Gezonde en tarwevrije pizzabodems
Veel mensen die tarwe en gluten vermijden denken dat ze nu geen pizza’s meer kunnen eten, omdat het bodemdeeg juist dat soort dingen bevat! Toch is niets minder waar, want wist je dat je ook prima bodemdeeg kunt maken van dingen als lijnzaad, quinoa en zelfs bloemkool? Ook voor mensen die nog wel alles eten, zijn dit soort bodems eigenlijk veel gezonder! Deze pizzabodems bevatten namelijk veel minder koolhydraten dan tarwebodems en daarbij ook nog eens extra vitaminen, proteïnen, antioxidanten en gezonde vetten!
De smaak is voor degenen die traditionele pizza’s gewend zijn wel even wennen, maar daar kom je heus wel overheen. Vooral als je het belegt met een lekkere saus en toppings! Hier worden 5 gezonde en originele pizzabodems besproken zodat je goed kunt zien wat er allemaal wel niet mogelijk is. Bedenk wel dat de bodems niet zo zullen rijzen als tarwedeeg, omdat ze geen gluten bevatten. Deze pizza's zijn overigens ook zeer geschikt voor mensen die het voedselzandloper dieet volgen!
Bloemkoolbodem
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 1 ei
- Kruiden: 1 theelepel oregano, zout naar smaak
Bereidingswijze
Was de bloemkool en dep hem droog. Snijd hem in kleine stukjes en plaats het in de blender. Het is de bedoeling dat de bloemkool zó fijn gemalen wordt, dat hij op rijstkorrels lijkt! Stoom de bloemkoolrijst gaar in 5-6 minuten. Koken kan, maar dan neemt het zoveel water op dat de bodem niet erg krokant kan worden. Laat de gestoomde bloemkoolrijst ‘uitlekken’ in een zeef/vergiet. Schud de zeef vervolgens helemaal leeg boven het midden van een theedoek. Draai beide kanten van de theedoek aan zodat je het water uit de bloemkoolrijst knijpt. Zet alvast de oven aan op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Mix de bloemkoolrijst, een losgeklopt ei en de kruiden met elkaar. Dump het op het bakpapier en smeer het uit met een lepel in de vorm van een rondje. Druk nu goed aan; het moet ongeveer een halve cm dik zijn! Bak nu krokant in 40 minuten. Haal de pizza eruit en laat afkoelen op een rek.
Lijnzaadbodem
Ingrediënten
- 90 gram gebroken lijnzaad
- 1 theelepeltje bakpoeder
- Kruiden: halve theelepel oregano, halve theelepel zout, zoetstof gelijk aan halve eetlepel suiker!
- 1.5 eetlepels olijfolie
- 1.5 ei
- 60 ml water
Bereidingswijze
Mix de droge ingrediënten met elkaar en voeg daarna de natte ingrediënten toe. Roer goed en laat het 5 minuten staan zodat het beslag dikker kan worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Stort het beslag erin en plaats in de over voor 15-18 minuten.
Kokosmeelbodem
Ingrediënten
- 2 eetlepels kokosmeel
- 2 eieren
- 2 eetlepels (soja)yoghurt
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- Kruiden: halve theelepel knoflookpoeder, halve theelepel uienpoeder, halve theelepel oregano, halve theelepel basilicum, zout naar smaak
Bereidingswijze
Mix de kokosmeel, eieren en yoghurt tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de Parmezaanse kaas en de kruiden toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 190 graden. Stort het dunne beslag op het bakpapier en smeer gelijkmatig uit met een lepel. Het moet een diameter van ongeveer 13 cm hebben en overal even dik zijn. Bak nu af in 15 minuten.
Boekweitbodem
Ingrediënten
- 150 gram rauw boekweitmeel ( standaard boekweitmeel in de winkel is eerst geroosterd, dus je moet het zelf maken door rauwe boekweitgrutten in de blender te malen)
- 1 eetlepel psylliumvezels (optioneel, maar helpt om het deeg beter aan elkaar te laten plakken)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 2 theelepels olijfolie
- Ong. 3 eetlepels water
Bereidingswijze
Mix droge ingrediënten met elkaar. Gooi daarna het ei, olijfolie en water erbij en mix door met een lepel of handen. Het moet een stevige deegbal worden. Voeg zeker niet teveel water toe, want anders wordt het superkleverig! Rol het daarna lekker dun uit met een deegroller (of glazen flesje), maar strooi voor de zekerheid eerst wat los boekweitmeel over het deeg om te voorkomen dat het aan je deegroller gaat kleven. Bak nu af op 230 graden Celsius zodat het lekker knapperig en goudkleurig wordt.
Quinoabodem
Ingrediënten
- 250 gr quinoa
- 500 ml water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel gistvlokken of gemalen kaas
- Kruiden: 1 teentje knoflook, 1 eetlepel gedroogde basilicum, 1 eetlepel gedroogde oregano, peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Laat de quinoa weken in het water gedurende een 6 à 8 uur. Hierna laten uitlekken en samen met al de overige ingrediënten mengen zodat je een homogene massa bekomt. Deze mengeling in een bakvorm met bakpapier storten. Druk de mengeling goed aan zodat de bodem lekker dun wordt, anders word het niet zo knapperig. Afbakken gedurende een 15 tot 20 minuten op 180°C.