Mexicaanse keuken – Droge soepen
De ‘droge’ soepen uit Mexico zijn natuurlijk niet echt droog, een droog ingrediënt absorbeert een gedeelte van de bouillon. Soms wordt het bereid met een paar ‘droge’ ingrediënten, soms met zo veel mogelijk, zodat er een stevige brij ontstaat.
Chilaquiles – Tortillasoep
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 grote of 2 kleine tomaten
- 12 maïstortilla’s
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 l kippenbouillon
- olijfolie om te bakken
- peper en zout
Halveer en grilleer de tomaat. De tortilla’s moeten iets droog zijn. Snijd ze in repen van ongeveer 1,5x5 centimeter. Frituur ze tot ze krokant en bruin zijn. Zet ze even weg en gooi alle olie op 1 eetlepel na weg. Fruit daarin de ui en het knoflook goudbruin. Pureer ze samen met de tomaat in een blender. Doe het mengsel weer in de pan met een eetlepel olie. Al roerend bakken tot een dik mengsel. Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog 30 minuten sudderen. Breng op smaak en garneer het met de knapperige tortilla’s.
Variaties
Voeg wat blokjes kip, vlees of kaas toe en probeer eens de volgende garneringen:
- zure room
- fijngesnipperde rauwe ui
- fijngeprakte hardgekookte eieren
- schijfjes limoen
- gedroogde pasilla-chili’s
Pepers: Verwijder de zaadjes en zaadlijsten, scheur ze in reepjes en frituur ze een paar seconden tot ze kruimelig zijn. U kunt ze tegelijk met de tortilla’s bereiden.
Sopa de Arroz – Droge rijstsoep
Deze soep is iets droger dan de chilaquiles. Voor de bouillon kunt u vlees, kip of groenten gebruiken.
Ingrediënten voor 4 personen
- 225 gr ongekookte rijst
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 2 tot 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 l bouillon
- peper en zout
Bak de rijst in de olie in ongeveer 10 minuten licht goudbruin, roer goed. Voeg halverwege de ui en het knoflook toe. Voeg de bouillon toe, breng het op smaak en kook het geheel, afgedekt, 30 minuten op een laag vuurtje. U kunt de hoeveelheid bouillon de volgende keer aanpassen als u niet helemaal tevreden bent. Het is ook lekker 1/3 deel van de bouillon door tomatensap te vervangen.
Variaties
U kunt allerlei ingrediënten samen met de ui halverwege de kooktijd van de rijst toevoegen om een wat rijkere soep te maken. De hoeveelheid is niet belangrijk, doe wat u lekker vindt.
- paddenstoelen
- gekookt kippenvlees
- serrano – of jalapeño-chili’s
- chorizo of ander soort worst
- doperwten
Houdt u van vis, garnalen, kreeft of krab, voegt u dit tegelijkertijd met de bouillon toe. Bak de vis niet eerst, zo wordt hij taai.
Budin de Tortillas
Dit is de drogere versie van de Chilaquiles. Het wordt ook wel
Budin azteca genoemd.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 grote poblano- of anaheimchili’s
- 12 maïstortilla’s
- 250 gr gekookte kip, vlees of vis (naar keuze)
- 175 gr geraspte Jack-kaas of cheddar
- 300 ml zure room
- 450 ml mole verde
- olie om te bakken
- in dunne ringen gesneden ui en radijs voor garnering
- peper en zout
Rooster en ontvel de chili’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd ze in reepjes. Bak de tortilla’s in een paar seconden zacht. Verdeel het vlees of de vis in 3 porties, verdeel de kaas, room en mole in 4 porties. Leg 3 tortilla’s onder in een pan van 23 centimeter doorsnede. Schep daarop vlees, chili’s, kaas, room en mole. Leg daarop weer 3 tortilla’s, daarop weer hetzelfde mengsel, daarna nog een keer tortilla’s en mengsel. De bovenste laag bestaat uit tortilla’s met kaas, room en mole, geen vlees en chili’s, deze drogen namelijk uit. Bak de budin 30 minuten in een oven op 175˚C. Garneer met ui en radijs en dien het meteen op.
Macaroni en ham
Dit populaire recept is een echte ‘pastaschotel’ en behoorlijk droog.
Ingrediënten voor 4 personen
- 450 gr macaroni
- 125 gr gekookte doperwten
- 125 ml zure room
- 125 gr gekookte ham in dobbelsteentjes gesneden
- 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
- tomaten ter garnering
- peper en zout
Kook de macaroni, giet het af en laat het afkoelen. U kunt dit gerecht ook warm serveren, dan laat u de macaroni niet afkoelen. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer alles goed door. Eventueel met plakjes tomaat garneren.