Winterse maaltijd: paprikasoep
Paprikasoep is bij uitstek geschikt om in de winter te eten. Hoewel je bij winter misschien niet direct denkt aan paprika, leent deze groente zich uitstekend voor het maken van een winters gerecht. Paprikasoep is een zeer lekkere soep met veel vitaminen die erg makkelijk te maken is. Bovendien is de soep goedkoop en dat is altijd mooi meegenomen. De soep is overigens ook zeer geschikt om in een ander seizoen te eten. Als het echt warm is en je hebt zin in paprikasoep kun je ook kiezen voor een koude variant.
Paprikasoep
Paprikasoep is een soep van gepureerde paprika en kan in alle seizoenen gegeten worden. Vooral omdat de soep veel vitaminen bevat is deze zeer geschikt om in de winter te eten. Het bevordert de weerstand. Paprikasoep die je in de winter klaarmaakt bindt niet vanzelf door het pureren van de paprika, zoals dat met
wortelsoep wel het geval is. Bij paprikasoep is het aan te bevelen crème fraîche of volle yoghurt toe te voegen om net even wat meer binding en room in de soep te krijgen.
De ingrediënten
Paprikasoep vraagt niet veel ingrediënten. Het is dan ook een zeer goedkoop gerecht. Je kan deze soep maken voor niet veel meer dan 1 euro per persoon. Ook is het makkelijk om te maken. Voor 2 tot 3 personen paprikasoep (als hoofdgerecht) kun je de volgende lijst met ingrediënten aanhouden:
- 3 grote paprika's. Dit kunnen 3 paprika's van dezelfde kleur zijn, maar ook de welbekende paprika-mix is geschikt.
- 1 liter bouillon (of 2 blokjes groentebouillon in 1 liter water)
- 1 grote ui (of 2 kleine)
- 3 teentjes knoflook
- 200ml Griekse yoghurt of crème fraîche
- Peper en zout naar smaak.
- Een scheut olijfolie
Eerst alles snijden
Voor je daadwerkelijk het water opzet voor de bouillon is het handig dat je alle groenten snijdt. Dit mag je best grof snijden aangezien je later in de bereiding met een keukenmachine of staafmixer alles gaat pureren. Voor de ui en knoflook is het van belang dat je dit wel netjes snijdt. Ui en knoflook zijn beide planten uit de lookfamilie (Alliaceae) dus eenzelfde bewerking ligt voor de hand. De smaak komt bij de ui en knoflook echt goed los als je het snijdt en de sappen vrij komen. De bekende tranende ogen bij het snijden van een ui krijg je door vrijkomend zwavelzuur. Gebruik een scherp mes om hier zo min mogelijk last van te hebben. De paprika ontdoe je van de pitjes en snijd je vervolgens in grove stukken. Als je alles hebt gesneden kun je als laatste stap een pan met 1 liter water op laag vuur zetten. Hier kun je 2 bouillonblokjes in doen en langzaam laten oplossen.
Fruiten
Als tweede stap gaan we de ui en knoflook fruiten. Fruiten is een techniek waarbij de groenten (in dit geval de ui en knoflook) worden verhit in een beetje olie of boter in een pan zonder deksel. Pak in dit geval een (soep)pan waar straks ook de bouillon ruim bij kan. Door op laag vuur en met goed roeren de ui en knoflook een tijdje te laten fruiten komt er meer smaak vrij. Fruit net zo lang tot de ui geel en zacht wordt. Dit kan een kleine 10 minuten duren. Zorg tegelijkertijd dat de knoflook niet bruin wordt. Bruine knoflook is erg bitter en niet lekker! Je kan er in dit kader ook voor kiezen om de knoflook wat later toe te voegen.
Andere ingrediënten toevoegen
Als de ui en knoflook voldoende zijn gefruit kun je de gesnipperde paprika toevoegen. Het vuur kan nu ietsje hoger. Blijf vooral roeren om de smaken goed los te laten komen en te voorkomen dat er iets aanbrandt. Reken er maar op dat het al erg lekker begint te ruiken. Als je dit een minuut of 5 hebt gedaan kun je langzaamaan de bouillon er bij scheppen. Je kan dit schep voor schep doen, zonder dat de soep te hard gaat koken. Zet het vuur dus iets lager. Als je eenmaal alle bouillon bij de groenten hebt geschept kun je de soep zachtjes laten koken. Hoe langer je de soep laat koken, hoe meer smaak deze zal hebben. Advies is om niet langer dan 45 minuten te laten koken maar ook niet korter dan 10 minuten.
