Zelf verse pasta maken: varieer eens met kleuren en smaken!

Verse pasta is lekker, maar ziet er vaak een beetje vaal uit. De pasta wordt verdronken onder een saus, dat is zonde. Door verschillende ingrediënten toe te voegen, zoals tomaat, spinazie, inktvisinkt, kruiden, wortelen, bietensap of saffraan krijgt de pasta een leuk kleurtje. Daarbij komen deze ingrediënten ook de smaak ten goede. Gekleurde pasta is iets moeilijker te maken dan gewone pasta, maar het is zeker de moeite waard. Wanneer voor eenvoudig te maken pasta wordt gekozen, zoals lasagne, spaghetti en tagliatelle is goed te maken, ook als je weinig ervaring met pasta maken hebt. In dit artikel is een basisrecept voor pasta te vinden, maar ook recepten voor groene pasta, rode pasta, gespikkelde pasta, zwarte pasta, roze pasta, oranje pasta en gele pasta. Eet smakelijk!

Een gezellige tafel

Zelfgemaakte pasta is vaak niet zo mooi geel als pasta uit een pakje. Een grote schaal vaalbruine pasta kan heel lekker zijn, maar het ziet er ongezellig uit. Door wat eenvoudige ingrediënten toe te voegen, krijgt de pasta een leuk kleurtje. Daarbij krijgt de pasta wat extra smaak. Wanneer je pasta maakt kun je vrij eenvoudig verschillende kleuren maken. Rood, groen en zwart, misschien met groene stippen erdoorheen, de tafel ziet er meteen feestelijk en gezellig uit.

Pastamaaktip: zet eerst alle ingrediënten klaar. Zorg dat er voldoende meel bij de hand is, en zet een glas water klaar voor als het deeg te hard is. Wanneer je eenmaal aan het kneden bent kun je moeilijk kastjes openen en spullen zoeken.

Basisrecept

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock
Het deeg dat de basis voor de pasta vormt is eenvoudig te maken. Het bestaat uit één ei per honderd gram bloem, met een beetje zout naar smaak. Zout kan ook later worden toegevoegd. Reken per persoon 75 tot 100 gram wanneer het de hoofdmaaltijd is. Zijn er verschillende bijgerechten, reken dan ongeveer 60 gram per persoon. De ingrediënten worden gemengd en gekneed zodat er een niet plakkerige deegbal ontstaat. Eventueel kan extra water of meel worden toegevoegd, maar in kleine hoeveelheden. Voeg water toe door je vingers nat te maken, anders is het al snel teveel.
Rol de deegbal uit en snijd er repen van, of gebruik de pastamachine. Kook de pasta in ongeveer 7 minuten gaar.
Machine of niet? Een pastamachine is een handig hulpmiddel om zelf verse pasta te maken, maar zeker geen must. Het deeg kan ook prima handmatig uitgerold worden en daarna in repen gesneden. Maak je vaak pasta? Dan is een pastamachine handig. Het helpt tijd te besparen.

Welke pasta?

De makkelijkste pasta’s om te maken zijn lasagne en tagliatelle. Deze zijn breed en dus stevig, ook als het deeg niet overal perfect gemengd is. Gevulde pasta’s, zoals tortelini en ravioli zijn lastiger omdat de vulling goed moet liggen. Spaghetti maken is ook goed te doen, maar zorg wel dat het deeg goed gekneed is, anders valt het uit elkaar. Gevormde pasta’s, zoals macaroni, penne en conchiglie (schelpjes) zijn een heel stuk lastiger.

Makkelijke en moeilijke kleuren

Nodig niet meteen je baas of kritische schoonfamilie uit voor de eerste keer dat je dit probeert. Gekleurde pasta maken vergt enige oefening. Toch zijn er kleuren die makkelijk te maken zijn. Groene spikkels bijvoorbeeld, of gele pasta, zijn heel eenvoudig. Groene pasta met spinazie is moeilijk, net als roze pasta (met bietensap). Hoe meer vocht je toevoegt, hoe moeilijker het is om het deeg stevig te krijgen.

Natuurlijk: De kleuren die in dit artikel worden besproken, zijn allemaal natuurlijke kleurstoffen. Er wordt geen gebruik gemaakt van flesjes of andere kunstmatige stoffen. De kleuren zijn hierdoor minder mooi als bij pasta uit een pakje, maar wel gezond. Het is ook mogelijk om voedselkleurstoffen te gebruiken. Voeg hiervoor eenvoudigweg de kleurstof toe aan het basisrecept.

Smaakverschillen

Door extra ingrediënten aan het pastadeeg toe te voegen, krijgt het niet alleen meer kleur maar ook meer smaak. De smaak kan goed worden gebruikt om de smaak van een saus te versterken. Let wel op dat je niet teveel saus gebruikt, dan overheerst de saus de smaak van de pasta. Groene pasta met spinazie kan goed worden gecombineerd met pestosaus, rode pasta met tomaat smaakt goed in combinatie met tomatensaus en zwarte pasta doet het goed bij vis.

Bewaren: Verse pasta is maar een paar dagen te bewaren. Na het maken van het deeg wikkel je het in plastic folie en bewaar je het in de koelkast. Voor het koken kneed je nog even en maak je er de bekende pastavormen van. Vermaak je het deeg liever meteen tot pasta? Kook het dan eerst een paar minuten. Zo blijft het zijn vorm bewaren. Laat het eerst weer afkoelen, en bewaar het vervolgens in de koelkast.

