Gevulde paprika uit de oven met vis en roomsaus

Gevulde paprika uit de oven met vis en roomsaus Gevulde paprika uit de oven met vis en roomsaus - ontdekt via een klein tapasrestaurantje op de boulevard in Kralendijk, Bonaire - is ideaal voor een avondje met verschillende hapjes op tafel. Het is gemakkelijk te maken binnen een half uur, niet te duur en door de kleurrijke paprika's ziet het er mooi uit. Ben je geen visliefhebber? Dan kan je de vis altijd nog vervangen door kip en/of kalkoen. Serveer de gevulde paprika's met zelfgemaakt knoflookbrood.

Achtergrond

Dit gerecht is ontdekt in een klein tapasrestaurantje op de boulevard in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Gelegen aan het water is dit restaurant ideaal om rustig de zonsondergang te bekijken. Er worden verschillende gerechten geserveerd en allemaal zijn het kleine, Spaanse gerechten; tapas. Het woord 'tapas' is afgeleid van het woord 'tapa', wat 'deksel' betekent. Obers legden altijd een deksel op de drankjes en hapjes om de vliegen weg te houden van hun eten en drinken.

Wat voor paprika?

Eén van de hoofdingrediënten is paprika. De smaak van een gevulde paprika wordt niet alleen bepaald door de vulling, maar zeker ook door de paprika zelf. Er bestaan verschillende soorten paprika's en elke variatie heeft weer zijn eigen eigenschappen. Zo is een groene paprika bitterder dan een rode paprika. Wanneer warm gegeten, verdwijnt de bitterheid iets. Echter, een groene paprika heeft minder vitamines dan bijvoorbeeld een rode paprika, aangezien het nog een onrijpe groente is. Wanneer de paprika rijper wordt, verschijnt de rode of gele kleur. Ze worden dan ook zoeter en daardoor gewilder als ingrediënt in een recept. Daarnaast staat een rode, gele of oranje kleur ook vaak net iets leuker in een gerecht.

Wat voor vis?

Een ander belangrijk ingrediënt is de vis. Voordat je gaat kiezen welke vis je gebruikt, is het aan te raden na te gaan of de vis het MSC-keurmerk heeft. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op vis die is gevangen via duurzame visserij. Hierbij worden de visstanden beheerd, zodat er in de wateren nauwelijks schade toegebracht wordt. Zalm, tonijn en heek zijn onder andere verkrijgbaar met het keurmerk.

Kies je voor witte vis, levend in zoet of brak water, dan kies je voor een vis die niet zeer veel smaak bevat. Hierdoor zal je er veel kruiden aan moeten toevoegen. Iets tegenovergesteld hiervan is zalm. Zalm heeft een al een zoutere smaak van zichzelf en behoeft dus minder zout. Zalm heeft echter wel een erg uitgesproken smaak, waar niet iedereen van houdt.

Ingrediënten voor de gevulde paprika's (2 personen)

  • 200 gram vis in stukjes gesneden van 1 bij 1 centimeter
  • 100 gram surimi sticks, in stukjes gesneden van 1 bij 1 centimeter
  • 2 stevige rode of oranje paprika's
  • 2 eetlepels ricotta (of mascarpone)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1/4 visbouillon blokje
  • Bosje verse koriander in stukjes gesneden.
  • Scheutje witte wijn
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze van de gevulde paprika's (ca. 30 minuten)

  • Verhit de olie in een pan totdat het medium warm is.
  • Snij de sjalot en knoflook fijn en bak deze in de olie. Zorg dat de knoflook niet zwart wordt, anders brandt deze aan. De sjalot moet glazig worden. Een tip is om eerst de sjalotjes te bakken en later de knoflook toe te voegen.
  • Snij de vis en surimi in stukjes van 1 bij 1 centimeter.
  • Voeg de vis en surimi toe en bak de buitenkant aan voor circa 1 minuut. Het hoeft niet gaar te zijn, want het gaart later in de oven.
  • Blus af met een scheut witte wijn en voeg 1/4 visbouillon blokje toe. Roer voorzichtig twee minuten zodat de smaken mengen.
  • Haal het geheel van het vuur en laat gerust even staan.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg de paprika's in hun geheel toe. Laat dit één minuut koken.
  • Laat de paprika's vijf minuten afkoelen.
  • Snijd de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten binnenuit. Doe dit voorzichtig, want de paprika's mogen niet scheuren.
  • Voeg de twee eetlepels ricotta en de koriander toe aan het vismengsel.
  • Vul de paprika's met het vismengsel (goed met een lepel aandrukken, maar wederom oppassen dat je ze niet laat scheuren) en zet het kapje weer op de paprika's.
  • Zet de gevulde paprika's in de oven op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie en bak ze voor 5 minuten op 200 graden.

