Lekkere spruitjesrecepten
Spruitjes, wie kent ze niet? De meeste kinderen lusten geen spruitjes, maar u als ouder wil eigenlijk toch wel dat de kinderen ook wat gezonde groenten binnen krijgen. U kunt dan ook wat avontuurlijker zijn met spruitjes, dan alleen maar gewoon spruitjes serveren. hier volgen een paar recepten die u thuis gemakkelijk kunt uitproberen.
Spruitjes met sinaasappelvinaigrette (salade)
- 500 gram spruitjes; schoongemaakt
- 2 sinaasappels
- 1 deciliter maiskiemolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- grof zeezout
Haal de schil van de sinaasappelen, en snij met een dun mes in de partjes van de sinaasappelen. zorg er voor dat u al het sap opvangt. vervolgens zet u de spruitjes op het vuur, en kook het tot het bijtgaar is. meng het sinaasappelsap, azijn, olie en wat peper tot een sausje. Meng vervolgens de sinaasappelpartjes met de spruitjes door het sausje heen, en wacht tot het is afgekoeld. Strooi er wat zeezout overheen, en serveer het geheel op een temperatuur van ongeveer 18 graden.
Ovenschotel van spruitjes en pompoen
- 500 gram spruitjes
- 1 1/2 kop blokjes pompoen
- 1 fijngehakte middelgrote ui
- 1 kop fijn gesneden bleekselderij
- ¼ kop boter
- ¼ kop volkorenmeel
- 2 koppen melk
- beetje zout
- halve theelepel marjolein
- gemalen peper
- geraspte nootmuskaat
Stoom de spruitjes en de pompoen apart van elkaar en laat ze vervolgens wat afkoelen. Snij de ui en de bleekselderij. Fruit de fijnbesneden uien en voeg de meel er aan toe, laat het geheeld drie minuten zachtjes doorkoken. Voeg de melk en de kruiden hier aan toe en breng het geheeld aan de kook. Laat het hierna afkoelen en breng het op smaak met wat peper en zout. Doe vervolgens de blokjes pompoen in een vuurvaste schaal en leg hier de partjes van spruitjes overheen. Leg de bleekselderij er boven op, en giet vervolgens de saus hier overheen en maak het af met wat nootmuskaat. Doe het geheel 30 minuten in de oven.
Spruitjessoep
- 1 zoete ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 g spruitjes
- 2 runderbouillontabletten
- (versgemalen) peper
- 1 rookworst à 250 g
Maak de spruitjes schoon en snij ze door de helft. doe ze vervolgens in een pan en fruit de spruitjes met de knoflook en ui iets aan. Doe vervolgens 1 l rundvleesbouillon er bij en kook dit ongeveer 15 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel. Voeg vervolgens de in plakjes gesneden rookworst er bij, en maak het op smaak met wat peper en zout. Zet het geheel nog ongeveer 10 minuten op het vuur.