Maaltijden voor minder dan één euro
Een hele werkweek eten voor minder dan één euro per persoon per dag is goed mogelijk als je de juiste gerechten bereidt en goedkoop boodschappen doet. Je hoeft zeker geen saaie eenzijdige gerechten als macaroni met ketchup of brood met pindakaas te bereiden, ook gezonde gerechten met genoeg vlees en verse groente kunnen voor minder dan één euro per persoon bereid worden.
Goedkope maaltijden
Lekker en gezond eten hoeft niet duur te zijn. Door goedkoop boodschappen te doen en slim te koken kun je zo voor minder dan één euro een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten. Vaak zijn vegetarische maaltijden goedkoop maar het is ook mogelijk om goedkoop te koken met vlees of vis.
Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop eten koken begint bij goedkoop boodschappen doen. Vaak zijn discounters als Aldi en Lidl goedkoper dan andere supermarkten. In deze winkels zijn tegenwoordig veel versproducten te verkrijgen. Als er geen discounter in de buurt zit, kun je ook voordelig boodschappen doen in een andere supermarkt. Veel supermarkt hebben naast de huismerken ook C-merken, zoals AH basic of Euromerk. Deze artikelen zijn vaak nog lager geprijsd dan de artikelen bij een discounter. Ook zijn er vaak producten in de aanbieding, maar let er dan wel op of de aanbieding ook daadwerkelijk goedkoop is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het huismerk of C-merk goedkoper is dan een A-merk in de aanbieding. Tenslotte worden producten die de uiterste houdbaarheidsdatum naderen vaak afgeprijsd of gratis weggegeven. Deze artikelen kunnen dan nog prima gegeten worden. Check wel altijd of het er nog goed uit ziet en bewaar de producten niet te lang in huis. Afgeprijsde artikelen kopen die vervolgens in de vuilnisbak belanden is natuurlijk zonde van het geld.
Slim koken
Ook kan er geld bespaard worden door slim te koken. Maak bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf. Zo is een kant en klare hamburger duurder dan een pakje gehakt en wat kruiden. Ook gemarineerd vlees is vaak duurder dan vlees dat je zelf kruid. Snij ook liever zelf je groente in plaats van voorgesneden groente te gebruiken. Zelf aardappelen schillen is ook veel voordeliger dan voorgeschilde aardappelen kopen. Maar ook sauzen, kruidenmixen en soepen kun je zelf veel goedkoper maken dan de kant en klare variant. Het koken met producten van het seizoen is vaak ook goedkoper. Met name groente zijn seizoensgebonden. Maar ook aardappelen en sommige vlees- en vissoorten kunnen seizoensgebonden zijn. Hieronder staan vijf recepten die, indien er goedkope boodschappen worden gedaan, voor minder dan een euro per persoon bereid kunnen worden. De prijs per persoon staat boven elk recept, maar deze is natuurlijk afhankelijk van waar de boodschappen gedaan worden en kan dus wat afwijken. De genoemde prijzen zijn van 14 april 2015.
Hutspot met gehaktballen
Voor vier personen, ongeveer €0,90 per persoon
- 1 kilo ongeschilde aardappelen
- 750 gram winterwortelen
- 2 uien
- 75 gram margarine
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 75 gram paneermeel
- 1 teen knoflook
- nootmuskaat
- peper
- zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en breng ze in een grote pan met ruim water met wat zout aan de kook.
- Pel en snipper de uien en kook deze mee met de aardappelen.
- Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukken. Doe ze bij de kokende aardappelen.
- Maak het gehakt aan met ei, paneermeel, zout, peper, nootmuskaat en knoflook uit de knoflookpers.
- Kneed het gehakt goed door. Als het gehakt te nat is doe er dan nog wat paneermeel bij.
- Maak vier stevige gehaktballen en bak deze in 25 gram margarine aan.
- Doe, als de gehaktballen aan alle kanten mooi bruin zijn, een glas water erbij en doe een deksel op de pan.
- Controleer of de aardappelen en wortelen gaar zijn door er met een vork in te prikken.
- Giet de aardappelen af en laat de rest van de margarine smelten bij de aardappelen en wortelen.
- Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en stamp de aardappelen en wortelen fijn. Als de stamppot te droog is, voeg dan wat water of melk toe.
- Serveer de stamppot met een gehaktbal en jus van de gehaktballen.
Budgettips
Koop gehakt in de aanbieding en vries het in porties in. Zo heb je altijd voordelig gehakt in huis. Door bij het bereiden van de stamppot de deksel op de pan te houden bespaar je energie. De warmte gaat dan niet verkoren, waardoor je je fornuis minder hoog hoeft te zetten.
Macaroni met ham
Voor vier personen, ongeveer €0,95 per persoon
- 250 gram champignons
- 1 prei
- 200 gram ham
- 400 gram macaroni
- 1 paprika (geel, rood of groen)
- 250 gram crème fraîche
- margarine
- Peper en zout naar smaak
Bereiden
- Kook de macaroni in ruim water met zout gaar.
- Was de groente en snij de champignons in plakjes, de paprika in blokjes en de prei in ringen.
