InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Een fris en zomers recept uit Denemarken: koldskål

Een fris en zomers recept uit Denemarken: koldskål

Een fris en zomers recept uit Denemarken: koldskål Koldskål is een typisch Deens recept. Het wordt vooral door kinderen gegeten in de zomer als snack of toetje. Door de toevoeging van karnemelk is het vrij zuur, maar toch zijn de kinderen in Denemarken er helemaal dol op. Door de frisse smaak kun je even heerlijk ontspannen. De koekjes die in het recept zitten, maken het helemaal af. Zo voelt het toch als een echt toetje. Door fruit toe te voegen kun je het geheel nog lekkerder maken.

Basisrecept koldskål

  • 1 liter karnemelk
  • 1 liter hangop
  • 4x eigeel
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 eetlepel kaneel
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 vanillestokje
  • 5x kammerjunkere per beker (de koekjes, zelf te maken of eventueel te vervangen door andere gewone koekjes)

Bereiding koldskål

Mix het eigeel, de suiker, het kaneel en de vanille luchtig. Zorg dat de suiker goed is opgelost. Roer de citroensap, karnemelk en hangop door elkaar. Voeg beide mengsels bij elkaar en roer deze goed door. Zet dit vervolgens in de koelkast totdat je het toetje gaat serveren. Als je gaat serveren voeg je vijf van de kammerjunker koekjes toe. Je kunt ze brokkelen of heel erin doen. Natuurlijk mag je er ook nog wat meer in verwerken, maar vijf is de standaard in Denemarken. Als je geen kammerjunker wilt maken, zijn gewone koekjes ook prima. Zorg wel dat je kiest voor koekjes die niet snel zacht worden. Heb je na serveren koldskål over, dan kun je het geheel in een fles met afsluitbare dop voor een één of twee dagen bewaren in de koelkast.

Ingrediënten kammerjunkere

Voor ongeveer 50 koekjes:
  • 250 gram gewone bloem
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker (of rietsuiker voor een intensere smaak)
  • 0,5 deciliter melk
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 1 ei
  • 1/2 vanillestokje
  • een klein beetje citroensap (1 à 2 theelepels)

Het bereiden van de kammerjunkere

Schraap de vanille uit het vanillestokjes en voeg daar de meel, het bakpoeder, de suiker en het citroensap bij toe. Mix dit geheel. Zorg vervolgens dat de boter op kamertemperatuur is en snij deze in stukjes. Vervolgens kun je dit toevoegen aan het meelmengsel. Doe dit met je handen tot het een kruimelig geheel wordt. Mix vervolgens het ei door het geheel. Daarna kun je de melk toevoegen. Kleine beetjes werken het beste. Zo weet je zeker dat je het deeg niet te nat maakt. Het deeg moet een geheel worden, maar hoeft niet nat te zijn. Zodra het mengsel een geheel wordt, mag je niet meer verder mixen. Daarna doe je er plastic folie om en gaat het voor ongeveer één uur in de koelkast.

Vervolgens verwarm je de oven op 175 graden. Maak van het deeg platte rondjes van ongeveer twee centimeter. Deze leg je vervolgens twee centimeter van elkaar af op de bakplaat. Dit geheel bak je voor tien minuten. Daarna verlaag je de temperatuur van de oven naar slechts 100 graden. Dan bak je de koekjes voor ongeveer 45 minuten. Ze moeten droog worden. Daarna goed laten afkoelen voor je ze in jouw koldskål doet.

Hele koekjes of gebrokkeld?

Koldskål wordt overal hetzelfde bereid. Toch is er wel een kleine variatie. Of de koekjes heel in de koldskål moeten of juist gebrokkeld worden, hangt af van de regio. Dit is erg van belang voor de mensen die daar wonen. Ze zullen je dan ook vooral hun eigen manier aanraden. Als je twee Denen tegenkomt die van andere regio's afkomstig zijn, zal er waarschijnlijk een discussie ontstaan hierover. Je kunt beide opties uitproberen en proeven wat het beste bij jou past. Door de koekjes te brokkelen worden ze zacht, maar zijn ze wel makkelijker te eten. Het recept is zo echt verbonden. Je kunt alles in één hap proeven. Hele koekjes zijn vooral handig als je soppen leuk vindt en niet houdt van hele zachte koekjes. Ze zijn zo nog lekker knapperig.

Perfecte serveermoment

Als de koldskål eventjes in de koelkast heeft gestaan, is het het allerlekkerste. Dit recept is vooral lekker in de zomer. Daarom wordt het aangeraden om de koldskål bij warm weer te eten. Zo komt de frisse smaak optimaal tot haar recht en kun je echt genieten. Neem er vooral eventjes de tijd voor. Ook al is het recept nog zo simpel, het resultaat is echt bijzonder.

Variaties koldskål

  • Voeg fruit toe om het geheel wat zoeter te maken (aardbeien zijn bijvoorbeeld heerlijk zoet en fris)
  • Door veel verschillend fruit toe te voegen is koldskål ook een prima lunch of ontbijt
  • Door meer of minder suiker toe te voegen kun je zelf variëren
  • Ook met de hoeveelheid kaneel kun je veranderingen maken
  • De suiker is te vervangen door honing
  • Als je niet zo'n fan bent van hangop, kun je deze ook vervangen door crème fraîche of yoghurt, dit geeft wel een andere smaak
© 2016 - 2019 Star2000, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een kleine cursus DeensHet Deens is een taal die door maar weinig mensen wordt gesproken. Het Deens is voor Nederlanders vaak makkelijk te begr…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Bronnen en referenties
  • https://mydanishkitchen.com/2012/05/28/kammerjunker-twice-baked-biscuits/ als leidraad voor de kammerjunkere

Reageer op het artikel "Een fris en zomers recept uit Denemarken: koldskål"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Star2000
Laatste update: 27-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!