Je kunt dit gerecht van te voren al maken. Zorg dan dat je de paprika's nog niet in de oven hebt gedaan, maar doe dit pas vlak voor je het gaat serveren. En als je de paprika's uit de oven haalt, gebruik ovenwanten of iets dergelijks, want het is heet!

Ingrediënten voor het knoflookbrood (2 personen)

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 100 gram bloem
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • Zout en peper
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze van het knoflookbrood (ca. 10 minuten)

  • Voeg per eetlepel yoghurt langzaam bloem toe en blijf met een lepel roeren.
  • Wanneer je een gladde massa hebt met de dikte van normaal deeg, voeg je de uitgeperste knoflook en een snufje zout toe.
  • Kneed het geheel goed door. Misschien heb je wat bloem nodig om het deeg van je handen af te halen.
  • Rol het deeg uit met een met bloem ingewreven deegroller totdat het deeg circa een halve centimeter dik is en de omtrek heeft ter grootte van je pan.
  • Bak het deeg in hete olie in circa 2 minuten per kant gaar. De buitenkant van het brood moet goudbruin zijn.

Serveertips

Het lekkerst is dit gerecht als je het met meerdere hapjes - zoals olijven en kaas - combineert. Het knoflookbrood kan je er in z'n geheel bij serveren, zodat je het kan scheuren. Het is wel een erg machtig gerecht, dat komt door de room. Erg veel andere hapjes hoef je er dus niet bij te serveren, tenzij je met een grote groep gaat eten.

Een droge, frisse witte wijn als een Sauvignon Blanc past er heerlijk bij. Wijnkenners menen de smaak van groene appels en kruisbessen te herkennen bij deze wijn. Omdat de smaak zo fris en fruitig is, past het goed bij de romige smaak van de met vis gevulde paprika's.

Let er bij de bereiding op dat je paprika's niet scheuren. Het mooiste is als het kapje tegen de paprika aan ligt en je een takje met verse kruiden, zoals koriander of tijm, bovenop legt.

Variëren?

Je kunt de vis in zijn geheel weglaten en het vervangen door kip of kalkoen, als er geen visliefhebbers aan tafel zitten. Zorg er dan voor dat je het kort aanbakt, zodat de kip of kalkoen niet te droog wordt in de oven. Ook lekker: het gerecht kan vegetarisch gemaakt worden door de vis te vervangen door courgette, amandelschaafsel en couscous. Gebruik dan een groentebouillon blokje in plaats van een visbouillon blokje.
© 2016 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vegetarisch/veganistisch: gevulde paprika en kerrierijstDe vegetarische en veganistische keuken is erg rijk aan heerlijke recepten. Dit recept is daar één voorbeeld van. Vegeta…
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Spaanse keuken: gevulde kalkoen en kip gerechten in de ovenMakkelijke gevulde kalkoen en kip gerechten recepten geheel in traditie van de typische Spaanse bereidingswijze voor een…
Borrelhapjes met als basis eierenBorrelhapjes met als basis eierenZet je graag iets lekkers op tafel, maar wil je eens iets anders dan een bakje chips, zoutjes of een plakje worst of kaa…

Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng)Vietnamese tafel met rijstpapier (Bánh tráng)Zelf je eigen rijstvellen vullen, rollen en dippen; je kunt hiermee eindeloos variëren, zolang je weet wat je zelf lekke…
Recepten voor een Griekse tafelRecepten voor een Griekse tafelEen tafel vol met lekkers en de gezelligheid van vrienden en familie om je heen, wat wil je nog meer? Dit is ideaal voor…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.