Groene pasta

Groene pasta wordt gemaakt door spinazie toe te voegen aan het deeg. De mooiste groene pasta krijg je met verse spinazie. Kook deze eerst uit, wring hem daarna droog en pureer hem zo fijn mogelijk. Voeg dit toe aan het deeg, in plaats van één of meer eieren. Zorg altijd dat er meer eieren dan spinazie aan het deeg worden toegevoegd, reken hiervoor ongeveer 35 gram spinazie als 1 ei. Bij 200 gram bloem gebruik je dus één ei en 35 gram spinazie (gewogen na koken en pureren). Houd extra deeg bij de hand, wanneer de spinazie nog nat is kan veel meer deeg nodig zijn!
Een makkelijker recept is ingevroren spinazie gebruiken. Laat deze eerst ontdooien en wring ook hier een deel van het vocht uit. Gebruik zo min mogelijk vocht om toch een egale kleur te krijgen. Gebruik niet teveel eieren, het vocht komt al van de spinazie af. Op 250 gram bloem gebruik je één ei en 40 gram spinazie. Ook hier geld, houd de bloem bij de hand, het kan zijn dat er meer nodig is!

Roze pasta

Verwacht geen pasta met een felroze kleur, maar door wat sap van rode bieten toe te voegen kan de pasta toch roze of paars worden. Ga uit van het basisrecept, maar voeg 50 gram extra meel toe en één of twee eetlepels rode bietensap. Kneed het geheel stevig door elkaar. Houd weer extra meel bij de hand, bij een paar druppels vocht teveel is al een flinke schep extra meel nodig. Voor de juiste verhouding moet het deeg niet meer plakkerig zijn.

Oranje/rode pasta

Zin in oranjerode pasta? Een blikje tomatenpuree doet wonderen. Tomatenpuree bevat niet veel vocht en is dus makkelijk in eierpasta te verwerken. Gebruik een half potje tomatenpuree en 2 eieren met 250 gram bloem. Meng eerst de eieren en de tomatenpuree, voeg daarna de bloem toe en kneden maar.

Oranje pasta

Is het Koninginnedag? Is er een voetbalwedstrijd of ander sportevenement? Zet dan eens feestelijke oranje past op tafel! Door wortel in de pasta te verweken krijgt hij een oranje kleur. Kook de wortel eerst, giet hem goed af en pureer hem vervolgens. Voeg een paar scheppen wortelpuree toe aan het basisrecept en voeg extra meel toe totdat het deeg niet meer plakt.

Zwarte pasta

Met een paar druppels inkt van de inktvis wordt de pasta volledig zwart. Inktvisinkt is bij veel viswinkels te krijgen. Voeg de inkt direct toe aan het basisrecept, verdere aanpassingen zijn niet nodig.

Gele pasta

Een andere makkelijke manier om pasta te kleuren is door het toevoegen van saffraan. Ga weer uit van het basisrecept, maar voeg per 200 gram bloem een volle theelepel saffraan toe. Meng dit eerst met het deeg alvorens de eieren toe te voegen om een egale kleur te krijgen. Gele pasta geeft een mooi effect, maar is weinig opvallend. Wil je dat de pasta opvalt, dan kun je beter kiezen voor een andere kleur.

Gespikkelde pasta

Aam het pastadeeg kun je eenvoudig verschillende kruiden toevoegen, om spikkels te krijgen. Denk hierbij aan peterselie, basilicum en bieslook, maar ook aan kruiden als tijm. Let wel op dat sommige kruiden een sterke smaak hebben en al snel kunnen overheersen. Wees niet te zuinig met kruiden, er is best veel nodig voor een leuk effect. De exacte hoeveelheid kun je het beste bekijken. Kneed het deeg en rol het uit. Dit is hoe de pasta eruit komt te zien. Als je nog kruiden toevoegt moet je uiteraard weer even opnieuw kneden. Het lekkerste is als je dezelfde kruiden gebruikt die je in je pastasaus gebruikt.
Gespikkelde pasta is goed te combineren met verschillende kleuren. Vooral met de lichte kleuren, zoals rood, oranje, roze en geel werkt het goed. Groene spikkels vallen niet zo op op groene pasta. Op zwarte pasta is het ook slecht zichtbaar.

Meerdere kleuren

Al die kleuren zijn natuurlijk leuk, en ze smaken nog lekker ook, maar het mooiste is als er verschillende kleuren op tafel staan. Dit is echter wel veel werk. Zeker wanneer je voor weinig personen kookt, moet je met halve eieren werken. Om het koken haalbaar te houden, maak je per twee personen niet meer dan één kleur. Verschillende kleuren pasta kunnen goed in één pan samen gekookt worden.
© 2012 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasta-soorten, gedroogde en verse pastaPasta-soorten, gedroogde en verse pastaEr bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden…
Wat is spaghetti?Wat is spaghetti?Iedereen heeft weleens van spaghetti gehoord en het gegeten. Spaghetti is een pastasoort en ziet eruit als lange dunne r…
Makkelijk en snel, studentengerechten met pastaMakkelijk en snel, studentengerechten met pastaPasta is niet alleen makkelijk klaar te maken, maar ook nog eens erg lekker en niet duur. Het ideale gerecht voor een st…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…

Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Smoothie: aardbei en banaanSmoothie: aardbei en banaanSmoothies zijn gezond, lekker en vullen de maag. Een bekende (en favoriete) versie is de aardbei met banaansmoothie. Pro…
Bronnen en referenties
  • www.food-info.net
  • www.vrouwonline.nl
  • Afbeelding bron 1: Lusi, Rgbstock
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.