Bananenconfituur: lekker en gezond met rijpe bananen!

Bananenconfituur: lekker en gezond met rijpe bananen! Het is weer zo ver. Je hebt bananen gekocht en ze zijn weer blijven liggen. Ze zijn overrijp en met al die bruine plekjes op moet niemand ze nog hebben. Geen nood. In alle seizoenen kan je met rijpe bananen lekkere bananenconfituur maken. Wat dacht je van bananen met aardbei? Of bananen met rabarber? Of de kindervriendelijkste confituur: bananen met choco. Voordeel is: je bananen raken op en confituur kan je lange tijd bewaren. Bovendien zijn bananen erg gezond door de vele mineralen en vitaminen. Dus, niet aarzelen: aan de slag!

Lekkere confituur maken van rijpe bananen

Rijpe bananen. Ze zien er niet uit met hun bruine puntjes en vele mensen gruwelen van die smeuïge brij binnenin. Geen nood. Met rijpe bananen kan je overheerlijke confituur maken. Misschien denk je wel "beurk, dat gaat mierzoet en glibberig zijn", maar het is of de confituur proberen te maken of de bananen in de vuilbak kieperen. Je zal aangenaam verrast zijn indien je confituur met bananen probeert te maken. Bananenconfituur is heerlijk en je kan eindeloos variëren. Rijpe bananen bevatten snelle suikers, dus het is ook nog eens lijnvriendelijker dan veel calorierijke snacks. Bovendien is deze confituur in een wip klaar, want bananen smelten zo in de confituurpan. En het is eens wat anders dan de traditionele rode vruchtenconfituur.

Confituur voor alle seizoenen

Nog een voordeel van deze confituur is dat je ze in alle seizoenen kan maken omdat je zo kan variëren. Banaan en choco kan ook in de winter. Maar je kan bijvoorbeeld ook sinaasappel en gember met de bananen mengen. Zo krijg je ook in de winter een heerlijk potje confituur met telkens een andere smaak. Gedaan de ruzies omdat niemand de gekochte bananen opeet.

Eet veel bananen, bananen zijn gezond

Bananen hebben heel wat voordelen en zijn erg gezond.

Vitaminen

Voordeel is dat bananen ook nog eens vol vitaminen zitten. Bananen bevatten vitamine B6 en magnesium. Vitamine B6 laat je beter slapen en magnesium laat je spieren tot rust komen. Verder zit een banaan vol vezels. In combinatie met de vitamine B6 vermindert het eten van bananen dus de kans op diabetes type II. Door de vitaminen A in de banaan zal je zicht verbeteren en mensen met nachtblindheid zien ook een significante verbetering. Ook vitaminen C vind je in de banaan. Vitaminen C helpen bij de opname van ijzer en bouwen je weerstand op.

Energie

Ze geven energie. Een banaan is een echte powersnack. Als je sport, kan je zonder problemen bananen eten. Een banaan bevat ongeveer 5 gram snelle suikers, ideaal voor de directe energiebehoefte. Daarnaast bestaat een banaan voor 20% uit trage koolhydraten, die zorgen ervoor dat je een paar uur van energie wordt voorzien.

Anti-depressiva

Bananen jagen de depressie weg. Bananen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine is een “feel good” neurotransmitter die in de hersenen voorkomt en je stemming verbetert, je eetlust onderdrukt en zelfs pijnprikkels verzacht.

Calorie-arm

Een gemiddelde banaan bevat zo'n 110 calorieën. Vergeleken met andere fruitsoorten is dit best veel maar vergeleken met koekjes of chips is het beter een banaan te snoepen als tussendoortje. Het voordeel van de banaan is dat hij nul gram vet bevat. Bovendien vullen bananen goed, zodanig dat je minder geneigd bent om daarna nog veel te eten of te snacken.

Bloeddrukverlagende werking

Het eten van bananen werkt bloeddrukverlagend dankzij het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte.

Goed voor de botten

Dankzij de vele mineralen die de banaan bevat, onder andere fosfor, magnesium en kalium, is een banaan ook heel gezond voor de botten. Goed voor de tanden en goed voor mensen die lijden aan osteoporose.

Aardbei-bananenconfituur

Ingrediënten

 • 1 kilo aardbeien
 • 500 gram bananen
 • 1 kilo geleisuiker

Bereiding

Was de aardbeien en snij ze in stukjes. Pel de banaan en snijd hem in stukjes. Plet de banaan met een vork of mix ze indien je niet houdt van stukjes in de jam. Doe beide fruitsoorten in de confituurpan. Eens aan de kook voeg je de geleisuiker toe. Terug aan de kook brengen. Daarna nog vier minuten laten koken. Confituur in propere glazen potten doen. Potje goed vol doen, tot aan de rand. Deksel opschroeven. Potten omdraaien. Klaar!

