. Verdeel het mengsel in ca. 20 stukken. Knijp elk deel in de handen tot een stevige bal of een langwerpig ‘kroketje’. Rol eventueel elk kroketje door de paneermeel. Verhit een laag olie in een pan of wok. Laat ca. 10 kroketjes in de olie glijden en bak alle kanten goudbruin. Herhaal met de rest van de kroketjes. Serveer warm met een sausje naar wens. Een pittig sausje zoals een hete chilisaus past er goed bij.