Witlof ovenschotels

Er zijn veel mensen die witlof niet een lekkere groente vinden. Dit komt vooral door de bittere smaak van witlof. Maar wanneer witlof goed bereid wordt, heb je helemaal niet meer last van de bittere smaak en smaakt het juist erg goed. Daarnaast is witlof ook nog eens heel gezond. In witlof zitten veel vitaminen en met name veel vitamine C.

Informatie over witlof

Witlof is een echte Nederlandse en Belgische groente. Er is dan ook het hele jaar witlof van Nederlandse bodem te krijgen. Het klinkt heel apart maar witlof is familie van andijvie en roodloof. Dit komt doordat zowel witlof als andijvie in een donkere ruimte gekweekt worden. De familie van witlof heet de cichoreiachtigen. Het kweken van witlof gebeurt in twee stappen. Eerst worden de witlofwortels op het land gekweekt. Het jaar daarop worden de witlofwortels op water verder gekweekt. Aan de wortels groeit dan het witlof zoals wij deze kennen. Deze laatste stap gebeurt dus in een donkere ruimte. Witlof kan dan ook niet goed tegen licht. Door licht kleurt witlof heel snel groen. Als witlof groen is, wordt de smaak ook minder goed. Daarom kunt u het beste de buitenste, groene bladeren verwijderen. Door het witlof donker en koel te bewaren blijft het witlof langer goed. Witlof is in de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Geschiedenis van de witlof

Witlof werd in 1830 bij toeval ontdekt. Een boer die in de buurt van Brussel woonde, had zijn cichoriewortels onder een laagje hooi laten liggen. Hij kwam er achter dat uit deze wortels een witte lof groeide die veel beter smaakte dan de bittere cichoriewortels zelf. Hij besloot deze groente te gaan kweken en op de markt te verkopen. Steeds meer boeren gingen witlof verkopen. Het werd dan ook wel even het 'witte goud' van België genoemd.
Pas in 1970 werd de witlof ook in Nederland geteeld. Nederland begon met de teelt van witlof op water. Maar volgens de mensen uit België levert dat niet de echte smaak van witlof op.

Witlof in de oven

Witlof kan op verschillende manieren bereid worden: in salades, gekookt en in de oven. Ook in de oven zijn er verschillende manieren om de witlof te bereiden. De witlof kan gegrild of geroosterd worden. Hiervoor moet de witlof 10 minuten op 180 graden gebakken worden. Ook kan de witlof geglaceerd worden. Hierbij wordt de witlof geroosterd maar dan met een laagje suiker er over. De witlof kan ook nog gegratineerd worden. Dit is het roosteren van witlof maar dan met en laagje kaas er over. Tot slot kunnen er ook nog ovenschotels gemaakt worden met de witlof. Een ovenschotel is een gerecht dat in de oven gaar wordt gemaakt. Rauwe of halve rauwe producten worden in lagen op elkaar gelegd. Vaak ligt er bovenop de schotel een laagje paneermeel met boter of een laagje kaas.

De recepten

Vegetarische witlofschotel met macaroni

Ingrediënten voor 4 personen:
 • 4 stronkjes witlof
 • 3 tomaten
 • 1 bakje champignons van 250 gram
 • 1 paprika
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 400 gram macaroni
 • 150 gram strooikaas
 • Italiaanse kruiden
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C . Kook de macaroni beetgaar, zie voor meer informatie de instructies op het pak. Snijd het onderste schijfje van het witlof af en snijd de witlofstronkjes doormidden en verwijder het hart van het witlof. Het hart is de harde kern in het midden, dit is namelijk het bittere gedeelte van het witlof. Was de witlofbladen nu goed in een vergiet en snijd de bladen in stukjes.Was en snijd de tomaten en de paprika. Dep de champignons schoon met een stukje keukenpapier. Door het wassen van de champignons wordt de schotel heel vochtig. Snijd ook de champignons in stukjes.

Open het blikje tomatenpuree, schep het in een bakje en voeg hier een beetje warm water aan toe zodat het een sausje wordt. Meng de Italiaanse kruiden, het zout en de peper door het sausje heen. Haal de schil van de teentjes knoflook en pers deze met een knoflook pers. Vermeng ook het knoflook door het sausje.