Pureren en filteren
Als de soep een tijdje heeft gekookt kun je aan het pureren beginnen. Je kan hiervoor een keukenmachine gebruiken of een staafmixer. Dit ligt geheel aan wat je in huis hebt en wat je zelf handig vindt om te gebruiken. Als eenmaal de soep goed is gepureerd en één geheel is geworden, kun je met het filteren beginnen. Filteren is heel eenvoudig. Je zou het ook zeven kunnen noemen, want je gebruikt hiervoor een zeef. Zorg dat je een goede zeef hebt met fijne gaatjes. Hang deze zeef boven een ruime pan. Giet de soep door de zeef en druk eventueel met een pollepel in de zeef om de soep goed te fileren. Herhaal dit net zo lang tot alle soep door de zeef is gegaan en er een papje achter blijft in de zeef waar echt geen soep meer uit te drukken is. Hierdoor houd je een mooie soep over waar weinig tot geen grove stukjes in zitten.
Binden
Als bindmiddel kun je Griekse yoghurt of crème fraîche gebruiken. Let wel op dat beide producten gevoelig zijn voor schiften.
Als de soep gaat schiften komen er witte puntjes tevoorschijn. Dit zijn eiwitten die samen klonten. Eigenlijk is schiften het scheiden van water en het vet. Resultaat is dat het gebruikte eiwit het mengsel niet meer bij elkaar kan houden. Als een gerecht eenmaal gaat schiften ontstaan er de genoemde witte puntjes eiwit door verhitting of toevoeging van zuren. Om dit te voorkomen kun je het beste de ingrediënten op dezelfde temperatuur brengen en daarna verwerken. Verwarm de Griekse yoghurt of crème fraîche dus een beetje voordat je het aan de soep gaat toevoegen. Voeg het vervolgens ook langzaam toe. Dat willen zeggen: niet meteen de hele voorraad maar lepeltje voor lepeltje. Geduld levert hier het beste resultaat. Als de yoghurt eenmaal in de soep zit en je roert goed dan heb je een lekkere, romige paprikasoep gemaakt.
Winterse maaltijd
Wat maakt deze paprikasoep nu zo geschikt voor de winter? Voornamelijk in de winter krijg je last van een lage weerstand. Dit ligt aan een aantal factoren. Virussen leven langer op koude temperaturen. Hoe langer een virus leeft, hoe meer kans je hebt dat je een virus oploopt. Daarnaast is in de winter de lucht vaak ook droger. Een droge lucht (in combinatie met kou) kunnen zorgen voor een minder goed functionerend slijmvlies van de luchtwegen. Bacteriën en de toch al langer levende virussen kunnen zich dan beter nestelen in de luchtwegen. Het resultaat is bekend: verkoudheid, griep en koorts. Daarnaast ben je geneigd om in de winter meer binnen te zitten dicht bij andere mensen in afgesloten ruimtes. Als er iemand is die verkouden is en hoest of niest dan raak je al snel besmet. De paprikasoep bevat een aantal ingrediënten die je weerstand bevorderen, zodat je beter bent opgewassen tegen deze nadelen van de winter.
Voedingswaarde van paprika
Een verse rode paprika van 100 gram, bevat de volgende voedingswaarde:
- Energetische waarde: 109 kJ
- Koolhydraten: 4,5 gram
- Eiwit: 1 gram
- Vitamine C: 150 mg
- Vitamine A: 0,09 mg
- Vitamine B1: 0,03 mg
- Vitamine B2: 0,06 mg
- Vitamine B6: 0,15 mg
- Vitamine B11: 50 μg
- Natrium: 10 mg
- Kalium: 350 mg
- Calcium 20 mg
- IJzer: 0,4 mg
- Fosfor: 5 mg
- Magnesium: 10 mg
Beter weerstand
Een betere weerstand wordt met name in verband gebracht met de vitamine C, D, A, B6 en E. Zoals aangegeven zitten de vitaminen C, A en B6 in paprika. Vitamine C zelfs met 150 milligram. Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen. Deze zijn belangrijk voor het immuunsysteem omdat ze infectie tegen gaan. Ditzelfde geldt ook voor vitamine A en B6. Bovendien houdt deze laatste vitamine ook de lymfeklieren in goede conditie. Dat is handig omdat daar de witte bloedcellen worden aangemaakt. Mocht je een virus oplopen kan met de inname van deze vitaminen mogelijk effectief worden voorkomen dat het echt een ziekte wordt of flinke verkoudheid.
Soep
Naast de gezonde voedingswaarde van de soep en de paprika is het natuurlijk bij lage temperaturen ook gewoon erg lekker om een warm gerecht te eten. Je knapt helemaal op van een dampende kop soep. Soep bestaat ook al heel lang. Al sinds de prehistorie is het een bekend gerecht. Vroeger werd er echter wel meer en langer aandacht besteed aan het maken van soep. Vooral het echte, ouderwetse 'trekken' van een bouillon zie je steeds minder vaak. Dit is nu vervangen door de ook in dit recept genoemde bouillonblokjes. Als je echt een dag de tijd kan nemen is het van harte aan te bevelen om een bouillon zelf te trekken. Dit levert nog veel meer smaak op aan de soep en is bovendien gezonder omdat je precies weet welke ingrediënten er in zijn verwerkt.