Heerlijke, zelfgemaakte gerechten met pasta
Er is meer in het leven dan spaghetti met bolognesesaus uit een potje of lasagne uit de supermarkt. Met eenvoudige ingrediënten zet u smakelijke pastagerechten op tafel die veel beter smaken dan kant-en-klare maaltijden. Per recept wordt een variant gegeven. De genoemde pasta uit het recept kan eventueel door een andere pastasoort worden vervangen. Lekker en gezonder eten zonder al te veel gedoe.
Zelfgemaakte gerechten met pasta
Gerechten met spaghetti, eiernoedels, macaroni en lasagne; onze belangstelling voor allerlei soorten deegwaren is vooral te danken aan ons reisgedrag en de daarbij behorende kennismaking met andere culturen en eetgewoontes. Er is zoveel keuze dat we elke dag een andere pastasoort zouden kunnen eten.
Pasta wordt toegepast zowel in warme als in koude gerechten. In dit artikel vindt u vier smakelijke recepten die warm worden gegeten. Onderstaande recepten zijn simpel te klaar te maken, prettig als u drukke bezigheden hebt en toch lekker wilt eten. In plaats van pasta kunt u ook aardappelen en/of rijst gebruiken. Alle recepten zijn geschikt voor vier personen. Als extra een recept voor zelfgemaakte satésaus die u tevens bij andere gerechten kunt serveren.
Noedels met groente en shoarma
Shoarma komt van origine uit het Midden-Oosten en is een vleesgerecht van stukjes gekruid vlees die aan het spit worden klaargemaakt. In islamitische landen bestaat shoarma vaak uit lamsvlees, maar in Nederland en België wordt voor shoarma haast altijd varkensvlees gebruikt. Het wordt dikwijls gegeten als broodje shoarma met knoflooksaus.
In onderstaand recept wordt shoarmavlees bereid met noedels en groente, met kant-en-klare satésaus is het gerecht snel klaar.
Bron: Stevepb, Pixabay Ingrediënten
- 250 gram eiernoedels
- 1 liter water
- 400 gram shoarmavlees
- 1 groentepakket à 500 gram en 1 zakje roerbakgroentes
- pot kant-en-klare satésaus of zelfgemaakte satésaus
Bereidingswijze
Braad het shoarmavlees in ongeveer 10 minuten en voeg het groentepakket en de roerbakgroentes toe. Even roerbakken totdat de groente is geslonken. Hou het groentemengsel warm, breng vervolgens het water aan de kook (dit gaat het snelste in een waterkoker) en verwarm de satésaus.
Als u zelf satésaus maakt kunt u dit het beste als eerste doen.
Giet het water in een kookpan en leg de noedels in het hete water. Het water mag niet meer aan de kook worden gebracht.
Haal de noedels met een vork uit elkaar en laat ze ongeveer 4 minuten in het hete water garen. Giet de pan af.Serveer het groentemengsel met de noedels en de satésaus.
Variatie
Voor een magere variant kunt u het shoarmavlees ook vervangen door gemarineerde kipfilet.
Satésaus
Satésaus wordt vaak gegeten bij de barbecue of tijdens het gourmetten met familie en vrienden. Tevens wordt het gegeten met patat, kroketten en frikadellen of bij nasi- en bamigerechten. Als u van een pittige satésaus houdt dan voegt u iets meer sambal toe dan de aangegeven hoeveelheid en houdt u van romig dan kunt u (kokos) melk toevoegen. Het is even uitproberen wat u zelf het lekkerste vindt.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 eetlepel olie
- 150 gram pindakaas
- 1½ deciliter water
- 1 eetlepel gemberstroop
- ½ theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels ketjap
- zout
- citroensap
Bereidingswijze
Snij de ui heel fijn en fruit hem in de olie. Voeg de pindakaas, het water, de stroop, de sambal en de ketjap toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het 10 minuten op een laag pitje inkoken tot sausdikte. Breng de saus op smaak met het zout en de citroensap en verdun zo nodig met water.
Spaghetti met spinazie en gemarineerde kipfilet
Spinazie zit boordevol vitamines en mineralen en bevat veel ijzer. Omdat spinazie bij het bereiden erg slinkt is voor dit recept uitgegaan van diepvriesspinazie. U kunt de diepvriesspinazie ook vervangen door verse spinazie, dan heeft u ongeveer een kilo nodig. Hiervoor wast u de spinazie en laat ze met het aanhangend vocht een paar minuten koken.
Crème fraîche zorgt ervoor dat de spinazie smeuïg en romig van smaak wordt. Als u liever minder calorieën gebruikt zou u kookroom kunnen kiezen, dan behoudt u toch de romige nasmaak. Knoflook is een smaakmaker die een gerecht net iets extra geeft. Bak knoflook nooit te lang, de smaak wordt dan bitter.