Schep de macaroni en de het sausje door elkaar een ovenschaal. Meng ook de gesneden paprika en witlof met de macaroni. Leg hier overheen een laagje champignons en daar overheen een laagje tomaat. Strooi tot slot de strooikaas over de schotel heen. U kunt naar smaak ook nog wat peper over de schotel strooien. Bak de schotel in 20 minuten gaar, zodat er een goudbruin laagje kaas op zit.

Witlofschotel met aardappel en gehakt

Ingrediënten voor 4 personen:
 • 4 stronkjes witlof
 • 3 tomaten
 • Een bakje met 250 gram champignons
 • Een zakje roomsaus
 • 400 gram aardappelen
 • 300 gram gehakt
 • 150 gram strooikaas
 • Gehaktkruiden
 • Peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het gehakt bruin en kruid het met de gehaktkruiden, het zout en de peper. Was en schil de aardappelen en kook de aardappeltjes in een beetje water in 10 minuten half gaar.

Snijd het onderste schijfje van het witlof af en snijd de witlofstronkjes doormidden en verwijder het hart van het witlof. Snijd de witlofbladen in stukje en was de bladen.Was en snijd de tomaten. Dep de champignons schoon met een stukje keukenpapier. Snijd ook de champignons in stukjes.Maak het roomsausje volgens de instructies op het pak.

Giet de aardappelen af en snijd ze in kleine stukjes. Meng de aardappelen, het roomsausje en het gehakt door elkaar in een ovenschaal. Leg hierboven op het witlof, daarna de champignons en daarna de tomaten. Strooi hier de strooikaas overheen. Bak de schotel in 20 minuten gaar, zodat er een goudbruin laagje kaas op zit.

Witlofschotel met aardappel en ham

Ingrediënten voor 4 personen:
 • 4 stronkjes witlof
 • 2 tomaten
 • 150 gram schouderham
 • 150 gram strooikaas
 • 400 gram aardappelen
 • Pakje crème fraîche
 • 1 ei
 • Peper en zout
 • Peterselie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en schil de aardappelen en kook de aardappeltjes in een beetje water in 10 minuten half gaar. Was het witlof. Snijd het onderste schijfje van het witlof af en snijd de witlofstronkjes doormidden en verwijder het hart van het witlof. Kook het witlof ca. 5 min beetgaar. Leg het witlof en de aardappels in een ovenschaal.

Maak een mengsel van de crème fraîche en het ei en de helft van de kaas. Meng dit door het witlof en de aardappels heen.
Snijd de tomaten in plakjes en leg deze of witlof heen. Leg de plakjes ham over de tomaat heen en strooi tot slot de andere helft van de kaas, het zout, de peper en de peterselie over de schotel heen. Bak de schotel in 20 minuten gaar.
© 2015 - 2024 Riannevdmeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witlof, van ovenschotel tot saladeWitlof is een groente, die niet iedereen kan waarderen vanwege de soms wat bittere smaak. Witlof kun je echter lekkerder…
Witlof, waar komt het vandaan?Witlof, waar komt het vandaan?Groente eten is gezond en gelukkig is er een ruime keuze uit lekkere of minder lekkere groente. Over weinig groentes bes…
Hoe gezond en populair is witlof?Hoe gezond en populair is witlof?Weinig mensen weten niet wat witlof is, toch is de groep die echt van witlof houdt niet enorm groot. Zeker niet als je h…
Loflied op het witlof en de voedzame aardappelZo bij het begin van het najaar kriebelt het weer, verlang je naar die typische najaarsgroenten en wel in het bijzonder…

Chocoladechiffontaart, Amerikaans chocoladefeestjeDeze chocoladechiffontaart is in tegenstelling tot veel andere chocoladetaarten die vaak een meer compacte samenstelling…
Indisch koken: rijstgerechten en receptenIndisch koken: rijstgerechten en receptenEr zijn schattingen dat rijst het dagelijks hoofdvoedsel is voor meer dan de helft van de wereldbevolking. In India, waa…
Bronnen en referenties
 • http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/witlof.html
 • http://www.ilovewitlof.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Witlof
 • http://www.witlofkoken.eu/witlof-in-de-oven/
Riannevdmeer (9 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.