Banaan-rabarberconfituur

Rabarber is zo'n fruitsoort waar veel mensen niet erg gek op zijn om zo rauw te eten. De zurige smaak en het rare gevoel op de tanden stoten veel mensen af. Maar eens gekookt en bereid, is rabarber zeker lekker en gezond. Met bananen is het een uitstekende combinatie. Aan de ene kant het zoete van de banaan, aan de andere kant het zurige van de rabarber.

Ingrediënten

 • 1 kilo rabarber
 • 500 gram bananen
 • 1 kilo geleisuiker

Bereiding

Maak de rabarber schoon. Snij hem in kleine stukjes en haal de draden en de schil er af. Doe de rabarber in de confituur pan en laat opkoken. Plet ondertussen de geschilde en in stukken gesneden banaan of mix hem voor een gladde massa. Voeg bij de rabarber. Voeg de geleisuiker toe en breng terug aan de kook. Laat vier minuten koken en doe de confituur daarna in propere glazen potten. Vul de potjes goed tot aan de rand. Deksel er op. Na een tijdje zal het deksel "plop" zeggen.

Bananen-chococonfituur

Lekker! Bananen met choco. Wie houdt hier nu niet van? Maar door de week, wanneer het allemaal snel snel moet gaan is er vaak geen tijd voor dit soort geklieder. De oplossing: choco en banaan in een potje! Mama tevreden, kids tevreden!

Ingrediënten

 • het sap van drie citroenen of van twee citroenen en een sinaasappel (zoeter)
 • 500 gram bananen
 • chocopitten of geraspte donkere chocolade of fondant hagelslag
 • 500 gram geleisuiker

Bereiding

Pers de drie citroenen. Eventueel twee citroenen en een sinaasappel als je een zoetebek bent. Doe het sap samen met de geleisuiker in de confituurpan. Laat opkoken. Plet ondertussen de bananen met een vork of mix ze. Doe de bananen bij het citroensap en de geleisuiker. Laat opkoken. Op het laatste momentje de chocolade toevoegen en lichtjes roeren. Onmiddellijk in de propere glazen potjes doen. Goed tot aan de rand vullen. Deksel er op. Je krijgt nu een gemarmerde confituur door de chocolade die een beetje gesmolten is.

Variant: je kan ook de chocolade volledig onder de banaan mengen maar dan krijg je een donkerrode brij die niet meer aangeeft dat er chocolade in de bereiding zit. Minder spectaculair en minder leuk voor de kids.

Deze confituur is de lieveling van alle kinderen. Bananen met choco. Niet in de week normaal gezien, maar op de boterham als confituur mag het elke dag.

Variëren maar!

De smaak te pakken gekregen? Varieer en experimenteer dan zelf: met sinaasappelen, frambozen, kaneel, vanille, een scheutje rum, ananas, abrikozen, gember, kiwi, mango, je kan het zo gek niet bedenken! Banaan past bij zowat alles!

Bananenconfituur kan je eten op de boterham, op een stukje cake, op een pannenkoek of je kan de confituur gebruiken in een taart. Wel binnen de drie weken opeten eens geopend! Smakelijk!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smoothies: gezonde, verrassende en verfrissende smoothiesSmoothies: gezonde, verrassende en verfrissende smoothiesIn een smoothie zit eigenlijk alles wat een mens nodig heeft. Zuivel, vitamines en vocht voor een goede innerlijke huish…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Kinderrecepten: DrankjesNaast lekkere hapjes zijn er ook lekkere drankjes voor kinderen. Hieronder vindt je een aantal korte recepten die voor z…
Gezonde fruit smoothieGezonde fruit smoothieOnterecht wordt vaak gezegd dat de smoothie bij uitstek een zomerdrankje is. Maar de smoothie wordt ook steeds vaker ing…

De Surinaamse keuken; maizena koekjes en eksi kukuDeze heerlijke maizena koekjes uit de Surinaamse keuken zijn eenvoudig te maken en de benodigdheden zijn niet duur. De i…
Herman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman de vriendschapscake: het verbindende element van etenHerman doet denken aan een kettingbrief. Het gaat echter niet om een brief maar om een portie deeg die je krijgt van een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • https://www.puurfiguur.nl/banaan/ (op 7.7.2017)
 • http://www.optimalegezondheid.com/gezondheidsvoordelen-van-bananen/ (op 7.7.2017)
 • https://gezond10.nl/voeding-dieet/banaan-gezond/ (op 7.7.2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 25-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.