De lekkerste kerstdessertrecepten!

De lekkerste kerstdessertrecepten! Wanneer de kerstdagen weer in zicht komen gaat het vaak al snel over het kerstdiner. En als je het hebt over het kerstdiner, dan gaat het ook al snel over het kerstdessert. Want hoe ziet een goed kerstdessert eruit en waarin verschilt het van een normaal dessert? Hoe maak je een kerstdessert waar mensen hun vingers bij aflikken? Er zijn zoveel kerstdessertrecepten, maar deze behoren echt tot de lekkerste!

Dessert versus kerstdessert

Waarin verschilt een normaal dessert van een kerstdessert? Met een normaal dessert bedoelen we een dessert dat je het hele jaar door kan eten en met een kerstdessert bedoelen we een dessert dat aansluit op het kerstdiner en de kerstsfeer. In principe hoeft een normaal dessert qua smaak niet heel veel van een kerstdessert te verschillen. Natuurlijk schotel je je gasten geen simpele yoghurt voor met kerst, maar een luxe pudding of lekkere taart is prima. Het verschil tussen een normaal dessert en een kerstdessert zit hem eigenlijk meer in de opmaak. Een kerstdessert past pas echt bij kerst als het er ook zo uitziet. Werk je dessert dus bijvoorbeeld af met een ster of kerstboomfiguur van poedersuiker of maak een mooi figuurtje van marsepein.

Gemakkelijk kerstdessert

Niet iedereen is even handig in het bakken van taarten of het bereiden van andere ingewikkelde desserts. Maar een mooi en lekker kerstdessert maken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en veel tijd te kosten. Soms kan de presentatie namelijk al heel veel doen. Wanneer je een kerstdessert moet maken voor een grote groep is het bijvoorbeeld leuk om dit in buffetvorm te doen. Zo kan iedereen zelf kiezen uit de verschillende lekkernijen. Voor een buffet kan je zelf taarten gaan bakken, maar je kan het ook anders aanpakken. Je kunt bepaalde zoete lekkernijen namelijk zo presenteren dat het er mooi uitziet, zonder dat dit heel veel tijd en moeite kost, bijvoorbeeld:

Kerstsoesjestoren

Benodigdheden:
 • 3 pakken slagroomsoesjes
 • 500 gram chocolade (melk, puur, wit of gemengd naar keuze)
 • poedersuiker

Bereiding:
Smelt de chocolade au bain marie. Pak een groot bord of schaal en leg hierop één laag soesjes. Giet vervolgens een beetje van de gesmolten chocolade over de soesjes en begin aan de volgende laag. Deze tweede laag is iets kleiner dan de eerste laag. Ga zo door en zorg ervoor dat de lagen steeds iets kleiner worden, zodat er uiteindelijk een soesjestoren in puntvorm ontstaat. Giet de overige gesmolten chocolade over de soesjestoren en bestrooi het geheel vervolgens met poedersuiker. Het effect is dat je een soesjestoren hebt gemaakt in de vorm van een kerstboom. De poedersuiker geeft het gevoel van een besneeuwde kerstboom. Dit gemakkelijk te bereiden dessert doet het altijd goed tijdens het kerstdiner.

Kerstijs

Benodigdheden:
 • Verschillende smaken ijs naar keuze
 • 200 gram chocolade (melk, puur, wit of gemengd naar keuze)
 • Rood fruit naar keuze
 • Een ijsbolletjesschep

Bereiding:
Smelt de chocolade au bain marie. Pak een groot bord of een schaal. Schep de verschillende smaken ijs door elkaar met de ijsbolletjes schepper op het bord of de schaal, totdat deze vol ligt. Leg het rode fruit over het ijs heen en aan de rand van het bord of de schaal. Giet vervolgens de gesmolten (maar iets afgekoelde) chocolade over het ijs en fruit heen en presenteer het ijs dessert direct aan je gasten!

Kersttaart maken

Als je tijd hebt om wat langer in de keuken te staan kan het ook een goed idee zijn om een taart te bakken. Maak bijvoorbeeld een lekkere chocoladetaart of een stoofperentaart, stoofperen zijn namelijk een erg populair gerecht tijdens de feestdagen. Bak de taart volgens je eigen recept en maak hier met behulp van de volgende tips een echte kersttaart van!
 • Gebruik in plaats van een normale taartvorm eens een bakvorm met een kerstfiguur. In de winkels met een groter assortiment aan bak producten zijn er veel verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder bijvoorbeeld een ster. Een taart in stervorm straalt natuurlijk al heel veel kerst uit. Let er bij het kiezen van een andere bakvorm wel op dat deze ongeveer overeenkomt met het formaat van een ronde bakvorm met 24cm doorsnede.
 • Bestrooi de taart met kerstfiguurtjes van kaneel. Maak hiervoor een sjabloon van een papiertje en leg dit op de taart. Strooi vervolgens met een handzeef de kaneel voorzichtig over de taart heen. Haal de papieren sjabloon vervolgens van de taart af en je hebt een prachtige kersttaart!
 • Geef de taart het ‘witte kerst’ gevoel door de taart onder te sneeuwen met poedersuiker. Uiteraard strooi je de poedersuiker er niet zomaar op, maar maak je hier een mooie kerstvorm van. Knip een vorm, bijvoorbeeld een ster of een kerstboom, uit een A4 papiertje en leg de buitenkant van deze vorm op de taart. Doe de poedersuiker in een handzeef en strooi deze rustig over de taart, binnen de lijnen van de uitgeknipte vorm. Haal het papier vervolgende voorzichtig weg. Je taart heeft nu een mooi kerstfiguur van ‘sneeuw’.
 • Rood is een typische kerstkleur. Het kan daarom een heel mooi effect geven om de taart te bedekken met rood fruit, zoals rode bessen of cranberry.
 • Geef de taart extra chocoladesensatie en een kerstgevoel door een topping te maken van chocolade in kerstfiguurtjes. Dit werkt in principe hetzelfde als de poedersuiker, alleen is het de bedoeling dat je eerst chocolade au bain-marie laat smelten, en vervolgens over de taart giet in de uitgeknipte vorm. Extra leuk is het om hiervoor witte chocolade te gebruiken, ook dit geeft namelijk het ‘sneeuw effect’.

Kerstsfeer

Naast dat je de desserts een kersttintje kan geven om het kerstdiner in een goede kerstsfeer te brengen. Is het natuurlijk ook belangrijk dat de omgeving van het kerstdiner er mooi uitziet. Zorg voor een mooi gedekte tafel, met mooi servies, servetten met een kerstprint en sfeervolle kandelaars. Wanneer er in de eetkamer een kerstboom of andere kerstversiering staat komt de kerstsfeer er helemaal goed in. Zet als achtergrondmuziek nog wat mooie kerstdeuntjes aan en genieten maar!
© 2014 - 2024 Kebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Recepten met peer en stoofpeerPeren zijn populaire vruchten die erg veel weg hebben van appels. Er bestaan twee verschillende categorieën peren, namel…
Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolTaartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolHieronder twee recepten voor twee heerlijke taarten. De witte chocoladetaart is een echte caloriebom, echter de bananenr…

5x gezonde toetjesVaak wordt er bij het eten van toetjes een schuldgevoel opgeroepen. Een toetje is vaak een caloriebom die onnodig veel s…
Enkele recepten uit het WaaslandEnkele recepten uit het WaaslandHet Waasland is een geografische en historische streek gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het bestaat ui…
Kebo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.