Australische recepten, kangoeroe
Weer eens iets anders klaarmaken en in voor iets aparts? Maak dan eens een keer kangoeroevlees klaar volgens een Australisch recept. Het klinkt voor ons misschien erg zielig om dit vlees te eten, maar in Australië wordt het regelmatig genuttigd. Het zoete malse vlees is makkelijk te verwerken in diverse gerechten.
Algemeen
Het klinkt erg zielig, kangoeroe eten. In Australië staat deze vleessoort bijna standaard op de menukaart, net zoals varkensvlees bij ons in Nederland. Kangoeroevlees heeft een malse ietwat zoete smaak en is een dankbare vleessoort om te verwerken.
Hieronder een drietal verschillende recepten met kangoeroevlees als basis, allen voor 4 personen.
Recept 1, Kangoeroe met mango
Benodigdheden:
- 600 gram Kangoeroe steaks
- 150 gram boter
- 50 gram kokos, geraspt
- 2 dl kokosmelk
- 2 dl fond
- 1 eetlepel suiker
- 2 mango’s
- 1 mestpuntje kaneel
- Peper en zout
Bereiding:
- De mango’s schoonmaken en in fijne stukjes snijden
- In een beetje gesmolten boter de mango’s beetgaar stoven
- De gare mango warm houden
- Bak de kangoeroe rosé, haal uit de pan en warm houden
- Verdun het bakvet met kokosmelk en de fond
- Op smaak brengen met zout, peper en kaneel
- De saus tot halve hoeveelheid laten inkoken
- De ingekookte saus zeven en een klontje boter doorroeren
- De mango met de suiker carmeliseren
- Borden voorverwarmen
- Op ieder bord mango leggen
- Het in plakjes gesneden vlees in een waaiervorm over de mango leggen
- Lepel het saus rondom de mango en vlees
- Afserveren met geraspte kokos
Eet smakelijk
Recept 2, Kangoeroe met honing / tijm
Benodigdheden:
- 4 kangoeroe tournedo’s
- 1 dl fond
- 2 eetlepels tijm
- 1 eetlepel Crème fraiche
- 1 eetlepel honing
- 1 ui, gesnipperd
- ½ wortel, in kleine blokjes
- ½ prei (witte gedeelte), in halve ringen
- Rainforest spice rub (speciale Australische kruiden)
- Olijfolie
- Peper / zout
- Mengkom
- Garde
- Staafmixer
- Koekenpan
- Steelpan
- Keukenbestek
Bereiding:
- De kruiden vermengen met olijfolie en de kangoeroe hiermee insmeren
- De stukken vlees onder grill aan beide zijden snel bruin en leg ze daarna op een bakplaat
- In de steelpan wat olie verwarmen en hierin de groente bakken
- Tijm toevoegen en geheel doorbakken
- Fond toevoegen en inkoken
- Voorzichtig de saus met de staafmixer mixen en zeven
- Honing toevoegen, doorkoken en vuur van het gas laagdraaien
- Crèmefraiche toevoegen en doorroeren, niet laten koken
- Vlees in de oven schuiven en ze rosé bakken
- Borden voorverwarmen
- Vlees in het midden van het bord leggen, nogmaals bestrooien met de Australische kruiden
- Saus rondom het vlees gieten
Eet smakelijk
Recept 3, Kangoeroe met vijgen en blauwe schimmelkaas
Benodigdheden:
- 1000 gram aardappelen, geschild
- 800 gram Kangoeroe filet
- 250 gram blauwe schimmelkaas
- 100 gram boter
- 100 gram groene olijven tapenade
- 2 dl room
- 1 dl witte wijn
- 8 verse vijgen
- 4 sjalotjes, genipperd
- Acaciahoning
- Een scheutje madeirawijn
Bereiding:
- Het vlees bestrijken met de honing
- Kook de aardappelen en pureer deze
- Roer de olijven door de aardappelpuree
- Verwarm boter in een braadpan en kleur de sjalotjes in de boter
- Afblussen met witte wijn en madeira
- Room toevoegen en inkoken tot gewenste dikte
- Saus zeven en kruiden met peper en zout
- Vijgen aan de punt kruislings opensnijden
- Vijgen vullen met schimmelkaas
- Aardappelpuree in porties spuiten met een spuitzak en in de oven opwarmen
- De vijgen ook in de oven opwarmen, gedurende 8 minuten
- Het vlees gaarbakken zoals u het graag heeft, rosé is uitermate lekker
- Borden voorverwarmen
- Vlees in het midden van het bord leggen
- Garneren met 2 vijgen per bord, en de aardappelpuree uit de oven
- Saus rondom het vlees schenken
Eet smakelijk