Schotland; typische Schotse recepten

Ieder land heeft zijn eigen gewoonten en gebruiken. Zo ook Schotland, al behoort het land tot het Verenigd Koninkrijk. Schotland heeft een eigen rechtstelsel en een eigen vlag, maar op het internationale vlak behoren ze altijd tot het Verenigd Koninkrijk. Haggis is zo’n traditioneel gerecht. Hier vindt u dit recept en twee andere typisch Schotse recepten.

Algemeen

Schotland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en ligt in het uiterste noorden. Het grenst aan het zuiden aan Engeland. Schotland heeft een eigen rechtstelsel en heeft ook een eigen vlag, blauw met een wit Sint Andreas kruis. Internationaal telt het alleen mee als Verenigd Koninkrijk.

Zoals zoveel landen, en delen van een land, heeft ook Schotland zijn eigen traditionele gerechten. Hieronder vindt u er enkele.

Haggis

Dit is een echt Schots gerecht wat de oude Kelten al klaarmaakten. Het is een gerecht waar veel orgaanvlees voor wordt gebruikt. Haggis is een schapenmaag of runderdarm wat wordt gevuld met stukjes hart, tong, lever, niervet en havermout. Dan kan er naar smaak enige kruiden worden toegevoegd. Het is een gerecht dat de echte Schotten echt weten te waarderen.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 schapenmaag
  • 1 schapenhart
  • Schapenlongen
  • 500 gram schapenvet
  • 500 gram schapenlever
  • Havermout fijngewreven
  • 0,5 liter bouillon
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel cayennepeper
  • Zout en peper

  • Zilveren schaal om op te serveren
  • Pan

Bereiding:

  • Rooster in een pan de havermoutvlokken
  • Hak het schapenvet fijn
  • Kook de lever, hart en longen; let op de lever heeft een kortere kooktijd dan de rest
  • Is alles gaar, hak dan alles fijn
  • Vermeng dan het fijngehakte orgaanvlees en het schapenvet met de havermout, bouillon en kruiden
  • Doe dit alles in de schapenmaag, maar let op: de maag mag maar halfvol zijn!
  • Naai de maag dicht en prik er hier en daar een gaatje in
  • Kook de gevulde maag ongeveer 4 tot 5 uur
  • Serveer de Haggis op een zilveren schaal met een glas Schotse whisky!

Eet smakelijk

Ayrshire Shortbread

Een typisch Schots gebak met een smaak die door een theelepeltje Ayr whisky wordt veroorzaakt. Na de afternoon tea is juist dit gebak voor veel Schotten de overstap naar de whisky.

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 150 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram rijstebloem
  • 1 theelepel (Ayr) whisky
  • Boter voor invetten bakplaat

  • Kom
  • Plasticfolie
  • Bakplaat
  • Serveerschaal
  • Servetten

Bereiding:

  • Doe de boter met de suiker in een kom en kneed met de handen tot een egale massa
  • De whisky erover sprenkelen en opnieuw doorkneden
  • Onder voortduren kneden beetje bij beetje de bloem en rijstebloem toevoegen
  • Het deeg tot een bal vormen
  • De bal verpakken in folie
  • Ongeveer 25 minuten in de koelkast laten rusten
  • Verwarm de oven voor op 180 graden C
  • Druk het deeg op een met bloem bestoven ondergrond tot een ronde plak van ongeveer 2 cm dik
  • Leg de plak op de beboterde bakplaat
  • Prik er hier en daar een gaatje in
  • Bak het gebak in ongeveer 60 minuten goudbruin (niet te bruin, want dat wordt als een mislukking beschouwd door de Schotten) en gaar
  • Laat het geheel afkoelen alvorens in het in stukken wordt gesneden
  • Bekleed de serveerschaal met servetten en serveer hierop het gebak

Eet smakelijk

Doedelzakstoofpot

Ingrediënten:

  • 750 gram runderlappen, in langwerpige dikke repen gesneden
  • 60 gram boter
  • 4 dl water
  • 4 eetlepels grove havermout
  • 3 eetlepels Schotse whisky
  • 2 herfstraapjes of koolrabi’s, geschild en in stukjes
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 kruidnagelen, gestoken in het laurierblad
  • 1 bos waspeen, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 laurierblad
  • Versgemalen peper
  • Zout

  • Stoofpot

Bereiding:

  • Verhit in de stoofpot op matig vuur, 40 gram boter
  • Bak hierin het vlees aan alle kanten bruin
  • Bestrooi deze met zout en peper en neem uit de pot
  • Doe eventueel nog wat boter in de pan en fruit de ui
  • Doe het vlees terug in de pot met 4 dl water, laurierblad en peper en zou toe
  • Breng het aan de kook en sluit de pot
  • Stoof op lage hittebron voor ongeveer 1 uur
  • Voeg na enige tijd de raapjes (of koolrabi) en wortel toe samen met de whisky
  • Eventueel aanvullen met kokend water
  • Nog ongeveer 45 minuten laten stoven
  • Na 20 minuten havermout toevoegen
  • Op smaak brengen met zout en peper
  • Het laurierblad verwijderen en serveren

Eet smakelijk
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haggis: het typisch Schotse gerecht of is het toch Engels?Haggis: het typisch Schotse gerecht of is het toch Engels?Haggis ziet er voor sommige mensen niet meteen appetijtelijk uit, maar het gerecht hoort al eeuwen lang thuis op het Sch…
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Single malt whisky: Een introductieSingle malt whisky: Een introductieIn dit eerste deel van de special over single malt whisky wordt kort stil gestaan bij de geschiedenis van de Schotse sin…

Simpel koekjes receptIn twintig minuten simpele, maar lekkere koekjes op tafel? Dat kan met dit koekjes recept. De benodigde ingrediënten hee…
Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsOud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsBen jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor l…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.