Pannenkoeken - Lekkere pannenkoeken met fruit en ijs
Iedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei en melk en een klein beetje zout. Vroeger werd er in plaats van bloem vaak een mengsel gebruikt van half boekweitmeel en half bloem. Vaak wordt een pannenkoek gegeten met poedersuiker, stroop of jam. Maar in de pannenkoekenrestaurants kun je veel meer verschillende varianten vinden... Maar wat zijn nu lekkere pannenkoeken met fruit en ijs?!?
Pannenkoeken met frambozen
Voor 6 à 8 pannenkoeken:
beslag van tarwemeel voor zoete pannenkoeken
300g frambozen
300g vette kaas (kwark)
30g kristalsuiker
1 tl citroensap
2 el poedersuiker
Bereid het beslag volgens het basisrecept, bak de pannenkoeken en houd ze warm in de oven.
Plet de helft van de frambozen en meng ze met de kaas. Meng er vervolgens de suiker en het citroensap door.
Bestrooi de borden met wat poedersuiker. Bestrijk elke pannenkoek met het kaas-frambozenmengsel, vouw in vieren en leg er 1 op elk bord.
Versier met de overige frambozen.
Dien onmiddellijk op, zodat de pannenkoeken niet volledig afkoelen.
Horentjes van pannenkoek met ijs en fruit
Voor 6 à 8 pannenkoeken:
beslag van tarwemeel voor zoete pannenkoeken
1 groot blik abrikozen
1 el citroensap
1 el kristalsuiker
1 kleine of 1/2 halve grote ananas
200g vanille-ijs
muntblaadjes
Bereid het beslag volgens het basisrecept, bak de pannenkoeken en houd ze warm in de oven.
Haal de abrikozen uit het blik, laat ze uitlekken en snijd ze in partjes. Houd de helft apart. Mix de resterende abrikozen tot moes. Voeg er het citroensap en de suiker bij.
Snijd de ananas in heel dunne schijfjes. Verdeel de abrikozenmoes, de abrikozenpartjes en de ananasschijfjes over de borden.
Vouw de pannenkoeken in de vorm van een horentje en schik op elk bord 1 of 2 pannenkoekenhoorntjes. Leg een bol vanille-ijs in de opening van elk hoorntje.
Versier het geheel met enkele muntblaadjes en dien onmiddellijk op.
Pannenkoekenkorfje met rode vruchten
Voor 6 à 8 pannenkoeken:
beslag van tarwemeel voor zoete pannenkoeken
boter
6 el kristalsuiker
1 el citroensap
200g verse kaas (kwark)
200g frambozen
200g bosbessen
100g bosaardbeien
100g aalbessen
4 el cointreau
4 el poedersuiker
muntblaadjes
Bereid het beslag volgens het basisrecept, bak de pannenkoeken en houd ze warm in de oven.
Neem zes kleine gratineerpotjes en vet deze aan de binnenkant in.
Leg op elk potje een pannenkoek en duw hem er voorzichtig in zonder te scheuren. De rand van de pannenkoek wordt over de rand van het potje gevouwen. De bedoeling is dat er een korfje of een mandje ontstaat.
Zet de gratineerpotjes 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Meng intussen 3 el kristalsuiker met het citroensap en de verse kaas. Zet het in de koelkast.
Doe de helft van de frambozen door een roerzeef.
Meng de cointreau met het frambozensap en verdeel over 6 borden.
Haal de pannenkoekkorfjes uit de potjes en plaats er 1 op elk bord.
Vul de korfjes met de verse kaas en versier rondom met de resterende vruchten.
Bestrooi met poedersuiker en garneer met enkele muntblaadjes.
Hoorn des overvloed van bosvruchten
Voor 6 à 8 pannenkoeken:
beslag van tarwemeel voor zoet pannenkoeken
boter
1 el acaciahoning
poedersuiker
250g bosvruchten
Bereid het beslag volgens het basisrecept, bak de pannenkoeken en houd ze warm in de oven.
Rol elke pannenkoek op in de vorm van een horentje.
Verdeel de poedersuiker over de borden. Vul de horentjes met een deel van de bosvruchten en leg er 1 op elk bord.
Garneer met de resterende bosvruchten en giet er een straaltje acaciahoning over.
De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…