Vegetarische pompoenwokschotel
Een wokgerecht is snel klaar, gezond en lekker. Een wokpan is ook heel handig in gebruik. Het zorgt er namelijk voor dat het gerecht zijn frisse kleuren, smaken, vitamines en andere voedingsstoffen behoudt.
Wokken
Roerbakken, ook wokken genoemd, is een makkelijke kooktechniek waarmee je vele gerechten kan bereiden. Een wokpan gaart het voedsel door zijn hoge randen en holle bodem. Door het voedsel om te scheppen tijdens het garen blijven de frissen kleuren, smaken, vitamines en andere voedingsstoffen bovendien behouden. Ook is het economisch koken met een wokpan. Je eten is snel klaar, en je hebt er weinig vet of olie voor nodig. In principe bevatten wokgerechten dus weinig vetgehalte en minder calorieën en cholesterol dan andere gerechten.
Hoe moet je wokken?
Snij alle ingrediënten op voorhand in ongeveer even grote stukken. Hierdoor wordt de bereidingstijd korter en toont het gerecht smakelijker. Zet de wok vervolgens op een hoog vuur en wacht tot de pan begint te walmen. Om aanbakken te voorkomen moet de wokpan constant heet blijven. Gebruik een scheutje olie of boter om het voedsel in te garen, en blijf alles steeds omroeren. Dit kan met een grote lepel of een spatel. Door de hitte van de wok duurt het niet al te lang eer alle producten gaar zijn.
Hoe moet je de wok schoonmaken?
Na gebruik moet je de wok goed schoonmaken. Was hem af in proper water zonder afwasmiddel. Droog de wok af, en zet hem vervolgens heel eventjes op een laag vuurtje. Dit voorkomt dat de wok gaat roesten.
Vegetarische pompoenwokschotel (voor twee personen)
Benodigdheden
- ½ rode paprika
- ½ gele paprika
- 1 wortel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 g pompoen
- 150 g sojascheuten
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 10 ml sojasaus
- 150g quorn
- 4 blaadjes salie
- 4 blaadjes laurier
- peper
- zout
- 4 dl groentebouillon
- 2 dl room
- 80 g roerbakmie
- 50 g boter
Werkwijze
- Het water met daarin het groentebouillonblokje op het vuur zetten.
- De ui in ringen snijden en de wortel, paprika, pompoen en quorn in blokjes. De knoflook persen door de knoflookpers.
- 1,5 dl groentebouillon op een zacht vuur laten staan.
- Laat dan de boter smelten en voeg er de ui en de knoflook aan toe.
- Voeg de quorn, de pompoenblokjes en de sojasaus toe, en roerbak dit geheel 5 minuten.
- Voeg dan de paprika en de wortel toe en roerbak dit geheel nog eens 3 minuten.
- Giet vervolgens 2 dl groentebouillon over het geheel en breng het aan de kook met de laurierblaadjes, de salie en peper en zout.
- Voeg intussen de roerbakmie toe aan de overige groentebouillon en roer tot de bouillon is opgenomen.
- Na ongeveer 10 minuten de tomatenpuree, de sojascheuten, en de room aan het groentemengsel toevoegen en het nog eens tien minuten, onder voortdurend roeren, laten sudderen.
- Een tweetal minuten voor het verstrekken van de tijd de roerbakmie toevoegen.
- Onmiddellijk opdienen.
Variaties
- De quorn kan vervangen worden door vlees of kip.
- Geen boter maar olie gebruiken.
- De tomatenpuree en room weglaten om meer groenten te kunnen gebruiken.
- Extra kruiden toevoegen.
- Meer groenten of meer pompoen toevoegen.
- Groentebouillon vervangen door vleesbouillon
- …
Extra
- Dit gerecht kost zo’n 7 euro voor 2 personen.
- De bereidingstijd bedraagt 65 minuten.