Bron: Hans, Pixabay Ingrediënten
- 2 pakjes gesneden bladspinazie (à 450 gram)
- 300 gram (volkoren) spaghetti
- 1 pond kipfilet in stukjes
- ketjap (genoeg om te marineren)
- 2 eetlepels olie
- 5 teentjes knoflook
- 2 bekertjes crème fraîche
- 2 losgeklopte eieren
- 200 gram geraspte kaas
Bereidingswijze
Ontdooi de spinazie en marineer de kipfilet in de ketjap. Fruit de gesnipperde knoflook in de olie en voeg de ontdooide en uitgelekte spinazie toe. Verwarm de spinazie en roer de crème fraîche, de eieren en de geraspte kaas er doorheen. Kook de spaghetti zoals u gewend bent, giet de overtollige ketjap af en bak de stukjes kipfilet in de olie tot ze gaar zijn. Serveer het gerecht met de spaghetti en de kipfilet.
Hachee
Hachee is een stoofgerecht dat op een laag pitje gaar moet worden zodat het lekker mals wordt. Hoewel dit gerecht meestal met gekookte aardappelen wordt gegeten combineert het prima met pasta of met rijst. Met pasta of rijst is de hachee een vleessaus die met een frisse salade kan worden gegeten. Als u het gerecht liever met aardappelen of met aardappelpuree eet gaat het goed samen met rode kool en appel of met uw favoriete groente.
Hachee maken kost iets meer tijd, maar het gerecht is eenvoudig te bereiden en u kunt de hachee ook prima een dag van tevoren klaarmaken.
Ingrediënten
- 800 gram runderpoulet
- 4 ons macaroni of 3 ons rijst (met aardappelen: iets meer dan u normaal gebruikt)
- 6 kleine uien of 4 grote uien
- 1 bouillonblokje
- 2 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- half kopje azijn
- halve liter warm water
- 3 teentjes knoflook
- peper
- nootmuskaat
- (bloem)
Bereidingswijze
Bak het poulet even aan en fruit de uien. Doe uien en poulet over in een braadpan en voeg het bouillonblokje, kruidnagel, laurier, azijn en water toe aan het pouletmengsel. Snipper de teentjes knoflook en roer ze door het pouletmengsel. Naar smaak peper en nootmuskaat toevoegen.
Laat de hachee minstens 3 uur sudderen met het deksel op de pan. Roer het mengsel af en toe even door en voeg zo nodig wat (warm) water toe. Voeg naar wens nog wat peper en nootmuskaat toe en bind de hachee eventueel met een beetje bloem. Dien op met gekookte aardappelen of met pasta/rijst.
Lasagne met groenten uit de oven
De meeste lasagnerecepten zijn erg calorierijk, dit is een slankere versie die bovendien erg smakelijk is. Door hüttenkäse te nemen, geen bechamelsaus te gebruiken maar in plaats daarvan geraspte kaas over het gerecht te strooien krijgt u aanzienlijk minder calorieën binnen.
De ovenschotel zou u de avond van tevoren kunnen maken, het lasagnegerecht wordt dan nog smakelijker. Wel hebt u wat vitamineverlies, dit kunt u opvangen door een salade bij de lasagneschotel te serveren. Overigens is deze ovenschotel geschikt voor vijf à zes personen.
Bron: Romi, Pixabay Ingrediënten
- 300 gram lasagnevellen (even voorkoken)
- 1 pond rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 4 uien
- 2 blikjes gepelde tomaten
- 2 takjes peterselie in stukjes
- 2 bakjes hüttenkäse
- 1 grote pot doperwten
- 400 gram geraspte wortelen
- 300 gram geraspte kaas (jong belegen of oude)
- 1½ zakje Conimex kruidenmix voor nasi
Bereidingswijze
Bak het gehakt rul en voeg er de gesnipperde knoflook en uien aan toe. Bak even mee. Roer de gepelde tomaten, de hüttenkäse en de geraspte wortels door het mengsel en breng het op temperatuur. Doe 200 gram van de geraspte kaas erbij en als laatste de doperwten, de kruidenmix en de peterselie. Vermeng alles goed met elkaar.
Neem een ingevette ovenschaal en beleg de bodem met lasagnevellen, een laag van het groente/gehaktmengsel en weer een laag lasagnevellen. Maak zo een paar lagen totdat het mengsel op is. Strooi het restant kaas over de lasagneschotel en zet de schaal in een voorverwarmde oven, oventemperatuur 200 graden. Hij mag er een half uur in. De oventijd kan van oven tot oven verschillen, als de ovenschotel begint te pruttelen is hij op temperatuur. Laat even afkoelen, opscheppen gaat het makkelijkste met een kaasschaaf en een groentelepel.
Veel plezier bij het koken en smakelijk eten!