Het seizoen van de saladerecepten
Salades kan je natuurlijk het hele jaar door eten, maar toch slaan we ze veel sneller naar binnen als het warme seizoen aangebroken is. Het is lichter eten, voedzaam, ruim te variëren en vooral ook erg lekker. Je moet het wel bont maken, wil een eigen receptuur niet op prijs gesteld worden. Heter, frisser, fruitiger … het kan allemaal. Enkele voorbeelden.
Salade met makreel
Ook vis wordt steeds meer toegepast in salades en dat gaar verder dan de bekende garnalen of rivierkreeftjes. Deze doen we al jaren in onze salades.
Ingrediënten
- gemengde salade
- makreel op waterbasis
- basilicum
- lente-ui
- vastkokende aardappelen
- eieren
- olijfolie met peper
- zwarte olijven
- cayenne peper
- zomertomaatjes
Bereiding
Begin met het koken van de aardappelen en de eieren. Beide moeten, wil je ze kunnen snijden, goed hard gekookt worden. Intussen kan de sla per persoon op een mooi bord gelegd worden (bord moet goed bedekt zijn met sla) en sprenkel er al vast wat olijfolie overheen. Snij nu de tomaatjes in 4 stukjes, de olijven halveren en de lente-ui in heel kleine stukjes (gebruik zoveel mogelijk van het groen). Als de gekookte aardappelen zijn afgekoeld kunnen ze gesneden en op de sla gelegd worden. Houdt 1,5 aardappel per bord aan en strooi er een klein beetje cayennepeper overheen. Daarna kan het ei (1 per boord) ook besneden worden en verdeeld worden tussen de plakjes aardappel. De makreel intussen goed uit laten lekken en neem zo’n 100 gram per bord en verdeel dit over het bord. Strooi er vervolgens wat gehalveerde olijfjes en lente ui overheen en leg aan kers op de taart van stukjes tomaat op en doe er een snufje olijfolie bij. Verse basilicum klein gemaakt in beperkte mate als afsluiting over de salade strooien en serveren met volkoren stokbrood.
Linzensalade met geitenkaas
Dit is een licht gerecht en geschikt als lunchgerecht of iets steviger tussendoortje.
Ingrediënten
- groene linzen
- geitenkaas
- middelgrote rode ui
- peterselie
- kruidendressing
- verse zwarte peper
Bereiding
Kook de linzen in ruim water gedurende zo’n 25 minuten. Maak de ui schoon en klein en hak de peterselie in kleine stukjes. Meng nu de gekookte linzen, ui en peterselie en breng zo’n 100 gram per persoon op een bord. Doe er voorzichtig wat kruidendressing bij en meng het. Doe als laatste de geitenkaas erbij, verkruimel zo’n 50 tot 75 gram per persoon/per bord. Serveer het met volkoren stokbrood en verse kruidenboter.
Salade met parmaham, venkel en pasta
Een frisse salade met lekkere smakelijke ham. Prima als maaltijdsalade en erg voedzaam.
Ingrediënten
- venkelknol
- dunne plakken parmaham
- pasta (naar keuze)
- bieslook
- verse munt
- zout
- verse zwarte peper
- olijfolie
- oude kaas
Bereiding
Kook de pasta in ruim water met een beetje zout en snij de venkel in dunne ringen. Zorg dat je per bord één eetlepel verse kleingesneden bieslook hebt en een snufje verse munt erbij. Giet de pasta af en zorg dat je per persoon/per bord zo 50 gram pasta hebt. Leg deze op de borden, de venkel erbij en daarna de kruiden. Strooi er wat olijfolie overheen, dan wat plakjes parmaham erop (enkele kleine plakjes is wel zo handig, en laat ze elkaar deels overlappen). Als laatste schaaf je wat oude kaas over de parmaham heen. Serveer met wit stokbrood met wat roomboter.
Drank
Bij een verse salade is een wit glas droge wijn erg lekker. Maar als je een kruidige salade hebt, is het goed er een glas water bij te hebben. Anders kan de wijn een vreemde bijsmaak hebben.