- Bak de groente aan in een braadpan met margarine.
- Snij de ham in reepjes en voeg deze toe.
- Giet ondertussen de macaroni af en meng dit met het ham en groentemengsel.
- Voeg de crème fraîche, peper en zout toe en roer alles goed door.
Budgettips
Macaroni en ham van een C-merk kun je vaak erg goedkoop kopen. Door de groente zelf te snijden is deze goedkoper en het bevat doorgaans meer vitamine dan voorgesneden groente.
Visschotel met prei en aardappelen
Voor vier personen, ongeveer €0,98 per persoon
- 4 Koolvisfilets uit de vriezer
- 2 preien
- 1 kilo aardappelen
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram geraspte kaas
- mosterd
- olie
- peper, zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook deze in ruim water met zout gaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was en snij ondertussen de prei in ringen en bak deze aan met wat olie.
- Meng de crème fraîche met een theelepel mosterd en wat peper.
- Leg de ontdooide visfilets op de bodem van een ovenschaal.
- Meng de helft van het crème fraîche mengsel door het preimengsel en verdeel dit over de visfilets.
- Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn.
- Meng de andere helft van het crème fraîche mengsel met de aardappelpuree en verdeel dit over de vis en het preimengsel.
- Bestrooi de ovenschotel met kaas en bak de ovenschotel 20 tot 25 minuten in de oven gaar.
Budgettip
Koop een heel blok kaas en rasp deze zelf. De rest van de kan je gebruiken als boterhammenbeleg.
Nasi met saté
Voor vier personen, ongeveer €0,95 per persoon
- 400 gram witte rijst
- 2 eieren
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 150 gram taugé
- 150 gram witte kool
- 1 rode paprika
- 300 gram varkenslappen
- 100 gram pindakaas
- sambal
- korianderpoeder
- kerrie
- ketjap manis
- olie
Bereiding
- Laat een aantal satéstokjes weken in koud water.
- Snij de varkenslappen in blokjes.
- Pel de knoflook en pers een teen knoflook door het vlees.
- Meng 2 theelepel korianderpoeder, 2 theelepels kerrie, zout en peper met 2 eetlepels olie.
- Voeg het kruidenmengsel toe aan het vlees en meng dit goed door. Laat het kruidenmengsel even intrekken.
- Pers een teen knoflook in een bakje en voeg de sambal, pindakaas, zout en ketjap toe.
- Voeg al roerend kokend water toe totdat er een gebonden pindasaus ontstaat.
- Rijg de blokjes vlees aan satéstokjes.
- Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking gaar.
- Pel en snipper de ui.
- Was de groente en snij de kool en paprika in dunne reepjes
- Verhit twee eetlepels olie in de pan en breek de eieren boven de pan.
- Roer de eieren zodat er een roerei ontstaat.
- Voeg de gesnipperde uien toe en laat even aanfruiten.
- Pers twee tenen knoflook met een knoflookpers en voeg deze toe.
- Voeg ook de gesneden kool, paprika, een eetlepel sambal en twee theelepels kerrie toe.
- Bak de kool en paprika beetgaar en voeg dan de taugé toe en laat deze een minuut mee bakken.
- Voeg tenslotte de gekookte rijst toe en roer alles goed door.
- Bak ondertussen de satéstokjes in een grillpan of op de barbecue.
- Serveer de saté met de satésaus en de nasi.
Budgettips
Let op welk vlees er in de aanbieding is. De saté kan ook gemaakt worden van kipfilet, kippendijfilet dat van kippenbouten kan worden gesneden, hamlappen, varkensfricandeau of magere runderlappen. Kies de goedkoopste variant. Goedkope kant en klare saté uit de vriezer is ook te koop in de meeste supermarkten. Vaak ben je dan zelfs nog goedkoper uit.
Broodje hamburger met sla en patat
Voor vier personen, ongeveer €0,95 per persoon
- 4 witte of bruine bollen
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 1 teen knoflook
- paneermeel
- 1 krop sla
- 1 tomaat
- 750 gram aardappelen
- mosterd
- ketchup
- olie
- balsamicoazijn
- zout, peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappelen en snij ze in dikke repen.
- Besprenkel de aardappelreepjes met olie en zout.
- Bak de aardappelen in de oven in ongeveer 45 tot 60 minuten goudbruin.
- Meng ondertussen het gehakt met geperste knoflook, ei, paneermeel, zout, peper en ketchup.
- Maak er met je handen 4 hamburgers van en bak deze in een koekenpan met wat margarine of olie gaar.
- Was de sla en besprenkel wat olie en azijn over de sla.
- Snij de bollen doormidden en leg de hamburgers met wat mosterd en ketchup ertussen.
- Serveer de hamburgers met de zelf gemaakte patat en de sla.
Budgettips
Veel winkels verkopen van donderdag tot en met zondag weekendbollen. Vaak is dit een grote zak met 10 stuks, maar de prijs is lager. De overige bollen kun je tijdens het ontbijt of lunch opeten. Nieuwe aardappelen kun je ook met schil eten. Je hebt dan minder afval en daardoor minder aardappelen nodig.