InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Mexicaanse keuken – Droge soepen

Mexicaanse keuken – Droge soepen

De ‘droge’ soepen uit Mexico zijn natuurlijk niet echt droog, een droog ingrediënt absorbeert een gedeelte van de bouillon. Soms wordt het bereid met een paar ‘droge’ ingrediënten, soms met zo veel mogelijk, zodat er een stevige brij ontstaat.

Chilaquiles – Tortillasoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote of 2 kleine tomaten
  • 12 maïstortilla’s
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 l kippenbouillon
  • olijfolie om te bakken
  • peper en zout

Halveer en grilleer de tomaat. De tortilla’s moeten iets droog zijn. Snijd ze in repen van ongeveer 1,5x5 centimeter. Frituur ze tot ze krokant en bruin zijn. Zet ze even weg en gooi alle olie op 1 eetlepel na weg. Fruit daarin de ui en het knoflook goudbruin. Pureer ze samen met de tomaat in een blender. Doe het mengsel weer in de pan met een eetlepel olie. Al roerend bakken tot een dik mengsel. Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog 30 minuten sudderen. Breng op smaak en garneer het met de knapperige tortilla’s.

Variaties

Voeg wat blokjes kip, vlees of kaas toe en probeer eens de volgende garneringen:
  • zure room
  • fijngesnipperde rauwe ui
  • fijngeprakte hardgekookte eieren
  • schijfjes limoen
  • gedroogde pasilla-chili’s

Pepers: Verwijder de zaadjes en zaadlijsten, scheur ze in reepjes en frituur ze een paar seconden tot ze kruimelig zijn. U kunt ze tegelijk met de tortilla’s bereiden.

Sopa de Arroz – Droge rijstsoep

Deze soep is iets droger dan de chilaquiles. Voor de bouillon kunt u vlees, kip of groenten gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 225 gr ongekookte rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 tot 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 l bouillon
  • peper en zout

Bak de rijst in de olie in ongeveer 10 minuten licht goudbruin, roer goed. Voeg halverwege de ui en het knoflook toe. Voeg de bouillon toe, breng het op smaak en kook het geheel, afgedekt, 30 minuten op een laag vuurtje. U kunt de hoeveelheid bouillon de volgende keer aanpassen als u niet helemaal tevreden bent. Het is ook lekker 1/3 deel van de bouillon door tomatensap te vervangen.

Variaties

U kunt allerlei ingrediënten samen met de ui halverwege de kooktijd van de rijst toevoegen om een wat rijkere soep te maken. De hoeveelheid is niet belangrijk, doe wat u lekker vindt.
  • paddenstoelen
  • gekookt kippenvlees
  • serrano – of jalapeño-chili’s
  • chorizo of ander soort worst
  • doperwten

Houdt u van vis, garnalen, kreeft of krab, voegt u dit tegelijkertijd met de bouillon toe. Bak de vis niet eerst, zo wordt hij taai.

Budin de Tortillas

Dit is de drogere versie van de Chilaquiles. Het wordt ook wel Budin azteca genoemd.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 grote poblano- of anaheimchili’s
  • 12 maïstortilla’s
  • 250 gr gekookte kip, vlees of vis (naar keuze)
  • 175 gr geraspte Jack-kaas of cheddar
  • 300 ml zure room
  • 450 ml mole verde
  • olie om te bakken
  • in dunne ringen gesneden ui en radijs voor garnering
  • peper en zout

Rooster en ontvel de chili’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd ze in reepjes. Bak de tortilla’s in een paar seconden zacht. Verdeel het vlees of de vis in 3 porties, verdeel de kaas, room en mole in 4 porties. Leg 3 tortilla’s onder in een pan van 23 centimeter doorsnede. Schep daarop vlees, chili’s, kaas, room en mole. Leg daarop weer 3 tortilla’s, daarop weer hetzelfde mengsel, daarna nog een keer tortilla’s en mengsel. De bovenste laag bestaat uit tortilla’s met kaas, room en mole, geen vlees en chili’s, deze drogen namelijk uit. Bak de budin 30 minuten in een oven op 175˚C. Garneer met ui en radijs en dien het meteen op.

Macaroni en ham

Dit populaire recept is een echte ‘pastaschotel’ en behoorlijk droog.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 gr macaroni
  • 125 gr gekookte doperwten
  • 125 ml zure room
  • 125 gr gekookte ham in dobbelsteentjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
  • tomaten ter garnering
  • peper en zout

Kook de macaroni, giet het af en laat het afkoelen. U kunt dit gerecht ook warm serveren, dan laat u de macaroni niet afkoelen. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer alles goed door. Eventueel met plakjes tomaat garneren.
© 2007 - 2019 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Frisse en gezonde soepenDrie heerlijke soepen die het hele jaar gegeten kunnen worden. Frisse gezonde soepen die ook nog eens goed zijn voor de…
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Niet alledaagse soepenSoep is van alledag en toch zijn er ook niet alledaagse soepen. Hierbij recepten welke we niet iedere dag tegenkomen op…
Eetcultuur: MexicoEetcultuur: MexicoDe eetcultuur in Mexico is zeer oud en van oorsprong Indiaans. Later zijn er Europese ingrediënten aan de keuken toegevo…

Reageer op het artikel "Mexicaanse keuken – Droge soepen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Laatste update: 08-01-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!