Gezond diner: recepten met aardappel
Voor een gezond diner, is het belangrijk genoeg groenten te eten. Misschien verbaast het je, maar aardappels eten is helemaal niet slecht wanneer je wilt afvallen. Vaak wordt dit echter wel gezegd. Aardappels bevatten veel verschillende vitamines. Ook zitten er veel vezels in (die nodig zijn voor een goede stoelgang) en ijzer. Aardappels worden snel "slecht" wanneer je er veel jus of saus bij eet (mayonaise bijvoorbeeld). Gefrituurde aardappels (patat/friet) is niet gezond. Wat voor gezonde gerechten zijn er dan wel te maken met aardappels?
Salade van geroosterde groenten en aardappel
Voor twee personen
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 aardappelen
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 2 tomaten
- 3 el olijfolie
- zeezout
- zwarte peper
- 1 el honing
- 1 el balsamicoazijn
- ½ citroen
- Parmezaanse kaas
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in vieren, de courgette en paprika in dikke schijven en de tomaten door de helft. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Doe alle groenten met de aardappelen in een diepe braadschotel en besprenkel met 1 el olijfolie. Schud de schaal zachtjes door elkaar, zodat de groenten goed bedekt zijn met de olie. Breng op smaak met wat peper en zout. Bak de groenten circa 35 minuten tot ze zacht zijn en aan de randen licht verbrand. Meng 2 el olijfolie met de honing, balsamicoazijn en de sap en schil van een halve citroen. Giet deze over de geroosterde groenten. Meng alles goed en verdeel het over twee borden. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen.
Indische aardappel-uiensoep
Voor twee personen
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- stukje verse gember
- 1 grote aardappel
- 1 naanbrood
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl kurkuma
- 1 tl gemalen kaneel
- 500 ml kippenbouillon
- zout
- zwarte peper
- 1 el yoghurt
Bereiding
Snipper de ui. Schil de aardappel en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit de olie in een diepe koekenpan met deksel. Bak de ui en de gember 5 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de aardappel toe en bak nog 1 minuut. Roer regelmatig. Voeg de komijn, korander, kurkuma en kaneel met 1 eetlepel koud water in een kommetje. Roer om een pasta te maken. Voeg de pasta toe aan de ui en de aardappel en laat 1 minuut al roerend bakken. Voeg de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook. Temper het vuur en laat de pan 30 minuten sudderen (tot de aardappel zacht is) met de deksel op de pan. Laat de soep even afkoelen. Mix de soep in een blender of druk de soep door een metalen zeef. Doe de soep weer in de pan en verhit langzaam. Garneer met de yoghurt en een verwarmd naanbrood. Eventueel met een groene salade.
Aardappelkoekjes met rode uien-chutney
Voor twee personen
Ingrediënten
- 350 gram aardappelen
- 1 knoflookteentje
- halve kop kool
- 2 sjalotjes
- zeezout
- zwarte peper
- 1 el boter
- 1 el zonnebloemolie
- 1 grote rode ui of 3 kleine
- 2 el bruine suiker
- ½ el witte-wijnazijn
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe de aardappelen en de geschilde knoflook in een steelpan. Bedek de aardappelen met water en breng aan de kook. Dek de pan af en laat in 15-20 minuten gaar worden. Laat ze uitlekken, doe ze weer in de pan en stamp ze tot ze smeuïg zijn. Laat afkoelen. Doe ondertussen de kool in een steelpan en giet er kokend water over. Breng opnieuw aan de kook en laat uitlekken. Snijd de sjalotjes in dunne schijfjes. Voeg de kool en sjalotjes toe aan de aardappelen, breng op smaak met zout en peper en meng goed. Snipper de rode uien en doe samen met de suiker en wijnazijn in een steelpan. Breng op een laag vuur aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes en onafgedekt sudderen, tot de vloeistof bijna verdampt is. Verdeel de aardappelen in vier porties en maak er koekjes van. Laat de boter smelten in een braadpan, voeg de olie toe en bak de koekjes 5 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. Pas op met het draaien, want de koekjes zijn zacht. Doe voorzichtig. Wanneer ze goudbruin zijn, zijn ze klaar. Serveer met de chutney.