Limoncello, twee manieren om het zelf te maken
Limoncello is zoet en verfrissend. Een heerlijk drankje om ’s zomers in de tuin van te genieten. Niet alleen is het lekker, het is ook gemakkelijk zelf te maken. Een leuk en creatief project voor jezelf, of een heerlijke zelfgemaakte drank om iemand kado te geven. De limoncello is naar eigen voorkeur aan te passen. Zoeter of zuurder, meer of minder alcohol, het is helemaal aan jou.
Wat is Limoncello
Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank gemaakt van citroenen. Traditionele limoncello werd gemaakt van citroenen uit de omgeving uit Sorrento. Tegenwoordig komen de citroenen ook uit andere streken, en in de supermarkt of lokale slijterij zijn natuurlijk ook goedkopere niet-Italiaanse limoncellos te koop.
De drank heeft een alcoholpercentage van tussen de 30 en 35 procent.
Zelf limoncello maken
De citroenen
In Italië wordt limoncello ook vaak zelf gemaakt. Voor het beste authentieke resultaat zou men citroenen uit Sorrento moeten gebruiken, maar het is lastig om daar aan te komen. Voor deze zelfgemaakte limoncello raden we biologische citroenen aan. De drank wordt gemaakt van de schillen van de citroen, en een onbespoten vrucht geeft de beste smaak. Ook hebben niet-biologische citroenen vaak een waxlaagje waardoor de smaak minder goed wordt opgenomen door de alcohol.
De alcohol
Het liefst gebruik je een alcoholische drank met een zo hoog mogelijk alcohol gehalte. In Italië worden flessen met 95% alcohol gewoon in de supermarkt verkocht, maar in Nederland moet je wat beter zoeken. Een wodka met een hoog alcoholpercentage is ook een goede optie, je kan dan bij het eindproduct minder suikerwater toevoegen dan wanneer je 95% alcohol toe voegt.
De eerste manier
Dit is de manier die het vaakst gebruikt wordt. De citroenschillen worden in alcohol gelegd waardoor de smaak in de drank trekt.
Ingrediënten
- 10 biologische citroenen
- 1,5 liter wodka
- 1 tot 4 koppen suiker, naar smaak
Benodigdheden
Fruitschiller
Mesje
2 weckpotten van 1 liter
Zeef
- Schil de citroenen. Probeer alleen de gele schil te gebruiken, niet het witte deel. Hierdoor wordt de drank bitter. Overtollige witte schil kan je wegsnijden met een scherp mesje, maar een klein beetje witte schil kan geen kwaad, dus maak je niet druk als je niet alles weg kan snijden.
- Doe de citroenschillen in de weckpotten en schenk de alcohol erbij. Maak de potten goed dicht.
- Zet de weckpotten uit de zon, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Laat het hier een paar weken staan. Een maand is aan te raden, zo trekt de smaak goed in de alcohol.
- Zeef de citroenschillen uit de drank.
- Maak de suikersiroop. Breng wat water aan de kook, minstens 250 ml, en voeg hier evenveel suiker aan toe. Meer kan altijd, mocht je de drank zoeter willen hebben. Zorg dat alle suiker oplost in het water en laat het afkoelen.
- Schenk de suikersiroop bij de limoncello en roer. Voeg de suikersiroop toe naar smaak. Proef tussendoor om de smaak te bepalen.
Hierna kan de limoncello in flessen gedaan worden. Limoncello is koud het lekkerst. De limoncello kan een maand in de koelkast bewaard worden en meer dan een jaar in de vriezer.
De tweede manier
Deze manier is iets ongebruikelijker. In plaats van de citroenen te schillen, worden de citroenen boven de alcohol gehangen in een stuk kaasdoek. Dit is via webwinkels vrij goedkoop te krijgen. Alcohol verdampt vrij gemakkelijk bij kamertemperatuur. In de weckpot gebeurd dit ook, waarna de alcohol dampen de citroensmaken opnemen. Omdit dit van buitenaf gebeurd, krijgt de alcohol de smaak van de buitenste schil, en niet van het bittere witte stuk van de schil.
Ingrediënten
- 750 ml wodka
- 4 grote biologische citroenen
- Suiker naar smaak
Benodigdheden
Kaasdoek
Draad
2 weckpotten
Zeef
- Doe de wodka in de twee weckpotten.
- Wikkel 2 van de 4 citroenen in de kaasdoek en hang deze boven de wodka met behulp van een draad. De overige 2 citroenen hebben we later pas nodig.
- Sluit de weckpotten en zet deze minstens een maand op een donkere plek weg.
- Na een maand haal je de citroenen weg en voeg je suikersiroop toe. Schil de laatste 2 citroenen en voeg deze schillen toe.
- Laat dit een kwartier tot half uur trekken.
- Zeef de schillen er uit en koel de limoncello.
Deze techniek geeft een lichtere en heldere smaak. Het is een kwestie van je eigen voorkeur.